29 de persoane acuzate de abuz în serviciu, achitate într-un singur dosar în baza unei decizii a CCR. Trei din acuzaţi au murit în timpul procesului

29 de persoane acuzate de abuz în serviciu, achitate într-un
singur dosar în baza unei decizii a CCR. Trei din acuzaţi au murit în timpul
procesului

Dumitru Pantazi, primarul din Paşcani, este printre cei care au fost achitaţi

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a decis, prin decizie definitivă, să achite 29 de persoane, printre care foşti parlamentari, consilieri locali, dar şi primarul din Paşcani, judeţul Iaşi. Acestora li s-au imputat fapte de abuz în serviciu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Printre cei achitaţi se numără Dumitru Pantazi, edilul-şef din Paşcani, dar şi Florin Constantinescu şi Neculai Răţoi, foşti parlamentari. Ultimul dintre ei a decedat în timpul procesului. Tot în timpul procesului au mai murit alte două persoane: Constantin Cojocaru - fost consilier local, şi Cristinel Vîngă - fost angajat al Finanţelor din Paşcani.

Doar două persoane, din cele 32 trimise în judecată în mai 2015, au fost condamnate de Curtea Supremă: Mircea Zuzan, fost secretar al CL Paşcani - trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu şi fals, şi Nicoleta Negrescu, funcţionar al Primăriei -  un an de închisoare cu suspendare. În cazul lui Cristinel Vîngă nu s-a dispus achitarea, ci încetarea procesului penal ca urmare a decesului.

Care au fost acuzaţiile DNA

Cei 32 de inculpaţi au fost deferiţi justiţiei în urma unei afaceri de care ar fi beneficiat actualul primar Dumitru Pantazi, în perioada în care acesta era viceprimar. Potrivit rechizitoriului, istoria faptelor din dosar începe în 1997, atunci când între Primăria Paşcani şi SC Agrocomplex Lunca Paşcani, controlată de familia Pantazi, s-a încheiat un contract de închiriere cu privire la o suprafaţă de 60 de hectare.

 Potrivit procurorilor, la nivelul anului 2007 Agrocomplex, deţinută de actualul primar Pantazi, pe atunci viceprimar, avea datorii de aproape un milion de lei la bugetul local. Pentru a scăpa de plata datoriilor, reprezentanţii societăţii au solicitat Primăriei radierea debitului, invocând calamităţile naturale. Angajaţi ai Primăriei au întocmit un referat prin care scuteau de la plată firma lui Pantazi, iar „după emiterea hotărârii CL, la data de 25 septembrie 2007, Serviciul Finanţe Publice Locale Paşcani a procedat la ştergerea datoriilor respectivei persoane juridice în sumă totală de 962.950 lei (15.000 lei debit curent; 947.950 lei penalităţi)“ se arată în rechizitoriu.

La data de 29 octombrie 2007, Prefectura a formulat o acţiune în contencios administrativ prin care a solicitat Tribunalului Iaşi anularea ca nelegală a hotărârii respective. Justiţia a suspendat hotărârea de CL prin care se radiase datoriile, însă angajaţii Primăriei nu au reînscris debitele firmei lui Pantazi, dreptul Primăriei de a solicita banii prescriindu-se. Prejudicul calculat de procurori, şi care, dacă decizia va rămâne definitivă, nu va fi achitat niciodată, a fost de 480.000 de euro. De menţionat că doi dintre inculpaţi au recunoscut faptele în timpul cercetărilor şi au semnat acorduri de recunoaştere pentru un an, respectiv opt luni de închisoare cu suspendare. Judecătorii bucureşteni au dispus şi ridicarea sechestrelor impuse funcţionarilor şi politicienilor.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: