VIDEO Marea transformare a bălţii de la Săuleşti, odată cu construcţia magistralei feroviare din vestul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construcţia noii magistrale feroviare din vestul ţării a transformat petru totdeauna relieful din zona învecinată Devei. Balta de la Săuleşti a dispărut în totalitate.

Balta de la Săuleşti a fost până în urmă cu câţiva ani un loc preferat al pescarilor. Se întindea pe aproape cinci hectare, în apropiere de Simeria şi Deva, fiind mărgininită de Drumul Naţional 7, un drum local al Simeriei, magistrala feroviară şi calea ferată Hunedoara – Simeria.

Câteva izvoare alimentau lacul populat de crap, ştiucă, somn şi biban. Seceta din ultimii ani, dar şi construcţia noii magistralei feroviare din vestul ţării au schimbat soarta bălţii de la Săuleşti. O parte a terenului a fost ocupată de şantierul feroviar. Restul întinderii a devenit o păşune, pe care din loc în loc au rămas pâlcuri de stuf.

În zonă, un sector al căii ferate Hunedoara – Simeria a fost reconstruit, odată cu modernizarea tronsonului Simeria – Gurasada. Două pasaje sunt ridicate în imediata vecinătate a fostei bălţi, pe traseul noii magistrale. Cel mai spectaculos dintre ele se află la intersecţia căii ferate Hunedoara – Simeria, cu sectorul Simeria – Gurasada.

Şantierul uriaş din vestul ţării

Lucrările derulate în zonă au început în 2017, iar constructorii estimează că vor fi finalizate în acest an.
Sectorul Simeria – Gurasada, în lungime de 40,8 kilometri, este construit de Asocierea FCC – Astaldi – Contratas y Ventas. Contractul în valoare de 2,63 miliarde de lei a fost semnat la 30 august 2017, ordinul de începere al lucrărilor a fost dat în 3 octombrie 2017, iar termenul estimat de finalizare a proiectului este octombrie 2020. Contractul prevede modernizarea celor 41 de kilometri de infrastructură şi suprastructură feroviară pentru circulaţia trenurilor de călători cu viteza maximă de 160 km/h, lucrări de terasamente şi consolidări pe întreaga distanţă, construirea a 17 poduri, dintre care cele trei peste râul Mureş, 27 de podeţe, 4 pasaje superioare, 3 pasaje inferioare, lucrări civile în 9 staţii de cale ferată. Sursa de finanţare este asigurată din fonduri nerambursabile obţinute prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020 şi de la bugetul de stat, iar termenul de execuţie este de trei ani. Lotul Simeria – Gurasada face parte din Tronsonul Km 614 – Simeria noua magistrală feroviară de peste 140 de kilometri aflată în şantier în vestul ţării, a cărei finalizare a fost estimată în 2022. Magistrala va cuprinde 60 de kilometri de traseu nou şi nouă poduri peste râul Mureş.

Imagine indisponibilă

2012

Imagine indisponibilă


2020

Imagine indisponibilă

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Un nou şantier în Deva. Gara va intra în reparaţii capitale. Va fi renovată odată cu magistrala feroviară pe care trenurile vor circula cu 160 km/h

VIDEO Cum arată tunelul spectaculos prin care trenurile vor trece cu 160 km/h. Construcţia unică în ţară, finalizată cu o întârziere de doi ani din motive bizare

Şantierele feroviare uriaşe din România. Cât au lucrat constructorii căii ferate pe care trenurile vor circula cu 160 km/h

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite