VIDEO Locurile în care Streiul redevine sălbatic. Râul învolburat oferă peisaje de poveste aproape de vărsarea în Mureş

Râul Strei în apropiere de vărsarea în Mureş

Aproape de vărsarea în Râul Mureş, pe ultimii dintre cei 90 de kilometri ai săi, Râul Strei oferă călătorilor privelişti impresionante.

Ştiri pe aceeaşi temă

GALERIE FOTO

Râul Strei izvorăşte din Munţii Şureanu şi se varsă după 90 de kilometri de la izvoarele sale, în Râul Mureş. Din zona oraşului Călan şi până la întâlnirea cu Mureşul, pe ultimii 15 kilometri ai traseului scăldat de apele Streiului, turiştii se pot bucura de peisaje sălbatice, puţin afectate de intervenţia omului.

Unele dintre cele mai spectaculoase privelişti ale Streiului se află în zona satului Sântamaria de Piatră. Aici, susţin localnicii, atunci când nivelul apei scade pot fi văzute rămăşiţele unor construcţii antice, folosite ca loc de trecere.

În locul aflat în apropiere de cariera antică de piatră de la Măgura Călanului, cursul Streiului a fost deviat cel mai puţin de-a lungul timpului, potrivit specialiştilor. Întreaga vale de pe cursul inferior al Streiului a fost locuită intens din cele mai vechi timpuri şi a păstrat o mulţime de vestigii şi rămăşiţe ale unor aşezări antice. Cea mai importantă dintre ele sunt ruinele Băilor termale Aquae, din vecinătatea Călanului.

 

În amonte de oraş, până după Haţeg, Streiul a fost „îmblânzit” şi industrializat. În ultimele trei decenii, au fost înfiinţate trei hidrocentrale, la Subcetate, Plopi şi Bretea Română, din cele şapte plănuite în anii 1980, dar şi canale de fugă şi exploatări de balastru. Alte trei hidorcentrale vor fi înfiinţate în zona localităţilor Strei, Călan, Băcia şi Simeria, pe ultimii 15 kilometri ai râului, potrivit planurilor Hidroelectrica.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Paradisul pescarilor de pe malul Mureşului: cum arată locul de întâlnire al râurilor Cerna şi Mureş

VIDEO Cum a fost îmblânzit Streiul. Un şantier uriaş a transformat râul care ascundea comorile dacilor

Râul Cerna va deveni loc de agrement pentru turişti. Planuri de zece milioane de lei pentru promenada de pe malul apei

 

 

citeste totul despre: