Explozie de înhumări la Galaţi din cauza COVID-19. Groparii nu mai fac faţă numărului mare de înmormântări

Explozie de înhumări la Galaţi din cauza COVID-19. Groparii nu mai fac faţă numărului mare de înmormântări

Record de inhumari in cimitirele gălăţene, sursa: Arhivă Adevărul

Numărul de înmormântări într-o singură zi s-a dublat, în cimitirele din oraşul Galaţi, faţă de perioada obişnuită. Dacă în mod normal erau în jur de 15 înhumări, în ultima perioadă, din cauza COVID-19, numărul acestora a crescut cu 100%.

Societatea Gospodărire Urbană, cea care administrează cimitirele din oraşul Galaţi, se confruntă cu o explozie de înhumări din cauza numărului mare de decese COVID din ultima perioadă.

„Practic, numărul acestora s-a dublat. Dacă înainte aveam, zilnic, la cele trei cimitire în jur de 15 înhumări, acum avem 30 de înhumări. Este mult, categoric. Pentru a mulţumi pe toată lumea, angajaţii sunt nevoiţi să stea uneori peste program”, spune Dragoş Magearu, directorul societăţii Gospodărire Urbană.  

Cât priveşte locurile de veci, administratorii cimitirelor gălăţene spun că, deoamdată, reuşesc să facă faţă cererii mare. Totuşi, rămâne problema forţei de muncă. Este în continuare deficit de gropari, astfel că aceştia lucrează la foc automat. 

 „Momentan nu suntem în stare de alertă, am reuşit să onorăm cererile. Au fost multe persoane care nu şi-au plătit taxele, acestora li s-a ridicat dreptul de concesiune pentru a fi reconcesionate.  Anul acesta suntem în regulă, sperăm ca la anul să înceapă extinderea cimitirului Sf. Lazăr, acolo e soluţia. Avem în continuare şi deficit de gropari ”, spune directorul Magearu.

Programul de lucru este de luni până joi în intervalul orar 8.00 -18.00, vineri şi sâmbătă de la 8.00 la 14.00, iar duminica nu este program. Totuşi, înhumările sunt permise în cimitirele din Galaţi duminica doar dacă rudele decedatului vin cu proprii gropari. Societatea Gospodărire Urbană are în administrare trei cimitire.

„Se pot face înhumări în condiţiile în care concesionarii locurilor de înhumare anunţă în prealabil administraţia cimitirelor şi asigură această activitate prin mijloace proprii. Solicitanţii trebuie să se prezinte la administraţia cimitirelor până cel târziu sâmbătă, la ora 11:00, cu documentele legale şi cu un reprezentant al echipei care va face înhumarea”, a anunţat societatea care administrează cimitirele din Galaţi. 

 Potrivit raportărilor oficiale, în ultimele 10 zile s-au înregistrat peste 100 de decese COVID-19.

 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

 

Un medic le cere politicienilor să oprească slujbele în biserici: O să rămână fără enoriaşi!

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările