Misterul monumentului „micului japonez”, înmormântat în oraşul de pe malul Dunării
0Puţini ştiu că în Cimitirul Eternitatea, din municipiul Galaţi, printre monumentele funerare istorice se află şi mormântul învăluit într-un total mister al unui japonez care a murit la vârsta de doar 26 de ani. Se întâmpla în urmă cu exact 100 de ani, în anul 1921.
Pe monumentul funerar din Cimitirul Eternicatea este scris în limba franceză: „A la memoire de Shintaro Tsutsumi, le japonais mort le 3 fevrier 1921, age 26 ans” . În traducere: „În amintirea lui Shintaro Tsutsumi, decedat pe 3 februarie 1921 la vârsta de 26 ani”).
Istoricii povestesc că, în acea vreme, locuitorii oraşului încă resimţeau ororile Primului Război Mondial. Viaţa economică şi socială a oraşului intra treptat pe făgaşul normal, mai ales că situaţia teritorială era cu totul alta prin înfăptuirea Marii Uniri de la 1918.
Comisia Europeană a Dunării reuşea să îşi reconstruiască sediul, după ce acesta fusese bombardat şi incendiat în război. Numărul consulatelor crescuse la 20, Guatemala, Brazilia fiind printre ţările exotice interesate de comerţul dunărean, deschizând asemenea consulate în oraşul de la malul Dunării. Pe de altă parte, edilii erau preocupaţi nu numai de refacerea şi dezvoltarea oraşului, ci şi de omagierea eroilor care s-au jertfit pentru înfăptuirea României Mari, redenumind străzi cu numele acestora, ori ridicând monumente.
„Portul gălăţean îşi revenea şi el. Vapoare din toate colţurile lumii, încărcate cu marfă ancorând la mal, gata să fie descărcate şi să preia o altă marfă pentru cine ştie ce alt port al lumii, toată această forfotă contribuind la dezvoltarea oraşului, dar şi la sporirea venitului comercial al României. În toată această fierbere, la începutul anului 1921, mai exact în luna februarie, în cimitirul Eternitatea, pământul îngheţat era răscolit, pentru locul de odihnă veşnică a unui tânăr. Numele său era Shintaro Tsutsumi, avea doar 26 de ani şi, departe de casă, de Japonia, îşi găsise odihna veşnică pe malul Dunării, la Galaţi”, povesteşte Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.
Moartea „micului japonez”, îmbrăcată în mister
Cei care s-au ocupat de înhumarea tânărului au avut grijă să pună la căpătâiul acestuia o piatră sculptată în partea superioară cu modele reprezentând vrejuri vegetale, aşternute peste două laturi drepte, aşezate în unghi ascuţit, asemănătoare cu o pagodă japoneză.
„Pe una din laturi se află trei ideograme, iar pe latura opusă, în limba franceză se află înscris „A la memoire de Shintaro Tsutsumi, le japonaise, mort la 3 fevriere 1921, age 26 ans”. Prezenţa acestui japonez la Galaţi, dar şi moartea acestuia rămân deocamdată îmbrăcate în mister. Nu putem înainta decât presupuneri, deoarece, deocamdată, documentele de arhivă, periodicile vremii nu au dezvăluit nimic despre existenţa acestui tânăr japonez pe meleagurile gălăţene. Însă, cu siguranţă, atunci când va veni vremea, va ieşi la iveală fie şi o simplă menţiune care să ne ajute la completarea acestui puzzle, care este departe de a fi terminat”, spune Marius Mitrof, consilier istoric la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi.
Din păcate, recent, piatra funerară a fost dărâmată, lucru semnalat de către reprezentanţii organizaţiei civice „Pact pentru Galaţi”.
„Odată cu tururile ghidate organizate la Galaţi, „Le petit japonais” sau „micul japonez” a fost mereu o curiozitate pentru participanţi. Facem apel la Primăria Galaţi, Administrarea Domeniului Public şi Administraţia cimitirului, să ia toate măsurile pentru a conserva piatra funerară şi a împiedica furtul şi degradarea ei în următoarea perioadă”, atrag atenţia reprezentanţii societăţii.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Misterul monoliţilor „extratereştri” a fost dezvăluit. Care este miza acestei isterii mondiale