Concernul siderurgic Liberty Steel, proprietarul combinatului de la Galaţi, îşi revoluţionează producţia de oţel

Concernul siderurgic Liberty Steel, proprietarul combinatului de la Galaţi, îşi revoluţionează producţia de oţel

Combinatul de la Galaţi, vedere parţială FOTO Arhiva Adevărul

Strategiile GREENSTEEL vor fi în nucleul grupului, inclusiv explorarea unei tehnologii noi ecologice, cum ar fi producţia de oţel pe bază de hidrogen.  Liberty Steel îşi propune să fie prima companie siderurgică din lume neutră de carbon, până în 2030.

Ştiri pe aceeaşi temă

Uzinele Liberty Steel se vor contopi într-un grup global, stabilind ca obiectiv  operaţiuni neutre de carbon până în 2030, a informat, pe 29 octombrie 2019, gigantul mondial de pe piaţa oţelului, care deţine, printre altele şi combinatul siderurgic de la Galaţi (pe care l-a preluat în acest an de la ArcelorMittal).

În esenţă, în prima etapă, o singură companie cu 18 milioane de tone de produse laminate din oţel anual urmează să fie lansată printr-o consolidare a întreprinderilor siderurgice ale G.F.G. Alliance, cu ambiţia de a conduce industria către un viitor neutru de carbon.

„Alianţa deţinută de familia Gupta, condusă de Sanjeev Gupta, anunţă astăzi (n.r. 29 octombrie) faptul că Liberty Steel Group, cu un număr total de 30.000 de angajaţi din 10 ţări, va fi încorporată până la sfârşitul acestui an printr-o fuziune a întreprinderilor din zone primare şi finisoare de producţie, minerit şi distribuţie a oţelului G.F.G din toată lumea.Liberty Steel Group va fi al optulea producător de oţel ca dimensiune, exceptând China, cu operaţiuni care cuprind Australia, Europa continentală, Regatul Unit şi Statele Unite şi care va avea vânzări anuale de aproximativ 15 miliarde de dolari. Deşi întreprinderile individuale îşi vor păstra un grad ridicat de autonomie, se vor prezenta conturi consolidate şi se va elabora o strategie unitară”, a transmis compania.

„În centrul misiunii grupului va exista ambiţia de a se construi pe baza strategiei GREENSTEEL, existentă în G.F.G., care vizează statutul net neutru de carbon până în 2030 - plasând Liberty Steel Group pe calea de a deveni prima companie de oţel neutră de carbon din lume. Aceasta va include explorarea celei mai bune utilizări a noilor tehnologii, cum ar fi hidrogenul generat de energia regenerabilă pentru a se produce oţel”, se mai afirmă într-un comunicat transmis presei.

Strategia GREENSTEEL se concentrează pe utilizarea cuptoarelor cu arc electric pentru reciclarea fierului vechi, în detrimentul producţiei tuturor materialelor de la zero, precum şi pe utilizarea surselor regenerabile de energie. 

Oţelul obţinut din fier vechi şi care utilizează energie pe bază de combustibil fosil generează mai puţin de o treime din emisiile de CO2 comparativ cu producerea de oţel primar, beneficiul crescând dramatic până la emisii aproape zero odată cu utilizarea energiei regenerabile în GREENSTEEL. Uzinele Liberty reciclează deja trei milioane de tone de fier vechi anual, fiind în curs de desfăşurare investiţii în cuptoare cu arc electric în Marea Britanie, Australia şi Statele Unite.

Unităţile Liberty de pe glob lucrează deja la reducerea emisiilor de transport, la diminuarea consumului de energie electrică şi la minimizarea deşeurilor. Iniţiativele privind generarea energiei regenerabile include: ferma fotovoltaică de la Cultana (Australia), centrala hidro-electrică Glenshero (Scoţia) şi proiectul de transformare a deşeurilor în energie din Newport (Ţara Galilor).

Vorbind la Conferinţa Europeană World Steel Dynamics din Milano, Italia, marţi, Sanjeev Gupta, preşedintele executiv al G.F.G. Alliance, a spus: „Creăm o nouă forţă în siderurgie cu dimensiunea, scara şi agilitatea de a constitui o cale spre un viitor sustenabil pentru activitatea noastră siderurgică şi pentru comunităţile în care ne desfăşurăm operaţiunile. Grupul nostru integrat se va întinde în întreaga lume, cu o structură financiară şi de guvernare adecvată unei afaceri intercontinentale de dimensiunile noastre”.

„Oţelul este fundaţia vieţii moderne, iar Alianţa G.F.G. a pus întotdeauna strategiile sustenabile în centrul modelului nostru de afaceri. Recunoaştem că a deveni neutri de carbon până în 2030 este o ţintă foarte ambiţioasă, însă avem deja baze solide având în vedere strategia noastră în mişcare  GREENSTEEL şi viabilitatea tehnică a utilizării hidrogenului pentru fierul redus direct, deja dovedită, elemente care ne dau încredere că astfel de concepte de dezvoltare ne permit să ne stabilim obiective chiar mai ambiţioase”,  continuat Sanjeev Gupta. 

„Ca afacere responsabilă, moştenirea pe care o transmitem generaţiilor viitoare este până în cel mai mic detaliu la fel de importantă ca şi rezultatul activităţii noastre. Liberty Steel îşi propune nu doar să producă oţel de cea mai bună calitate, ci să fie un agent al schimbării în industrie. Făcând asta, putem deschide uşa reindustrializării lumii dezvoltate prin reînvierea şi restaurarea industriei, adesea neglijate”, a mai spus liderul grupului Liberty.

Liberty Steel Group va include operaţiuni extrase din Liberty House în Marea Britanie, Liberty Steel  Europa Continentală, Liberty Steel S.U.A., Infrabuild şi Liberty Siderurgie Primară şi Minerit Australia. Acesta va fi organizat în trei divizii: Liberty Primary Steel, Liberty GreenSteel şi Liberty Engineered Steel.

Strategia grupului va cuprinde mai curând un model echilibrat, decât un “glonte din argint” – incluzând tranziţia de la furnalele noastre existente către cuptoare cu arc electric, investiţii în cuptoare cu arc electric şi pilotarea unor tehnologii noi curate în întreaga lume. Va viza abordarea emisiilor din unităţile componente prin explorarea de tehnologii precum Reducerea Directă a Fierului, captarea şi depozitarea de carbon şi vom continua să participăm la dezvoltarea de forme diverse de energie regenerabilă, prin compania noastră soră SIMEC Energy.

Liberty Steel intenţionează să relaţioneze strâns cu alte companii şi industrii care doresc să îşi reducă amprenta de carbon.

Fautine Delasalle, directorul Comisiei de Tranziţii Energetice, o coaliţie diversă de lideri globali din peisajul energetic (companii energetice, industrii energo-intensive, furnizori de echipamente, investitori, O.N.G.-uri de mediu), a susţinut şi el oportunitatea unor astfel de strategii.

„Raportul Posibil Privind Misiunea Comisiei de Tranziţii Energetice a demonstrat că producţia de oţel poate fi complet decarbonizată prin creşterea unei producţii bazate pe fier vechi şi decarbonizarea producţiei pe bază de minereu prin tehnologii diferite – inclusiv utilizarea hidrogenului, produs din electricitate cu carbon zero, ca agent de reducere, dar şi prin electroliză sau utilizarea capturilor de carbon”, a declarat Delasalle.

„Sunt încântată să văd companii-pionier ca Liberty Group transformând această viziune în realitate şi transmiţând un mesaj clar pieţei că oţelul verde va fi disponibil la scară comercială şi asta chiar mai curând decât am putea crede. Avem nevoie acum ca factorii de decizie să facă un pas în faţă prin sprijinirea producătorilor de oţel care s-au angajat să îndeplinescă obiective climatice îndrăzneţe. Mai avem nevoie şi ca principalii cumpărători de oţel să se angajeze în utilizarea oţelului cu carbon zero pentru a transmite un semnal producătorilor: există cerere pentru produse din oţel cu conţinut zero de carbon”, a adăugat aceasta.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările