VIDEO Cea mai degradată biserică veche de lemn a fost salvată de voluntari: cum arată locul după o vară de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica din Vălari. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Biserica din Vălari. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Veche de peste trei secole şi aflată în ultimii ani pe lista celor mai periclitate biserici de lemn din România, biserica din satul Vălari a primit o nouă şansă.

Timp de mai multe săptămâni, voluntarii profesorii şi studenţi ai facultăţilor de istorie şi arhitectură au muncit la înlocuirea acoperişului degradat al bisericii din satul Vălari, un monument istoric vechi de peste trei secole, aflat pe lista celor mai periclitate biserici de lemn din România. Primăria Topliţa a cumpărat şiţa, cu circa 10.000 de lei, specialiştii au lucrat la montarea acesteia, iar rezultatul este satisfăcător. Bisericuţa de lemn din Ţinutul Pădurenilor a fost salvată de la distrugerea completă.

Biserica de lemn din Ghelari are o vechime considerabilă şi se află pe lista monumentelor de patrimoniu. Ar fi fost construită, potrivit unori istorici, încă din vremea principelui transilvan Gabriel Bethlen, la începutul secolului al XVII-lea şi adusă localnicilor din Vălari, un sat aflat la izvoarele lacului Cinciş. Bisericuţa a rezistat timpului şi datorită „mobilităţii” sale. Este atât de mică (opt metri lungime şi 3,5 metri lăţime), încât la vremuri de restrişte oamenii o puteau demonta şi transporta cu căruţele la adăpost.

Biserica veche din Vălari cu acoperişul reparat / ADEVĂRUL.

În ultimul secol, bisericuţa de lemn a rămas pe creasta unui deal, din mijlocul aşezării, însă slujbele nu s-au mai ţinut aici din anii 1930. Abandonat, lăcaşul de cult s-a degradat treptat, ajungând să fie inclus în rândul bisericilor din România aflate în pericol de dispariţie. În urmă cu un deceniu, peste acoperişul din şiţă a fost aşezată o folie de celofan, pentru a nu mai ploua în biserică şi în aşteptarea unor reparaţii. Abia în această vară ele au început.

valari

Chiar dacă în vechiul lăcaş nu au loc slujbe el este reprezentativ pentru istoria zonei şi rămâne unul dintre obiectivele atractive pentru turiştii care se aventurează pe şoselele din Pădurenime şi Valea Cernei.

valari
valari

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Bisericile „fantomă”, atracţiile bizare ale Lacului Cinciş. Ultimele rămăşiţe ale satelor aflate sub apă ascund poveşti înfiorătoare

Secretele celor mai prospere oraşe antice dispărute: capitala întemeiată de romani şi coloniile greceşti înghiţite de mare

Biserica Îngerilor din ţinutul natal al lui Arsenie Boca. Veche de patru secole, uimeşte prin cel mai înalt turn

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite