Ovidiu Hada, în arest. Problemele fostului primar nu s-au încheiat

Ovidiu Hada, în arest. Problemele fostului primar nu s-au încheiat

Ovidiu Hada va fi transferat în penitenciar. FOTO: hadaovidiu.ro

Ovidiu Hada, fostul primar al municipiului Hunedoara, s-a prezentat Poliţiei, după ce i-a fost comunicată sentinţa prin care a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. La fel a făcut şi Robert Dan, fostul primar al Hunedoarei, condamnat la trei ani de închisoare, în acelaşi dosar.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Condamnaţi la închisoare într-un dosar în care au fost acuzaţi că au coordonat achiziţii ilegale efectuate de Primăria Hunedoara, în perioada aprilie – iunie 2009, fostul primar Ovidiu Hada şi fostul viceprimar Dan Robert au fost chemaţi din nou, astăzi, în faţa instanţei Curţii de Apel Alba Iulia. De această dată, din postura de oameni care şi-au pierdut libertatea, Hada şi Dan fiind de vineri în arestul IPJ Hunedoara.

Cei doi foşti edili sunt inculpaţi într-un alt dosar instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, trimis pentru a fi soluţionat de magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia.

Acuzaţiile sunt asemănătoare celor pentru care Ovidiu Hada a fost condamnat la cinci ani de închisoare prin sentinţa definitive pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Soluţia pe care o va da Curtea de Apel în acest al doilea dosar nu va rămâne definitivă.

În rechizitoriul dosarului judecat la Curtea de Apel Alba Iulia, în 2011 procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie 2008 – iunie 2009, Primăria Municipiului Hunedoara a efectuat mai multe achiziţii publice de la firmele controlate de către inculpatul Ţiplea Ioan, inspector de specialitate la Compartimentul Achiziţii Publice al Primăriei, respectiv de la firmele SC T&R LOGISTICS PLASTICO SRL Deva şi SC TIMKAR SRL Deva, cu încălcarea regimului conflictelor de interese, de o parte din sumele plătite de Primărie beneficiind şi Asociaţia Umanitară al cărei preşedinte este Hada Gligor, tatăl primarului Hada Ovidiu Marius.

Toate contractele s-au încheiat şi derulat pe fondul existenţei unor relaţii personale între Hada Ovidiu Marius şi Ţiplea Ioan.
Achiziţiile publice au fost încheiate în mod nelegal sub controlul direct al inculpaţilor Hada Ovidiu Marius şi Dan Robert Nicolae, primar, respectiv viceprimar al Primăriei Municipiului Hunedoara, care aprobau referatele, notele justificative şi comenzile adresate firmelor controlate de Ţiplea Ioan, împreună cu inculpata Căpâlnă Daniela Arieta, în calitate de şef serviciu buget, finanţe, contabilitate. Înscrisurile necesare efectuării achiziţiilor publice erau întocmite de Ţiplea Ioan şi tot prin intermediul acestuia se livrau bunurile ori serviciile comandate Primăriei Municipiului Hunedoara de către cele trei firme.

Şeful de la Achiziţii, beneficiar de contracte ilegale

În concret, în perioada septembrie 2008 – iunie 2009, inculpatul Hada Ovidiu Marius, în calitate de primar al municipiului Hunedoara, a dispus efectuarea, în mod nelegal, a unui număr de 15 plăţi în sumă totală de 209.945,90 lei (aproximativ 51.919 euro) către S.C. T& R LOGISTICS PLASTICO S.R.L. şi SC TIMKAR SRL, pentru un număr de 9 achiziţii publice efectuate în mod nelegal. În această modalitate, au fost achitate bunuri şi servicii care, la momentul plăţii, nu erau livrate şi executate.

În aceeaşi perioadă, Hada Ovidiu Marius, în virtutea funcţiei sale, a contribuit la efectuarea, de către aceeaşi primărie, a unui număr de 16 achiziţii publice, în valoare de 367.944,75 lei (aproximativ 90.992 euro), de la cele două firme controlate de Ţiplea Ioan.
La rândul său, în aceeaşi perioadă, inculpatul Dan Nicolae Robert, uzând de funcţia sa de viceprimar al municipiului Hunedoara, a dispus efectuarea în mod nelegal a unui număr de 34 plăţi în sumă totală de 412.847,09 lei (aproximativ 102.096 euro) către cele două firme controlate de Ţiplea Ioan, pentru un număr de 20 achiziţii publice efectuate în mod nelegal. Banii achitaţi reprezentau contravaloarea unor bunuri şi servicii care, la momentul plăţii, nu fuseseră predate sau executate. De asemenea, Dan Nicolae Robert, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a determinat încheierea între Primăria Municipiului Hunedoara şi firmele controlate de Ţiplea Ioan a unui număr de 39 de contracte de achiziţii publice în valoare de 728.450 lei (aproximativ 180.144 euro).
Ovidiu Hada a contestat acuzaţiile în ambele dosare, considerându-le “politice”.

Vă recomandăm şi:

Recunoaşteţi personajul? Ce făceau ultimii primari ai Hunedoarei în timpul Revoluţiei din 1989

Ovidiu Hada va face închisoare. Sentinţă definitivă pentru fostul primar al municipiului Hunedoara

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările