Labirintul de buncăre ascuns sub piaţa centrală a Hunedoarei, dezvăluit odată cu renovarea unei clădiri VIDEO

Labirintul de buncăre ascuns sub piaţa centrală a Hunedoarei, dezvăluit odată cu renovarea unei clădiri VIDEO

Uşile blindate de la intrarea în adăpost. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Lucrările de renovare a Casei de cultură din Hunedoara scot la lumină buncărele de sub clădirea ridicată în primii ani de comunism.

Ştiri pe aceeaşi temă

Restaurarea Casei de cultură din Hunedoara, începută în vara anului 2020, se apropie de final.

GALERIE FOTO CU CASA DE CULTURĂ ŞI BUNCĂRELE DE SUB EA

VIDEO CU CLĂDIREA ŞI ADĂPOSTUL SUBTERAN

În ultimele săptămâni, au fost montate scaunele din sala mare de spectacole, instalaţiile mecanice şi electrice ale scenei şi uşile rezistente la foc, iar constructorii se ocupă de finisajele interioare şi exterioare.

Priveliştea post-apocaliptică a fostului combinat siderurgic din Hunedoara. Ce soartă are colosul din comunism VIDEO

Secretele militare ale combinatului din Hunedoara, dezvăluite de CIA: buncărele care puteau rezista bombelor atomice

Barajul uitat de pe râul Cerna. Povestea vechii uzine de apă a combinatului din Hunedoara VIDEO

Lucrările au vizat şi restaurarea unuia dintre cele mai spectaculoase locuri din Hunedoara, ascuns sub Casa de cultură. La începutul anilor ´50, când a fost construită clădirea, în subsolul ei a fost înfiinţată o reţea – labirint de buncăre anti-bombardament, care putea adăposti câteva sute de oameni în cazul unor atacuri aeriene. Adăpostul nu a fost folosit niciodată, însă a rămas ca mărturie a epocii „Războiului Rece”.  


Sala mare a Casei de cultură. ADEVĂRUL

Are şase porţi blindate, ferecate cu încuietori de oţel, iar dincolo de uşi se înfăţişează reţeaua de încăperi, în care vizitatorii se pot rătăci uşor. Camerele, cu pereţi groşi şi priciuri de beton, corespondează între ele prin culoare înguste şi joase, altele prin mici deschizături în perete prin care oamenii trebuie să se strecoare.

 


Casa de cultură a Hunedoarei. VIDEO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL


Reţeaua subterană se întinde pe sute de metri pătraţi, ajungând chiar şi sub fântâna din Piaţa Regele Ferdinand. Instalaţiile electrice din labirintul subteran au fost înlocuite, pereţii camerelor au fost zugrăviţi, iar uşile vechi de fier au căpătat un strat nou de vopsea.


Casa de cultură. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Restaurarea întregii clădiri a Casei de cultură reprezintă o investiţie de peste 13 milioane de lei, finanţată în cea mai mare parte de Consiliul Judeţean Hunedoara. 

Casa de cultură, clădirea simbol a Hunedoarei anilor ‘50

Casa de Cultură din centrul Hunedoarei a fost construită la mijlocul anilor ‘50, la mijlocul distanţei dintre poarta Combinatului Siderurgic Hunedoara şi cartierul O.M. (Oraşul Muncitoresc). Clădirea „teatrului cinematograf”, cu o sală de spectacole cu peste 700 de locuri, a fost realizată după planurile arhitectului Nicolae Porumbescu şi după modelul „Casei de cultură Înfrăţirea între popoare” din Bucureştii Noi, proiectată de acelaşi arhitect. Sursa de inspiraţie pentru construcşia emblematică din zona centrală a municipiului ar fi fost clădirea faimosului Teatru Balşoi, din Moscova, înfiinţată la începutul secolului al XIX-lea. Decenii la rând, teatrul a reprezentat principalul loc al evenimentelor culturale, însă din 2015 a rămas închisă publicului.


Buncărele înainte de lucrările de renovare.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Povestea celei mai vechi hidrocentrale a Hunedoarei. A fost „perla inginerească“ din epoca austro-ungară VIDEO

Povestea neştiută a legendarului furnal din Govâjdia, unul dintre cele mai vechi din Europa VIDEO

Prăbuşirea celui mai mic oraş din Hunedoara. Sunt 15 ani de la închiderea minei de cărbune vechi din 1880 VIDEO

Priveliştea sumbră a fostelor mine de fier de la Teliuc. Coloşii de beton în ruină de lângă Hunedoara VIDEO

Intrare în labirint. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Imagini din aceeasi galerie
  • Intrare în labirint. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
  • Labirintul de sub casa de cultura a Hunedoarei. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
  • O intrare în încăperile labirintului. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
  • Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL 1
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările