Cum vede un cunoscut medic român evoluţia pandemiei în 2022: Există  scenarii pesimiste şi optimiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa: Arhivă Personală
Sursa: Arhivă Personală

Medicul român stabilit în Suedia, Laura Ghibu Ventimiglia, avertizează că din cauza întârzieri luării măsurilor de prevenţie a răspândirii virusului şi a implementării certificatului verde ca modalitate de acces la locul de muncă, în România, în ianuarie, vom avea o creştere masivă a cazurilor de îmbolnăvire cu COVID.

Laura Ghibu Ventimiglia este medic specialist în chirurgie stomatologică în Suedia şi, încă de la începutul pandemiei, s-a implicat activ în informarea oamenilor în ceea ce priveşte virusul şi importanţa vaccinării.

Potrivit medicului, scenariul probabil în România anului 2022 în contextul pandemic ar fi următorul: din cauza întârzieri luării măsurilor de prevenţie a răspândirii virusului şi a implementării certificatului verde ca modalitate de acces la locul de muncă, vom avea o creştere masivă a cazurilor de îmbolnăvire cu COVID, începând deja din luna ianuarie. La acesta vor contribui şi relaxările din perioada sărbătorilor de iarna precum şi redeschiderea şcolilor în data de 3 ianuarie.

„Ar fi necesară o perioadă <buffer>, cu mai puţină interacţiune umană, între sărbătorile de iarna şi redeschiderea scolilor, pentru ca numărul infecţiilor să crească mai lent şi pentru ca sistemul sanitar să poată face faţă. Proiectul de lege care prevede introducerea certificatului verde după trei săptămâni de creştere a numărului de cazuri, se va dovedi a fi o decizie greşită în situaţia de faţă, în care varianta Omicron are o răspândire exponenţială, fără precedent”, scrie dr. Laura Ghibu, pe Facebook.

 Astfel în momentul în care se va decide adoptarea certificatului verde şi trecerea la şcoala online, va fi prea târziu pentru a putea controla pandemia în mod eficient şi numărul deceselor va creşte semnificativ, mult mai mult decât în valurile trecute. Personalul medical va fi suprasolicitat iar persoanele care suferă de alte boli în afară de COVID vor fi extrem de negativ afectate de situaţia creată”, susţine medicul român.

În lunile aprilie-mai vom avea o îmbunătăţire a pandemiei

Medicul susţine că vom vedea o îmbunătăţire a situaţiei pandemice doar din aprilie -mai, odată cu încălzirea vremii. Măsurile care ar trebui deci luate cu maximă urgenţă sunt introducerea certificatului verde pentru personalul sanitar şi pentru personalul din educaţie, trecerea la şcoala online în luna ianuarie, ca să se contrabalanseze transmiterea comunitară din perioada sărbătorilor de iarnă şi aplicarea cu fermitate a măsurilor de protecţie ( masca de protectie în spaţiul public, verificarea cetificatelor verzi în locurile unde acestea sunt cerute, anchetarea seriosă a celor care produc şi comercializează certificate verzi false etc). 

„Extrem de importantă va fi campania de informare despre ceea ce va urma. Ştirile false despre pandemie, vaccinare, tratamente împotriva COVID au creat o mare breşă în încrederea populaţiei faţa de măsurile luate de autorităţi. Cu cât acestea vor fi mai eficient combătute cu atât mai uşor vom trece peste încercările acestui an. S-a creat artificial o impresie de victorie asupra pandemiei cu raportarea unui mic număr de infectări şi intrarea României în scenariul verde la nivel European.

 Explicaţia nu este cum că pandemia s-ar fi terminat la noi, ci că suntem defazaţi cu circa o lună faţă de Europa în legătura cu răspândirea virusului şi că nu suntem atât de bine conectaţi internaţional ca infecţia să ajungă la noi concomitent cu ţările din vestul Europei. La sfârşitul anului 2021, România se situa de fapt la finalul valului 4, în timp ce în Europa vedeam deja începutul valului 5.

De asemenea, rata de testare este extrem de mică în Romania în comparaţie cu celelalte state din UE, deci noi detectăm un număr de cazuri mult inferior celui adevărat. Hârtia de turnesol a situaţiei pandemice este de fapt numărul internărilor, al bolnavilor grav şi al deceselor care, din păcate, chiar pe fondul scenariului verde, este mult mai ridicat decât se înregistrează în alte state. Explicaţia este una singură: rata scăzută a vaccinarii in rândul populaţiei”, scrie dr. Ghibu. 

Cum va evolua varianta Omicron în 2022: ipoteza cea mai pesimistă

Medicul susţine că din punctul de vedere al sănătăţii publice, anul 2022 începe cu o ameninţare nouă exact când părea că pandemia de COVID-19 începuse să fie sub control, cel puţin în UE.

„Lupta cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 este o nouă încercare prin care vom trece, iar rezultatul acestei lupte va depinde foarte mult de atitudinea şi măsurile luate la nivel micro, de către fiecare ţară în parte, dar şi la nivel macro, în Uniunea Europeană şi la nivel mondial. Există deja mai multe ipoteze de lucru despre cum va evolua varianta Omicron în următorul an, unele mai pesimiste, altele mai optimiste. Am selectat trei dintre ele, care mi s-au părut cele mai elocvente şi în continuare le voi detalia pe scurt. Ipoteza cea mai pesimista este că vom avea foarte multe decese de COVID 19 în următoarele luni deoarece foarte multă lume va fi infectată cu varianta Omicron. Studiind viteza de propagare a infecţiei cu această nouă variantă, cercetătorii presupun că aproape toată populaţia planetei va fi infectată rapid”, scrie dr. Laura Ghibu, pe pagina sa de Facebook.

Singura modalitate de a nu ne infecta sau de a diminua viteza de răspândire a infecţiei este aceea de a implementa şi respecta măsurile de prevenţie, adaugă medicul român.Soarta pandemiei va depinde deci de modul în care evolueaza virusul, dar şi de încrederea populaţiei în măsurile de prevenţie a răspândirii infecţiei.

„Deşi studiile ştiinţifice de până acum arată că ar fi posibil ca această variantă virală să provoace o boală mai uşoară, infecţiozitatea extremă a acestei variante va face ca numărul bolnavilor grav şi cel al deceselor să fie totuşi ridicat deoarece chiar dacă mortalitatea va fi mai mică, faptul că numărul celor infectaţi concomitent va fi atât de mare, va determina totuşi o mortalitate ridicată mai ales în rândul celor care încă nu sunt protejaţi de un tip de imunitate (vaccin sau trecerea prin boală)”, susţine dr. Ghibu.

Care este scenariul cel mai optimist

Ipoteza cea mai optimistă ar fi ca această variantă virală să nu provoace atât de multe victime chiar dacă va infecta rapid toată populaţia mondială. Acest fapt ar putea oferi acea imunitate colectivă care ar duce la o scădere a numărului de particule virale în circulaţie şi astfel ar determina sfârşitul pandemiei.

 Mai există însă şi o ipoteza intermediară: cu cât mai multe particule virale vor fi în circulaţie în comunitate, cu atât virusul va avea mai multe şanse să creeze mai multe mutaţii care ar putea produce alte variante virale îngrijorătoare, care la rândul lor vor prelungi pandemia. Soarta pandemiei va depinde deci de modul în care evolueaza virusul, ceva ce nu putem prevedea nici influenţa, dar şi de încrederea populaţiei în măsurile de prevenţie a răspândirii infecţiei şi a îmbolnăvirii grave”, relatează dr. Ghibu.

 Numărul persoanelor vaccinate sau trecute prin boala dintr-o populaţie va fi determinant pentru numărul de decese din următorul val. Toate studiile ştinţifice arată că probabilitatea decesului şi a repercursiunilor trecerii prin boala ( sindromul COVID lung – long Covid) este mult mai mare într-o populaţie nevaccinată şi că sănătatea publică generală, în acest moment, este direct influenţată de posibilitatea sistemului sanitar de a face faţă avalanşei de îmbolnăviri care va urma.

Tratamentele antiviraele nu elimină prezenţa virusul

Despre tratamentele antivirale care au fost testate şi au fost omologate la sfârşitul anului 2021 pentru tratarea COVID 19, meducul spune că au o limită: trebuie administrate la începutul bolii, când deseori, cel infectat nici nu îşi dă seama că s-a îmbolnăvit. Nu pot fi luate preventiv.

„Aceste antivirale opresc replicarea virusului în organism, dar nu elimină prezenţa virusului. Doar sistemul nostru imunitar poate elimina virusul care deja ne-a afectat.Deci, atunci când nu sunt luate la momentul oportun, tratamentele antivirale nu vor avea efectul dorit. Ca să poată fi folosite eficient, ar fi nevoie de o campanie de testare în masă, anchete epidemiologice serioase sau ca fiecare dintre noi, la apariţia celui mai vag simptom care poate duce cu gândul la o eventuală infecţie cu SARS-CoV-2, să se testeze imediat. Ar fi un efort social, economic şi politic foarte mare ca să se ajungă, de fapt, la acelaşi rezultat ca după o campanie de vaccinare: trecerea mai uşoară prin boală”, explică specialistul român.

Concluzia aparţine tot medicului:„ o prognoză exactă despre cum sănătatea publică va fi afectată de pandemia de COVID 19 în următoarele 12 luni este extrem de greu de făcut. Ceea ce va urma depinde în mare parte de noi toţi, de cât de serios vom aborda problema pandemică, de câtă încredere vom avea în ştiinţă şi de cât vom fi de altruişti”.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Medic despre alimentaţia în pandemie: „Nu există soluţii miraculoase, pastile şi alimente minune”

Avertismentul unui medic despre dependenţa de internet: Părinţii să apeleze la specialişti şi să nu facă experimente pe copii

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite