Tehnologie de vârf la nivel mondial, montată pe o navă care se construieşte în România. Vasul este comandat de un gigant în domeniul construcţiilor

Tehnologie de vârf la nivel mondial, montată pe o navă care se construieşte în România. Vasul este comandat de un gigant în domeniul construcţiilor

Aşa arată instalaţia care va echipa nava Cemex FOTO Damen Group

După cum au precizat reprezentanţii şantierului naval Damen Galaţi, este vorba de o instalaţie de sortare revoluţionară, ce urmează să fie montată pe un vas aflat în construcţie. Echipamentul a fost realizat de o companie olandeză, iar nava este comandată de o firmă britanică ce se află în top 10 mondial al furnizorilor de materiale de construcţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Complexul de dragaj maritim „CEMEX Go Innovation”, ce este în prezent construit în Şantierul Naval Damen Galaţi, va beneficia de o instalaţie specială de sortare (screening) construită la şantierul Damen Dredging Equipment - Nijkerk (Olanda).

După cum au precizat surse din conducerea şantierului de la Galaţi, instalaţia include o serie de elemente inovative, întregul sistem fiind, practic, reproiectat pentru a-i creşte atât robusteţea, cât şi eficienţa în exploatare.

Acest echipament este vital pentru a monitoriza granulaţia materialului dragat (destinat ulterior utilizării în industria materialelor de construcţii), care ajunge în magaziile de depozitare.

O instalaţie de screening constă de regulă în două turnuri separate rotative, care direcţionează încărcătura sortată în magazii, în timp ce redirecţionează încărcătura necorespunzătoare peste bord. Pentru modelul MAD3500, construit pentru CEMEX UK Marine, Damen a reproiectat întregul sistem.

Noul design are câteva elemente menite să reducă necesităţile de mentenanţă, iar dacă acestea sunt, totuşi, necesare, ele să poată fi derulate fără a afecta procesul de încărcare.

Este de notorietate faptul că la acest tip de echipamente se întâlneşte un grad ridicat de uzură, ceea ce se reflectă şi în costurile de exploatare, de aceea proiectanţii au realizat o structură mult mai rezistentă, prevăzută inclusiv cu o serie de componente protejate cu un cauciuc special.

De asemenea, pentru lucrările de mentenanţă, prin folosirea unui sistem modular, componente esenţiale ale echipamentului de screening pot fi demontate în mai puţin de un sfert de oră, pentru a fi curăţate sau eventual pentru a fi înlocuite în vederea unor operaţiuni de întreţinere mai complexe, executate în atelierele specializate.

Şi suprafaţa de sortare substanţial îmbunătăţită. În comparaţie cu turnurile de încărcare clasice, suprafaţa de sortare a noilor echipamente de screening s-a dublat, ceea ce va duce la creşterea calităţii materialului sortat în paralel cu reducerea timpului de încărcare. Instalaţia urmează a fi demontată şi transportată de la Rotterdam la Galaţi.

Lucrările la noul complex de dragaj maritim pentru CEMEX UK au început, la Galaţi, în iulie 2018, acesta fiind primul dintr-o nouă generaţie menită să aducă un suflu nou pe acest segment al construcţiilor navale. CEMEX UK, primul beneficiar al unei astfel de nave, este lider în industria britanică a materialelor de construcţii şi în top 10 mondial al furnizorilor de astfel de produse.

Valoarea integrată a vasului depăşeşte 200 de milioane de euro.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: