Creştinii de la Dunărea de Jos au înfruntat gerul pentru a se închina la sfinţii Ioan Casian şi Gherman

Creştinii de la Dunărea de Jos au înfruntat gerul pentru a se închina la sfinţii Ioan Casian şi Gherman

Imagine de la slujba ortodoxă de la Galaţi FOTO Costiuc Petrică

Sfinţii Cuvioşi Părinţi străromâni Ioan Casian şi Gherman, care au vieţuit pe meleagurile Scythiei Minor în secolul al IV-lea, sunt prăznuiţi în chip cu totul special în Arhiepiscopia Dunării de Jos. O părticică din moşatele lor se află într-o biserică din Galaţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

În ajunul sărbătorii, la biserica închinată celor doi sfinţi cuvioşi străromâni, situată pe faleza superioară a Dunării, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit slujba Vecerniei celei Mari unită cu Litia.

Cu acest prilej, o delegaţie a Centrului Eparhial a adus racla ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Cuvios Ioan Casian, aflată în patrimoniul sacru al Eparhiei din 12 octombrie 2002, când  au fost aduse din Franţa, la Iaşi, Galaţi şi Bucureşti, de către o delegaţie a Arhiepiscopiei de Marsilia, condusă de Eminenţa Sa Bernard Panafieu, la invitaţia Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi a ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Sfintele moaşte au fost întâmpinate de Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian care, înconjurat de un sobor de preoţi din municipiul Galaţi a săvârşit slujba Vecerniei celei Mari unită cu Litia, la finalul căreia a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat aspecte din viaţa acestor doi mari sfinţi ai Bisericii noastre, amintind, totodată, de bucuria şi binecuvântarea lui Dumnezeu pe care le avem prin prezenţa sfinţilor în mijlocul credincioşilor.

Apreciind frumuseţea şi lucrarea acestei biserici gălăţene, Chiriarhul Dunării de Jos a precizat că „această biserică este o boltă a spiritualităţii patristice, aşezată într-un loc foarte important, fiind ca o pasăre măiastră luptătoare care verticalizează, cheamă la smerenie şi sfinţeşte. Înălţimea la care ne cheamă aceşti doi sfinţi este o înălţime a omului smerit, care Îl caută în smerenie pe Dumnezeul Slavei şi Îl aduce în sufletele, minţile şi inimile noastre”.

Pe parcursul întregii slujbe credincioşii, care au înfruntat gerul năpraznic pentru a ajunge la biserică, s-au închinat şi au sărutat sfintele moaşte. În cadrul programului ocazionat de hramul acestei biserici, membrii Comitetului parohial au desfăşurat, în cooperare cu filiala gălăţeană a S.N.F.O.R., o acţiune caritabilă îndreptată către 20 familii defavorizate din parohie, oferind acestora pachete cu alimente.

Totodată, parohia „Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman“ a oferit peste 250 de pachete cu alimente credincioşilor prezenţi la sfintele slujbe.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările