Marius Dragomir, o viaţă pe unde radio

A muncit 13 ani pentru a-şi îndeplini visul: acela de a avea propriul post de radio. Este moderator, director de programe şi patronul singurului post de radio sută la sută local.

Ştiri pe aceeaşi temă

În adolescenţă, Marius Dragomir era omul care organiza petrecerile colegilor. Se ocupa de tot ce însemna muzică, sonorizare şi efecte luminoase. Era chemat peste tot de colegii care aveau nevoie de un DJ care să le asigure o petrecere de pomină. Visul lui era să lucreze la radio, aşa că primele demersuri a început să le facă la vârsta de 22 de ani. „Eram în Bucureşti, unde urmam cursuri postliceale de calculatoare. Era în 1990, când imediat după evenimentele din decembrie, apăruseră primele posturi private de radio. Pe atunci nu exista CNA şi oricine putea emite. Era o adevărată nebunie. Prin urmare m-am dus la Juseppe Rossi, directorul de la Radio Contact, şi i-am spus că aş vrea să fac un post de radio local în Deva”, povesteşte Dragomir.

Propriul post de radio

Spre surprinderea lui, iniţiativa a avut succes, Rossi oferindu-i lui Dragomir aparatura necesară pentru a emite în Deva. Cu toate acestea, mama hunedoreanului l-a sfătuit să renunţe la proiect şi să-şi termine studiile. Doi ani mai târziu, după ce şi-a terminat şcoala, Marius Dragomir a „bătut” la poarta BBC-ului. „Am trimis o scrisoare către Christian Mititelu, directorul BBC România, cu aceeaşi doleanţă: să mă ajute să deschid un post de radio local. Am rămas surprins când am fost sunat pentru a discuta termenii. Din păcate, nu au existat suficiente fonduri pentru dezvoltarea reţelei”, spune Dragomir.

O victorie mult aşteptată

În 1993 s-a angajat ca moderator la postul local Radio Deva. La scurt timp, pasiunea pentru radio l-a ajutat să ajungă director de programe. Astfel, cu o întrerupere de patru ani, în perioada 2000-2004,  Marius a lucrat numai în radio. Vocea sa era aşa de cunoscută, încât oamenii pe care îi întâlnea aveau impresia că-l cunosc de multă vreme. „Mi se întâmplă şi acum ca în momentul în care vorbesc pentru prima dată cu cineva, persoana respectivă să se uite ciudat la mine. Îmi spun că li se pare că mă cunosc de undeva, dar nu ştiu de unde. Apoi îşi dau seama că îmi recunosc vocea de la radio”, spune Dragomir.

În 2007, hunedoreanul a reuşit să obţină licenţa pentru propriul post de radio. „A fost o victorie imensă pentru mine. Chiar dacă după aceea am făcut eforturi financiare mari pentru a deschide acest post. Practic, după 13 ani, reuşisem să îmi îndeplinesc visul de a avea propriul post de radio”, spune Dragomir.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI
Ce calităţi trebuie să aibă un moderator de radio?
În primul rând trebuie să ştie să vorbească corect. Apoi trebuie să fie spontan şi capabil să scoată din impas o emisiune în care cel intervievat se blochează. Sigur, asta presupune să ai o cultură generală, să cunoşti o cât mai mare varietate de subiecte pentru a putea avea o abordare care să mulţumească ascultătorii. Pentru că cei care ascultă înţeleg imediat când un moderator este depăşit de situaţie.

Într-o eră a Internetului, mai ascultă oamenii radio?

Sigur. De fapt şi radioul, asemenei presei scrise şi televiziunii, şi-a ocupat un loc pe Internet. Spre exemplu, dacă presa scrisă a lansat site-urile de ştiri, iar televiziunile pot fi urmăritre live pe Internet, la fel şi radioul poate fi ascultat pe Internet. În plus, există locuri unde radioul este cel mai la îndemână mijloc de informare. De aceea, din punctul meu de vedere, există loc pentru toate tipurile de mass-media.

Ce faci atunci când nu eşti la radio?
Încerc să-mi descopăr latura spirituală a fiinţei mele. Am gradul IV în Reiki, o cale spirituală prin care organismul se purifică şi încearcă să se regăsească în astral.

Ce-i place:
Lui Marius îi plac oamenii optimişti, tot ce înseamnă lumină, pozitivitate. „Cred că un om care gândeşte pozitiv va avea numai de câştigat în viaţă”, spune Dragomir.

Ce nu-i place:
Tot ce ţine de partea întunecată a vieţii. Oamenii răi, energiile negative şi întunericul

PROFIL
Născut. 03.06.1968
Studii. Facultatea de Inginerie Hunedoara
Experienţă. Moderator
Familie. Necăsătorit


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările