Biserica seculară unde sărmanii primesc anual 100.000 de porţii de mâncare. 300 de oameni primesc consultaţii gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Sf.Spiridon din Galaţi. Servirea mesei la Centrul de zi pentru copii FOTO Costiuc Petrică
Biserica Sf.Spiridon din Galaţi. Servirea mesei la Centrul de zi pentru copii FOTO Costiuc Petrică

Curtea bisericii „Sfântul Spiridon“ din Galaţi adăposteşte un centru de zi pentru copiii defavorizaţi, o cantină socială pentru săraci şi un centru medical parohial. Anual, aici sunt servite peste 100.000 de porţii de mâncare, 300 de oameni primesc consultaţii medicale gratuite, iar cei 70 de copii integraţi au parte de educaţie de calitate cu ajutorul a zeci de voluntari: profesori, liceeni, preoţi.

La câţiva paşi de cea mai aglomerată zonă din Galaţi, pe o stradă lăturalnică mărginită de case din alt veac, se află un loc special, care găzduieşte una dintre cele mai surprinzătoare instituţii de ocrotire socială din sudul Moldovei. În aparenţă, oaza de linişte înconjurată de zeci de copaci seculari este curtea bisericii Sfântul Spiridon. Însă dacă ai răbdare să păşeşti pe aleile pavate din incintă vei avea ocazia să descoperi o lume aparte, în care valorile fundamentale sunt la ele acasă.

În fapt, biserica veche de peste două secole (este atestată ca fiind ridicată la 1817, dar pe locul ei a existat înainte o altă bisericuţă, construită în prima jumătate a secolului al XVIII-lea) nu este doar un loc de rugăciune, ci a ajuns să fie inima a trei proiecte sociale impresionate derulate de Arhiepiscopia Dunării de Jos: Centrul de zi pentru copii „Sfântul Spiridon“, cantina socială pentru vârstnici şi centrul medical parohial.

Partea cea mai grea este educarea copiilor

Amenajat în foste chilii şi acareturi monahale, renovate, extinse şi aduse la standarde moderne, centrul de zi pentru copii a reuşit performanţa impresionantă de a educa şi hrăni, de opt ani încoace (a fost inaugurat în 2009) sute de copii din familii sărace. În primul an au fost integraţi 30 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani, după care numărul de beneficiari s-a mărit constant, iar în prezent, în grija centrului sunt, zilnic, 70 de micuţi, dintre care 50 de şcolari şi 20 de preşcolari.

„Cunoaştem foarte bine situaţia socială, materială şi toate problemele pe care le au. Sunt copii fără părinţi, crescuţi de bunici, copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate şi nu au pe nimeni, copii mulţi la părinţi, fără posibilităţi, care trăiesc în condiţii precare. Sunt tot felul de situaţii şi noi încercăm, în primul rând, să-i educăm“, spune părintele Vasile Mogoş, preotul paroh de la Sf. Spiridon.

image

După cum spune răspicat părintele, partea cu hrănirea copiilor (cam 25.000 de porţi de mâncare pe an), deşi presupune cele mai mari eforturi băneşti, este de fapt latura facilă a activităţii centrului. Fondurile necesare se adună cumva. Fie din donaţii, fie de la bugetul parohiei, fie din sprijinul dat de Primăria Galaţi. De altfel, de luni până vineri, mâncarea este asigurată de primărie, în cadrul unui parteneriat social, iar sâmbăta şi duminica, este misiunea bisericii să hrănească cei 70 de copii.

Însă partea cea mai grea este educarea copiilor care frecventează zilnic centrul. „Cel mai dificil lucru pe care l-am întâmpinat de fiecare dată este disciplina. Neavând o familie, ei nu înţeleg că trebuie să existe o disciplină, o bună organizare. De aceea, încercăm să implementăm un program destul de strict, iar mulţi dintre ei se încadrează. Au înţeles că fără un program nu poţi fi organizat pentru a face ceva în viaţă“, spune părintele Mogoş.

Şi cum vremea când educaţia se făceau cu palma şi nuiaua a apus de mult, la Centru au fost implementate metode moderne, ştiinţifice. Există spaţii adecvate pentru toate activităţile, o bibliotecă frumoasă, mobilier şcolar, rechizite, dispozitive educaţionale, ba chiar şi un muzeu.

Biserica Sf.Spiridon din Galaţi FOTO Costiuc Petrică

Mai mult decât atât, nimic nu se face la întâmplare:  instituţia are opt salariaţi, dintre care şapte sunt angajaţii Direcţiei Sociale din Primăria Galaţi, iar rolul lor în toată povestea este foarte clar chiar şi dacă amintim doar denumirile posturilor: psiholog, asistent social, instructor educativ, bucătar. Evident, pentru a educa şi îngriji 70 de copii, timp de 8-10 ore pe zi şi şapte zile pe săptămână (inclusiv în vacanţe), nu-s suficienţi nici pe departe cei opt salariaţi, aşa că intră în rol voluntarii. Mulţi.

Părintele Mogoş mărturiseşte că a reuşit să aducă în slujba Centrului, doar pe bază de spirit creştin şi caritabil, zeci de voluntari (47 dintre ei au statut permanent), de la elevi de liceu care ajută la servirea mesei, la curăţenie şi la diverse activităţi sociale, până la cei 25 de profesori pensionari (mai ales de la Şcoala nr.16, cu care există un parteneriat solid) care fac temele cu copiii şi-i ajută să înţeleagă lucruri de care n-au cum să aibă parte în familiile lor. La Sf. Spiridon funcţionează de fapt un „after school” în toată regula, chiar dacă nimeni nu-i zice aşa.

Cu ajutorul voluntarilor, copiii de la Sfântul Spiridon au învăţat nu doar să se comporte în societate, să le placă şcoala şi să se autodisciplineze, ci au ajuns să deprindă lucruri extaordinare, la care nici nu se gândeau înainte: să picteze, să sculpteze, să coase costume populare, să danseze, să cânte, să gătească (cursul-concurs „Micul bucătar“ a ajuns deja o tradiţie extrem de apreciată). Şi au avut şi ocazia să vadă, pentru prima dată în viaţa lor, diverse locuri din ţară, în cursul unor excursii finanţate din donaţii.

„Nu-i rupem de familii, ci îi ajutăm să iasă la lumină”

Părintele Mogoş nu crede că dezrădăcinarea copiilor din familii, chiar dacă uneori influenţa acestora nu este chiar benefică, este soluţia salvatoare. „Noi nu-i rupem de familii, ci îi ajutăm să iasă la lumină. Avem întâlniri foarte dese cu părinţii sau tutorii lor. Este foarte important să vină şi din partea lor acelaşi efort, aceeaşi dorinţă de a găsi soluţiile cele mai bune. Le telefonăm, ţinem legătura, ne interesăm de copil atunci când nu ajunge la centru. Avem o mare responsabilitate. S-au întâmplat şi cazuri în care copiii au plecat din centrul de zi, au spus că merg acasă şi au mers în altă parte. Am descoperit unde merg, i-am găsit pe unii cerşind, este foarte greu să-i dezobişnuim de vechile lucruri mai puţin demne“, spune preotul.

Biserica Sf.Spiridon din Galaţi FOTO Costiuc Petrică

Nimic nu-i aşa de simplu pe cât pare, căci problemele emoţionale ale copiilor sunt dublate, mai ales în prima parte a integrării în Centru, de mari carenţe educaţionale, ce trebuie cumva acoperite. „Vrem să îi învăţăm valori. Vrem să le oferim alternative. De multe ori, ei nu realizează că au şi altă cale în viaţă, în afara celei pe care o văd acasă. Vrem să îi punem în valoare pe copii, să vadă că se pot face mai multe decât credeau“, spune Mioara Grigoraş, psihologul Centrului.

De altfel, se vede cu ochiul liber că lucrurile s-au schimbat în bine, iar profesorii de la Şcoala nr. 16, unde merg la cursuri cei mai mulţi dintre copii, spun că saltul este extraordinar: notele sunt mari, abandonul şcolar a scăzut masiv. Se poate, deci. Iar acest lucru a fost observat şi de Alteţa Sa Regală  Margareta a României, care în octombrie 2016 a vizitat Centrul şi s-a declarat impresionată de ceea ce a găsit.

Mâncare şi asistenţă medicală pentru săraci

Însă la Sf. Spiridon nu sunt ajutaţi doar copiii din familii sărace, ci şi bătrânii defavorizaţi. Zilnic, 70 de sărmani iau masa gratuit la cantina socială a parohiei. În total, peste 75.000 de porţii de mâncare pe an.

Biserica Sf.Spiridon din Galaţi FOTO Costiuc Petrică

Al treilea program social derulat este activitatea Cabinetului parohial de fizioterapie. Aici lucrează, voluntar, un medic şi o asistentă medicală, de serviciile sociale beneficiind, în anul 2017, 300 de persoane, iar de la înfiinţarea cabinetului, peste 1.400 de oameni. De asemenea, periodic sunt aduşi la „Sfântul Spiridon“, pe bază de contracte de voluntariat, medici care le oferă copiilor şi vârstnicilor consultaţii şi tratamente gratuite, mai ales în stomatologie, oftalmologie şi cardiologie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite