Dezastru financiar la primăria executată silit în plină pandemie: „Ne-au luat tot!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul primăriei Bălăşeşti FOTO Arhivă Adevărul
Sediul primăriei Bălăşeşti FOTO Arhivă Adevărul

Se întâmplă la Bălăşeşti, judeţul Galaţi, acolo unde consiliul local a pierdut un proces cu o firmă de consultanţă. Angajaţii primăriei respective şi-au dat seama la un moment dat că instituţia are conturile goale, însă le-a luat câteva zile să se lămurească cine a luat banii din ele.

Situaţie absurdă în comuna gălăţeană Bălăşeşti, acolo unde, în plină pandemie de Covid-19, dar cu câteva zile înainte de a se interzice prin ordonanţă militară executările silite, primăria de acolo s-a pomenit cu conturile golite până la ultimul bănuţ. În total au dispărut – angajaţii primăriei spun că fără niciun avertisment – 320.000 de lei, bani cu care ar fi trebuit plătite facturile curente, indemnizaţiile asistenţilor social şi salariile funcţionarilor.

„Ne-au luat toţi banii din conturi, fără să ni se spună ceva, fără proceduri. Eu ce fac, am facturi la curent, la apă, trebuie să plătesc pentru asistenţă socială. Suma care ne-a fost luată este de 3,2 miliarde de lei vechi. Este o situaţie foarte gravă, avem şi epidemia pe cap. Eu nu mai pot face nici o prevenire, avem nevoie de dezinfectanţi pentru instituţii, avem şi alte măsuri de luat”, a declarat primarul comunei Bălăşeşti, Cezar Paul Maftei.

În prima fază acesta a dat vina pe Fisc pentru executarea silită care a lăsat aşezarea în conturile goale, însă ANAF a precizat că nu are nicio legătură cu situaţia respectivă.

„Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu a poprit conturile Primăriei comunei gălăţene Bălăşeşti. Executarea silită este realizată de un birou executor judecătoresc, într-un dosar de executare silită care priveşte un litigiu comercial, prin care s-a dispus înfiinţarea popririi asupra conturilor UAT Bălăşeşti – Consiliul Local Bălăşeşti”, a precizat instituţia.

Până la urmă, şi primarul comunei a admis că, de fapt, nu Fiscul i-a luat banii, ci că totul a pornit de la un litigiu, vechi de 11 ani, între Consiliul Local şi o firmă de consultanţă.

Mai exact, în anul 2009, consilierii locali au aprobat un contract care a fost semnat în numele Consiliului Local cu o firmă care urma să se ocupe de obţinerea unei finanţări europene pentru comună. Finanţarea nu a mai fost însă obţinută, motiv pentru care primarul din acea vreme (Marian Toniţa, actualul preşedinte al CA de la compania naţională APDM Galaţi) a refuzat să facă plata contractuală.

S-a ajuns în instanţă, iar într-un final firma respectivă a câştigat, Consiliul Local fiind obligat să achite aproximativ 100.000 de euro. La acest moment, ca urmare a executării silite amintite, suma în discuţie este 650.000 de lei, dintre care 320.000 de lei au fost deja luaţi din conturile primăriei.

Lucrurile sunt însă destul de complicate în speţă, dat fiind că procesul prin care s-a stabilit plata de despăgubiri este între semnatarele contractului, respectiv Consiliul Local şi firma de consultanţă V&V International Consulting SRL, dar executarea se face împotriva altei entităţi, respectiv Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Bălăşeşti.

De altfel, în 2018, instanţa (mai exact Judecătoria Târgu Bujor) a stabilit că UAT şi CL nu înseamnă acelaşi lucru, însă pentru că, potrivit legii, CL nu deţine patrimoniu, însă deciziile sale se reflectă asupra UAT (deţinătoarea patrimoniului), această din urmă entitate răspunde patrimonial pentru deciziile aleşilor locali. Ulterior, UAT (condusă de primar) se poate îndrepta asupra decidenţilor, pentru recuperarea eventualelor prejudicii.

Una peste alta, momentan executarea silită asupra comunei Bălăşeşti a fost suspendată (pe perioada stării de urgenţă din cauza pandemiei), însă banii deja luaţi rămân luaţi. Soluţia pentru a debloca plăţile ar fi o alocare suplimentară, pentru situaţii speciale, de la Consiliul Judeţean, însă instituţia amintită ezită să facă acest lucru, iar explicaţia este cât se poate de simplă.

Managementul juridic şi financiar de la Primăria Bălăşeşti este un adevărat dezastru. Şi nu de azi, de ieri, ci de mai bine de două decenii. Comuna a pierdut zeci de procese civile şi penale deschise împotriva ei de către diverse persoane fizice şi juridice, iar deciziile justiţiei arată că autorităţile de acolo au făcut numeroase gafe administrative, unele cu iz penal.

Şi rapoartele Curţii de Conturi pe ultimii ani arată că la Bălăşeşti este haos. În raportul pe 2018, spre exemplu, inspectorii contată că UAT Bălăşeşti a fost prejudiciată cu 370.285 de lei, ca urmare a unor titluri executorii emise de instanţele judecătoreşti, în condiţiile în care entitatea nu s-a îndreptat împotriva persoanelor responsabile.

Suma 233.924  de lei derivă din obligaţia de plată datorată de două persoane fizice unei societăţi comerciale (parte vătămată), în baza unei sentinţe penale, iar suma de 134.191 de lei provine din două amenzi contravenţionale aplicate de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (în prezent, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice), ca urmare a nerespectării de către autoritatea contractantă (prin personalul propriu) a procedurilor legale de atribuire a contractelor de achiziţie publică, respectiv ca urmare a neutilizării mijloacelor electronice pentru efectuarea achiziţiilor publice.

Şi Fiscul a găsit un ditamai prejudiciul acolo, recent. Astfel, Serviciul inspecţie economico-financiară din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi a identificat în ianuarie 2019, în procesul-verbal de inspecţie întocmit, titluri executorii pe seama entităţii în sumă de 1.201.963 de lei, „reprezentând plăţi restante sau arierate, după caz, nedeclarate la organul fiscal în formularul Anexa 30b Plăţi restante la situaţiile financiare”.

Exemplele de ilegalităţi generatoare de prejudicii sunt foarte numeroase, datele fiind disponibile în detaliu atât în rapoartele Curţii din Conturi din perioada 2010-2019 (DETALII AICI), cât şi pe portalul instanţelor gălăţene (AMĂNUNTE AICI)

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite