Un spectacol de operetă care a avut un succes fulminant la Viena, jucat sâmbătă la Teatrul Naţional „Nae Leonard”

Un spectacol de operetă care a avut un succes fulminant la Viena, jucat sâmbătă la Teatrul Naţional „Nae Leonard”

Imagine din spectacolul Contesa Maritza FOTO Teatrul Leonard

„Contesa Maritza”, opereta compozitorului Emmerich Kálmán, va fi prezentată pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” sâmbătă, 25 mai, de la ora 18,00, sub bagheta dirijorală a maestrului Eugen Dan Drăgoi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Publicul este invitat să facă cunoştinţă, sau să revadă, una dintre cele mai îndrăgite operete semnate de compozitorul maghiar, a cărei primă audiţie s-a soldat cu un succes fulminant, la Viena în seara de 28 februarie 1924, cu Hubert Marischka în rolul contelui Tassilo.

Textul operei muzicale se bazează pe „Romanul unui tânăr sărac”, de Octave Feuillet. Prima reprezentaţie în România a spectacolului a fost jucată de trupa lui Nae Leonard, la trei ani după premiera absolută.

Opereta Contesa Maritza a revenit în repertoriul liricului gălăţean în 2014, fiecare reprezentaţie fiind primită cu entuziasm de public, datorită calităţilor nealterate de trecerea vremii: muzică plăcută şi veselă şi un text plin de umor fin.

Frumoasa Contesă Maritza, bogată, fermecătoare şi înconjurată de adoratori înfocaţi, pretendenţi atât la farmecele ei cât, mai ales la averea sa fabuloasă, este personajul ce a inspirat pana celor doi libretişti Julius Brammer, Alfred Grünewald, şi a înflăcărat imaginaţia compozitorului. Subiectul romantic, având în centrul său dragostea dintre Tassilo şi contesă, dobândită cu greu pe parcursul unei intrigi pasionale, a inspirat o muzică la fel de romantică, impregnată de inflexiuni ale cântecului popular maghiar, ale valsului vienez şi ale romanţei gitane.

Vă invităm să descoperiţi sau să redescoperiţi frumuseţea ariilor ţigăncii ghicitoare, aria lui Tassilo („Când molcom se scurg clipele-n amurg”), aria Maritzei („Cântă-mi ca altădată, hai, bătrâne lăutar”), duetul fraţilor Liza-Tassilo („Copilărie cuib de nădejdi şi dor”), romanţa lui Tassilo („Zi-i ţigane...”) şi altele, arii care au devenit adevărate şlagăre.

Din punctul de vedere al construcţiei dramatice, intriga centrală a operetei se leagă în jurul celor două personaje principale, care se îndrăgostesc, se despart din pricina unor neînţelegeri, apoi se împacă. Intriga secundară, aproape invariabil frivolă, se axează pe cea de-a doua pereche, căreia îi este destinată o muzică mai lejeră şi mai vivace, de cele mai multe ori scrisă în formă de duet.

Emmerich Kálmán, originar din Ungaria, asemenea lui Franz Lehár, a fost unul dintre arhitecţii perioadei de argint a operetei vieneze, din primul sfert al veacului trecut.

Regia este semnată de maestrul Cristian Mihăilescu, iar din distribuţie vor face parte: Mihaela Alexa - în rolul Contesei Maritza, Valentin Vasopol - contele Tassilo, Adelina Diaconu - Liza, Adrian Mărginean - Zsupan, Lăcrimioara Crihană – Manja, Alexandru Dobre – Iota, Gheorghe Racoviţă – Ceko, George Apostolache – Carl, Florina Nistor – Ibi, Ioan Badea (vioară solo), Bogdan Baicu (contrabas), Ovidiu Ghioc – un ţigan.

Preţul întreg al biletelor este de 21, 60 lei, iar cel redus pentru elevi, studenţi şi pensionari este de 10,80 lei. Pentru informaţii suplimentare despre spectacolele Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” sau pentru rezervări, spectatorii sunt invitaţi să apeleze numărul de telefon 0236.465.599 (casieria Teatrului) în intevalul orar afişat pe site-ul oficial al instituţiei sau pe pagina de Facebook a acesteia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: