Şeful Spitalului Paşcani s-a răsturnat cu maşina în timpul gărzii. Medicul-director a declarat peste 170 de gărzi în 2016

Şeful Spitalului Paşcani s-a răsturnat cu maşina în timpul gărzii. Medicul-director a declarat peste 170 de gărzi în 2016

Medicul Costică Pânzaru s-a răsturnat cu maşina personală FOTO newspascani.ro

Costică Pânzaru, medic primar obstetrică-ginecologie şi managerul Spitalului Municipal Paşcani, a produs un grav accident de circulaţie în noaptea de 18 spre 19 octombrie când, teoretic, asigura garda la secţia de Obstetrică-Ginecologie a unităţii medicale pe care o conduce. Doctorul a scris în ultimele cinci declaraţii de avere că a realizat anual între 130 şi 170 de gărzi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Doctorul Costică Pânzaru (foto), medic primar obstetrică-ginecologie şi managerul Spitalului Municipal Paşcani, din judeţul Iaşi, a fost implicat într-un grav accident de circulaţie în noaptea de 18 spre 19 octombrie.

În jurul orei 1,30, doctorul s-a răsturnat cu maşina pe drumul dintre Iaşi şi Paşcani. Potrivit Poliţiei, accidentul s-a produs din cauza neadaptării vitezei. Medicul Pânzaru (64 de ani) a fost transportat la Spitalul din Paşcani cu fracturi costale, contuzii toraco-abdominale şi ruptură de splină. A fost operat şi este în stare stabilă.

Potrivit graficului afişat la Spitalul Municipal Paşcani, medicul Pânzaru era de gardă în noaptea de 18 spre 19 octombrie. Garda urma să se încheie pe 19 octombrie, la ora 7.00.

În ultimele cinci declaraţii de avere, medicul Pânzaru a scris că realizează anual între 130 şi 172 de gărzi la spitalul din Paşcani. Cifra de 172 de gărzi este aferentă anului 2016. Graficele Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi confirmă că ginecologul ar realiza, în medie, o gardă la două zile în secţia de Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Municipal Paşcani. Practic, din 48 de ore medicul ar fi trebuit să petreacă 32 în spital.

Cum arată maşina medicului Pânzaru după accident FOTO newspacani.com

170 de gărzi pe an

„În ziua în care fac gardă, încep programul la ora 7.00 şi termin a doua zi la ora 7.00. Apoi rămân în continuare în spital pentru a asigura funcţia de manager. Programul de manager este de la ora 8.00 la ora 16.00, în care am voie prin lege să fac jumătate din timp activitate medicală - şi o fac, fiindcă suntem puţini,  după aceea am gardă. Asigur între 12 şi 14 gărzi lunar“, a declarat doctorul Pânzaru, anterior accidentului, pentru „Adevărul“.

Managerul spitalului şi un şef de secţie îşi împart gărzile

În anii anteriori, Pânzaru a declarat un număr de peste 130 de gărzi. Potrivit declaraţiilor de avere, medicul a precizat că a efectuat 160 de gărzi în 2012, 138 de gărzi în 2014, respectiv 161 de gărzi în 2015. În 2016, în zilele în care managerul nu a asigurat gărzi medicale pe secţia de ginecologie, acesteau au fost asigurate, de regulă, de dr. Silvia Baican, şefa secţiei de obstetrică-ginecologie de la Spitalul Municipal Paşcani.

Astfel, conform graficelor afişate de spital, în luna ianuarie 2016 dr. Pânzaru şi dr. Baican au asigurat, fiecare, câte 13 gărzi. În luna martie, medicii au efectuat fiecare câte 12 gărzi, în luna iunie, dr. Pânzaru a asigurat 13 gărzi, iar dr. Baican, alte 12. În septembrie, managerul a asigurat 12 gărzi, iar şefa de secţie, 10. În decembrie 2016, fiecare medic a efectuat câte 13 gărzi. Astfel, Pânzaru a precizat în ultima declaraţie de avere venituri de peste 189.000 de lei, în timp ce doctorul Baican a declarat venituri peste 127.000 de lei. În comparaţie, dr. Lucian Eva, medic primar neurochirurg, managerul Spitalului de Neurochirurgie Iaşi, a precizat în ultima declaraţie de avere venituri de peste 102.000 de lei. Potrivit graficelor de gărzi de la DSP Iaşi, neurochirurgul asigură, în medie, câte o gardă pe săptămână.

Medicul Pânzaru a mai spus că, la un moment dat, a decis să-şi mute definitiv domiciliul din Iaşi în Paşcani pentru a nu mai fi nevoit să facă naveta cale de 70 de kilometri. „Rezist la un astfel de program pentru că sunt un tip puternic. Eu locuiesc în spital. Am condiţii, şi mi-am mutat totul aici. Nu mai fac naveta la Iaşi: din când în când vin să-mi văd familia“, a adăugat medicul. Costică Pânzaru este managerul Spitalului Municipal Paşcani din 2003.

Citeşte şi:

Atitudinea cinică a unui manager de spital: „Faptul că a murit după 72 de ore înseamnă că ne-am făcut datoria”

citeste totul despre: