Marian Cojocaru, poliţistul care-i învaţă pe români să zboare cu paramotorul

Marian Cojocaru, poliţistul care-i învaţă pe români să zboare cu paramotorul

Bărbatul a intrat în Cartea Recordurilor pentru cel mai lung zbor cu parapanta

Giurgiuveanul este singurul pilot de paramotor din judeţ şi printre puţinii instructori din ţară, fiind fondatorul Clubului Moto Fly Ro şi al Clubului Romania Private Aeroclub.

Ştiri pe aceeaşi temă

Marian Cojocaru este parapantistul care brăzdează cerul giurgiuvean în cele mai senine zile, este sportivul după care toţi copiii se uită şi strigă „avion cu motor, ia-mă şi pe mine în zbor”, cu speranţa că sunt auziţi. Angajat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie(IJP) Giurgiu, Marian este singurul giurgiuvean care pilotează paramotorul şi spune că pasiunea lui, care s-a transformat într-un mod de viaţă, a apărut de când era copil.


Marian era un puşti pus pe fapte extreme, ca atare, s-a înscris la cursuri de judo. La 14 ani făcea deja motociclism de performanţă, iar visul lui a fost să ajungă la Liceul de Aviaţie. „ Ai mei nu m-au lăsat, aşa că am făcut liceul de Marină din Giurgiu”, spune el precizând că la rândul său nu „s-a lăsat” şi a învăţat să zboare.


„În cariera mea militară a trebuit să fac salturi cu paraşuta. Atunci, pasiunea s-a aprins şi mai tare”, mai spune el. De 11 ani, zboară cu paramotorul şi a învăţat cum să îi pregătească şi pe alţii în acest sport extrem. „ Senzaţia în aer este într-un fel de... libertate, dar mai degrabă simţi că poţi controla tot ceea ce faci, e vorba despre satisfacţie, despre autocontrol”, zice Marian, precizând că în aviaţie nu există vârstă.

„ Dacă o persoană este sănătoasă, poate pilota şi la 80 de ani”. De altfel, cel mai vârstinc „elev” al său are 82 de ani, iar cel mai tânăr a avut patru ani şi este vorba despre fiica sa, Denisa Cojocaru. „ Ambele fiice ştiu deja să piloteze, dar Denisa zbura de la 4 ani. Tot ea este şi practicant de arte marţiale”, afirmă cu mândrie pilotul.A intrat în cartea Recordurilor
În 2008, Marian Cojocaru a intrat în Cartea Recordurilor pentru cel mai lung zbor cu paramotorul, fiind vorba despre o distanţă de 380 de kilometri, între Metz şi Luxembourg, parcursă în şase ore. De atunci, recordul lui nu a mai fost depăşit. Cel mai mult lui Marian îi place să zboare deasupra localităţii Comana, acolo unde a şi realizat primul aerodrom privat din Giurgiu. „ Îmi place să zbor pe deasupra Parcului Natural Comana, de-alungul Neajlovului şi între Comana şi Iepureşti. Nu mai am emoţii atunci când zbor, singurele emoţii sunt de fapt când revăd anumite locuri”, zice el.
Marian Cojocaru este şi organizatorul show-urilor aviatice desfăşurate de câţiva ani, la aerodromul Malu Roşu din Giurgiu, unde a adus piloţi de paramotoare şi avioane ultra-uşoare din Ungaria, Grecia, Istrael, Bulgaria, Olanda şi Canada.


Acum, giurgiuveanul pune bazele unei şcoli de aviaţie la Comana. Are toate documentele pregătite, îi mai trebuie doar construirea unor hambare pentru avioane şi paramotoare. Până atunci, la aerodromul său, organizează zboruri de agrement, cursuri pentru obţinerea licenţei de pilot, salturi cu paraşuta, cursuri de echitaţie şi de airsoft.

PROFIL
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII: 18.02.1972, GIURGIU
PROFESIA: MILITAR
ULTIMELE STUDII: FACULTATEA DE EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORT BACĂU
FAMILIE: CĂSĂTORIT, ARE 2 FETE


ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI
1.    Ce calităţi trebuie să aibă cei care vor să înveţe să piloteze?
„ Trebuie să aibă curaj, inteligenţă, să fie sănătoşi clinic, să aibă pregătire fizică deosebită şi dorinţa de a învăţa”.

2.    Ce simţi atunci când porneşti într-o nouă călătorie, în aer?
„ Simt o sete nebună să zbor. Câteodată şi teamă, dar teama e bine să fie păstrată acolo, undeva. Ai fi nebun să fie altfel. Au fost şi peripeţii, pentru că cine nu face nu păţeşte, dar am trecut cu bine peste toate, dacă ştii ce ai de făcut, totul va fi OK”.


CE-I PLACE: „ Îmi plac lucrurile bine făcute, iar la oameni apreciez bunul simţ şi inteligenţa”, spune Marian, precizând că în timpul liber tot sporturi extreme face, de exemplu alpinism pe Cheile Snoavei.
CE NU-I PLACE: „Prostia şi nesimţirea. Şi nu-mi place nici implicarea politicului acolo unde nu este cazul”, mai zice el.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările