Tot mai mulţi depresivi în pandemie. Medic: „Sunt tineri care nu credeau să ajungă vreodată la psihiatrie”

Tot mai mulţi depresivi în pandemie. Medic: „Sunt tineri care nu credeau să ajungă vreodată la psihiatrie”

sursa: Arhivă Personală

Medicul psihiatru Georgia Mocanu vorbeşte, într-un interviu pentru „Adevărul”, despre o avalanşă de noi cazuri de depresie din cauza pandemiei COVID-19. Comportamentele au suferit modificări în funcţie de momentul pandemiei, susţine medicul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Medicul Georgia Mocanu, de la Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”, din Galaţi, a observat că, în ultima perioadă, din cauza pandemiei, apar tot mai multe cazuri de depresie la persoanele active, fiind şi categoria cea mai afectată. „La început, oamenii erau speriaţi, uşor revoltaţi în ceea ce priveşte izolarea, anxioşi. Apoi, pe măsură de izolarea se prelungea, au apărut nervozitatea, lipsa de încredere în deciziile autorităţilor, răzvrătirea”, spune medicul.
 
Adevărul: Cum ne afectează pandemia din punct de vedere psihic?
 
Medic Georgia Mocanu: Anxietatea izvorăşte din incertitudinea zilei de mâine, din nesiguranţa locului de muncă, a viitorului copiilor, a pierderii propriei vieţi sau a apropiaţilor. Depresia se instalează în urma izolării, a diminuării contactului dintre oameni, a restricţiilor de călătorie, a limitării drastice a lucrurilor care ajutau la secreţia de serotonină şi dopamină, adică ceea ce ne făcea fericiţi.
 
Cu ce probleme ajung in perioada aceasta oamenii la Spitalul de Psihiatrie?
 
În ultima vreme ne confruntăm cu o avalanşă de noi cazuri de tulburări depresiv anxioase, avand atât cauză cele enumerate mai sus, cât şi izolarea îndelungată cu familia. Toate acestea pot schimba dinamica unui cuplu, a unei familii, mulţi dintre pacienţi ajungând în pragul separării sau a epuizării psihice.
 
Ce ati observat ca medic psihiatru în toată această perioadă de pandemie? Ce schimbări de comportament au oamenii?
 
Comportamentele au suferit modificări în funcţie de momentul pandemiei. Astfel, la început, oamenii erau speriaţi, uşor revoltaţi în ceea ce priveşte izolarea, anxioşi. Apoi, pe măsură de izolarea se prelungea, au apărut nervozitatea, lipsa de încredere în deciziile autorităţilor, răzvrătirea. Au fost pacienţi care au pierdut persoane dragi, care au trecut prin boală, care aşteaptă cu nerăbdare sfârşitul pandemiei şi reluarea vieţii. Alţii însă, sunt sceptici în continuare, revoltaţi, iritaţi. Însă aş putea spune că depresia este cea care s-a instalat ca patologie dominantă în ambele categorii de pacienţi.
 
De ce apare depresia post Covid ?
 
Depresia post Covid apare ca urmare a diminuării secreţiei de dopamină şi serotonină; hormonul plăcerii şi cel al fericirii. De ce se întâmplă asta? Pentru că oamenii nu mai pot face ceea ce îi făcea fericiţi: să meargă la film, la teatru, în vacanţe, la reuniuni, la activităţi sportive, la plajă etc. Toate aceste activităţi sunt secretare de dopamină şi serotonină. Nu le mai faci=intri în depresie.
 
Ce categorie de pacienti afectează depresia în această perioadă?
 
Am observat diverse categorii de pacienţi. Nu pot spune că domină o anumită categorie, însă oamenii activi, tineri, care nu s-au gândit vreodată că vor ajunge într-un cabinet de psihiatrie, iată că au fost aduşi.
 
Sunt şi cadre medicale afectate de depresie?
 
Cadrele medicale sunt într-o altă categorie: cea a epuizării. Marele pericol în această perioadă este sindromul Burnout. Perioada pandemiei a schimbat circuitele în lumea medicală, a schimbat modul de abordare a pacientului: orice pacient era privit ca suspect Covid, deci trebuiau să urmeze protocoale, să se echipeze, să fie mult mai vigilenţi decât până acum. Evident că stresul acesta a afectat starea personalului medical. Unii s-au plâns de insomnii, care surveneau ca urmare a epuizării la serviciu, uneori apăreau stările anxioase, izvorâte din frica de a nu duce boala acasă, celor dragi. Şi să nu uităm că, în această perioadă, multe cadre medicale au fost marginalizate în societate de semeni, tocmai din frica de a nu fi purtătoare de virus.
 
Ce efecte credeţi că vor fi pe termen mediu şi lung asupra societăţii în general?
 
Pe termen lung, sper că oamenii vor învăţa că nu pot controla totul şi că sunt muritori. Însă, o mare calitate a omului este uitarea! Atunci când lucrurile vor întra în normal, oamenii îşi vor relua viata şi, încet-încet, vor uita stresul prin care au trecut. Şi nu e neapărat un lucru rău, pentru că aşa ar mai scădea numărul pacienţilor psihiatrici.
 
Credeţi că din cauza pandemiei sunt multe persoane care au refuzat să meargă la medicul psihiatru în aceeastă perioadă? Care sunt riscurile ?
 
Au fost pacienţi care au întârziat cât au putut de mult vizita la psihiatru. Însă, simptomatologia psihiatrică poate fi foarte supărătoare şi, până la urmă, majoritatea a venit să îşi rezolve simptomele. La început, când se instalau circuite speciale, a fost mai dificil pentru pacienţi, pentru că mulţi nu înţelegeau necesitatea distanţării. Pe parcurs însă, lucrurile s-au mai rezolvat; pacienţii au înţeles că se pot prezenta la medic fără a fi supuşi unor riscuri.
 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările