Satele din munţi rămân pustii odată cu venirea toamnei. De ce pleacă oamenii din cătunele pitoreşti VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satul Bătrâna. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Satul Bătrâna. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Toamna aduce nelinişte în rândul localnicilor din multe sate de munte din împrejurimile Hunedoarei. Aşezările rămân aproape pustii.

Odată cu venirea toamnei, câteva sate îndepărtate din Ţinutul Pădurenilor devin aproape pustii.

GALERIE FOTO DIN ŢINUTUL PĂDURENILOR

Lipsa drumurilor modernizate, izolarea pe versanţii înconjuraţi de păduri vaste şi depopularea şi îmbătrânirea comunităţilor fac ca traiul celor rămaşi să fie extrem de dificil.

Relicvele militare ale Războiului Rece. Ce secret a ascuns „satul-muzeu” din munţii Poiana Ruscă VIDEO

Descoperire uimitoare lângă o fostă bază militară antiaeriană. Rachetă prăbuşită, rămasă îngropată VIDEO

Sărbătoarea arhaică păstrată cu sfinţenie în Ţinutul Pădurenilor. Cum primesc vara oamenii din Lelese VIDEO

Cei mai mulţi dintre localnici încep să îşi încuie gospodăriile şi să „se tragă” la oraş, unde se bucură de mai mult confort în perioada iernii.

Satul „înmărmurit”

În Alun (comuna Bunila), aflat la circa 30 de kilometri de Hunedoara, rămân peste iarnă două călugăriţe care au în grijă biserica de marmură şi cea veche de lemn, din secolul al XVII-lea, şi câţiva oamenii care ţin stâna de la marginea satului. Aşezarea s-a dezvoltat în jurul unei cariere de marmură care a furnizat material pentru Casa Poporului, pentru vila familiei Ceauşescu din Cartierul Primăverii şi pentru mai multe biserici din zona Hunedoarei.


Biserica de marmură din satul Alun. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

satul alun marmura hunedoara foto daniel guta adevarul

Satul Alun număra circa 100 de familii la mijlocul secolului XX, iar oamenii îşi lucrau pământurile, creşteau vite şi munceau în cariera de marmură şi în minele de fier din împrejurimi. La începutul anilor ´90 vechea carieră a intrat în conservare, minele din zonă s-au închis treptat, iar satul a devenit tot mai pustiu. Drumul inaccesibil, mai ales în vreme de iarnă, a alungat şi ultimele familii din Alun. 


Satul Alun. ADEVĂRUL. Video: Daniel Guţă

„Vara, la sfârşit de săptămână, turiştii mai găsesc aici câte un bătrân – doi îngrijindu-şi gospodăriile. Nu mai ţine lumea rămasă aici animale mari, cum ţinea odată, mii de oi şi zeci de vite, aşa că puţinii oameni rămaşi în Alun se mută pe timp de iarnă în locuinţele din Hunedoara sau Deva, iar unii nici nu se mai întorc la vechile lor case”, povesteşte Ioan, un localnic din Bunila, satul învecinat şi aproape la fel de pustiu ca Alun. 


Casă din satul Alun. Foto: Florin Apur.

alun satul de marmura foto florin apur

Bătrâna, cea mai izolată comună a Hunedoarei

Drumurile spre satele comunei Bătrâna din Munţii Poiana Ruscă traversează zeci de kilometri de păduri, unele seculare şi puţin explorate de oameni. Sunt drumuri de pământ, pe care maşinile circulă anevoios, iar şoferii care nu cunosc zona riscă să se rătăcească în sălbăticie. Bătrâna se dezvăluie oaspeţilor săi cu o înfăţişare de sat pitoresc, cu case arhaice din lemn, grupate pe creasta  tăiată de străzi asfaltate.


Casă în satul Bătrâna. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

satul batrana

Odată cu venirea toamnei, ceaţa şi liniştea cuprind aşezarea din Ţinutul Pădurenilor. Deşi pare greu de crezut, în urmă cu jumătate de secol, în Bătrâna, comuna aflată la 70 de kilometri de Deva şi Hunedoara, locuiau aproape 700 de oameni. Populaţia s-a înjumătăţit până în anii 1980, iar după 1989 a continuat să se reducă dramatic, ajungând în prezent la circa 100 de localnici. Mulţi dintre ei sunt vârstnici, obişnuiţi cu traiul greu, mai ales pe timp de iarnă, când trebuie să facă faţă viscolelor şi să îşi încălzească locuinţele. 

„Suntem obişnuiţi cu traiul din munţi, cu animalele sălbatice care dau târcoale gospodăriilor, cu urletele lupilor în pădurea de la marginea satului. În ultimii ani, iernile au fost mai blânde, şi le-am putut trece cu bine”, spune Maria, o localnică din Bătrâna. 

Vadu Dobrii, satul aproape pustiu

În Vadu Dobrii locuiesc mai puţin de zece oameni, iar drumurile anevoioase spre cătunul din Munţii Poiana Ruscă reprezintă cea mai mare problemă a comunităţii.


Localnic din Vadu Dobrii. ADEVĂRUL

vadu dobrii

„Iarna, când încep ninsorile, drumurile de pământ ce urcă la Vadu Dobrii sunt acoperite de nămeţi şi chiar şi după ce sunt curăţate, vântul le poate îngropa oricând din nou în zăpadă”, povesteşte unul dintre săteni. Până la începutul celui De-al Doilea Război Mondial, satul de munte înconjurat de păduri vaste avea aproape 250 de locuitori, iar şase drumuri de pământ şi piatră traversau pădurile pentru a-l lega de celelalte aşezări din Ţinutul Pădurenilor şi de oraşele Hunedoara şi Deva. Vadu Dobrii a fost una dintre localităţile prospere ale Hunedoarei.


Vadu Dobrii. Foto: ADEVĂRUL. Daniel Guţă

vadu dobrii

O mină de fier a funcţionat aici până în anii ´80, conectată la o reţea de funiculare întinsă pe 70 de kilometri, spre Hunedoara. Unitatea militară de rachete de la marginea satului, veche din anii ´60 şi bine camuflată de pădurile dese de brazi, a fost dezafectată şi ea şi a intrat în conservare la începutul anilor 2000.

Tot aici, exista o tabără de vacanţă pentru copii, ale clădiri au rămas ruinate şi abandonate, împreună cu vechea şcoală a satului. Iarna, cei câţiva bătrâni rămaşi în Vadu Dobrii îşi duc traiul într-o izolare tulburată aproape numai de animalele sălbatice care rătăcesc prin ţinut.

Unele dintre cele mai depopulate sate din zona Hunedoarei se află în Ţinutul Pădurenilor, la poalele Munţilor Poiana Ruscăi. Are în componenţă comunele Bătrâna, Bunila, Cerbăl, Ghelari, Lelese, Lunca Cernii de Sus şi Topliţa şi peste 40 de sate de munte. Cele mai apropiate oraşe îi sunt Hunedoara şi Deva. Aşezările păstrează încă atmosfera pitorească a deceniilor trecute.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Satele arhaice din Ţinutul Pădurenilor, redescoperite de turişti odată cu noile lor şosele VIDEO

 Alun, satul de marmură pustiu. Secretele oazei de linişte din Ţinutul Pădurenilor VIDEO

„Paznicul” viaductului neclintit de pe calea ferată dispărută a Hunedoarei, cu o istorie de 120 de ani VIDEO

De ce s-a depopulat Ţinutul Pădurenilor. Frumoasa regiune din vestul României, pustiită în ultimele decenii VIDEO

Sărbătoarea arhaică păstrată cu sfinţenie în Ţinutul Pădurenilor. Cum primesc vara oamenii din Lelese VIDEO

Ţinutul Pădurenilor, dezvelit de secrete. Satele de basm din Munţii Poiana Ruscă FOTO VIDEO

Povestea emoţionantă a singurei supravieţuitoare din blocul fantomă, ridicat de comunişti în munţi: „După ce clădirea s-a ruinat, toţi s-au împrăştiat”

Drumul de marmură unic în România. De ce a fost construit şi cu ce viteză se poate circula pe el VIDEO

Secretele carierei de marmură din Alun, locul unde a început povestea satului unic în lume FOTO VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite