Spectacol manifest despre familie, duminică, 12 octombrie, pe scena Teatrului Dramatic din Galaţi

Spectacol manifest despre familie, duminică, 12 octombrie, pe scena Teatrului Dramatic din Galaţi

Imagine din spectacol FOTO Adevărul

Reprezentaţia piesei „Familii” este susţinută de o trupă de tineri actori de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. Regia este semnată de Eugen Jebeleanu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Turneului naţional „Manifest pentru dialog”, realizat de către regizorul Eugen Jebeleanu, aduce la Galaţi, pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, piesa „Familii”, adusă la viaţă de tinerii actori de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

Piesa de teatru aduce în discuţie situaţia şi evoluţia familiei într-un context social şi legislativ tulbure. Pornind de la proiectul de lege prin care se propune redefinirea familiei în Constitutie, regizorul Eugen Jebeleanu aduce pe scenă trei familii – cu conflicte, neînţelegeri şi frământări – şi ne trece prin tumultul vietii lor pentru a ne provoca la dialog.

„Mi-am dorit să fac un spectacol care să aibă o dimensiune documentară, ancorată în contextul actual al ţării noastre, care să exploreze influenţa pe care politicul o are asupra intimului şi a chestiona un subiect de actualitate, care ne priveşte pe toţi: propunerea poiectului de lege care prevede modificarea definiţiei familiei în Constituţia României. Eu cred într-un manifest al acceptării, al diversităţii şi al libertăţii de expresie şi într-un teatru empatic, care să provoace spectatorul la dialog”, a declarat Eugen Jebeleanu, autorul spectacolului „Familii”.

„Familii” este un spectacol de teatru social care dă voce unor indivizi anonimi. Personajele se confruntă cu sentimentul de abandon, fuga de responsabilitate, nevoia confirmării, identificarea rigidă cu părinţii sau dimpotrivă, refuzul acesteia, patetismul întâlnirilor de familie, însuşirea rolului de părinte, inducerea şi resimţirea culpabilităţii. Prin acest proiect, regizorul caută să pună întrebări spectatorului, să îi trezească spiritul critic şi civic şi să îl facă să reflecteze asupra unor preconcepţii sau etichetări de excluziune socială.

Din distribuţie fac parte actorii Ioana Cosma, Oana Marin, Vladimir Petre, Ioan Paraschiv, Gabriela Pîrliţeanu, Ştefan Tunsoiu, Iustinian Turcu şi Claudiu Urse. 

Spectacolul se joacă duminică, 12 noiembrie, la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, începând cu ora 19.00, fiind urmat de o discuţie cu publicul, moderată de regizorul Eugen Jebeleanu şi un psiholog, în prezenţa actorilor.

Turneul „Manifest pentru dialog”, susţinut de BRD – Groupe Société Générale, are loc în perioada 5-24 noiembrie în 10 oraşe mari din ţară.

Reprezentaţii următoare

Iaşi -14 noiembrie, 20:00, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi - Sala Cub

Râmnicu Vâlcea -16 noiembrie, 19:00,Teatrul „Anton Pann”

Bucureşti -18 noiembrie, 19:00, Arcub Graboveni - Sala Mare

Cluj-Napoca -20 noiembrie, 19:00, Teatrul Maghiar de Stat 

Timişoara - 21 noiembrie, 20:00, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”

Tîrgu Mureş - 24 noiembrie, 19:00, Universitatea de Artă Teatrală

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: