Tunelul impresionant din vremea austro-ungarilor va fi transformat într-un mod inedit, la zece ani de la abandonarea sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai mari tuneluri abandonate din ţară, construit în urmă cu peste un secol în munţii Hunedoarei, va fi primi o nouă destinaţie pentru prima dată după un deceniu de la abandonarea căii ferate.

Turiştii sunt invitaţi sâmbătă la o expoziţie inedită, menită să promoveze una dintre atracţiile mai puţin cunoscute din judeţul Hunedoara: tunelul de aproape 800 de metri al fostei căi ferate înguste care lega Hunedoara de minele din Ţinutul Pădurenilor.

Abandonat de un deceniu, după dezafectarea liniei ferate, tunelul, din mijlocul sălbăticiei, într-un spaţiu expoziţional: 100 de artişti din toată ţara vor expune aproape 500 de lucrări în format mare de fotografie-document istorică şi fotografie artistică. Deschiderea evenimentului va avea loc la ora 11.00, sâmbătă, 8 decembrie, la Furnalul de la Govăjdia, aflat la circa doi kilometri de intrarea în tunel de pe valea Runcului.

Tunelul de 800 de metri al mocăniţei
Tunelul, unul dintre cele lungi din vestul ţării, datează de aproape 120 de ani. A fost construit în apropiere de Hunedoara, pe traseul unei vechi linii de cale ferată, scoasă din uz la sfârşitul anilor 2000. Calea ferată care lega Hunedoara de furnalul de la Govâjdia şi de minele de fier din zona Ghelariului impresiona prin spectaculozitatea ei şi prin frumuseţea priveliştior din munţi, însă punctul său principal de atracţie a fost tunelul de aproape 800 de metri săpat în munte şi căptuşit cu cărămizi. Tunelul ascuns între dealurile satului Zlaşti, la câţiva kilometri de Castelul Corvinilor, impresionează prin lungimea sa, dar şi prin starea sa bună de conservare. Se numără printre foarte puţinele construcţii de pe traseul mocăniţei păstrate în întregime, în timp ce în ultimii ani clădirile haltelor şi ale depourilor, viaductele, podurile, podeţele şi linia ferată au fost distruse şi au dispărut.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Proiectul eşuat al şoselei din parcurile naţionale între Valea Jiului şi Herculane. Ce se va întâmpla cu drumul naţional

VIDEO Privelişti sumbre în pădurea devastată. Românii „au ascuns“ remorci de gunoaie la adăpostul copacilor

VIDEO Cea mai spectaculoasă şosea din Munţii Orăştiei. Povestea drumului care duce la satul din nori şi spre poiana în care ar fi murit Decebal

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite