2017 va debuta cu impozite mai mari la Galaţi. Taxa de habitat, adică pentru gunoi, va creşte cu 19,6 la sută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Suma datorată de fiecare persoană creşte de la 56 de lei pe an la 67 de lei pe an, însă nu se regăseşte în niciun fel în creşterea calităţii serviciilor prestate. Singurele justificări oferite de autorităţi sunt că „la alţii costă mai mult” şi că „Ecosal nu se ajunge cu banii”.

O veste proastă pentru gălăţeni. Începând cu 1 ianuarie 2017, taxa de habitat (denumirea sub care este mascată taxa pentru colectarea gunoiului menajer) percepută locuitorilor din municipiul Galaţi se majorează cu 19,6%, de la 56 de lei/persoană/an la 67 lei/persoană/an.

Decizia a fost luată la ultima şedinţă de Consiliu Local, la propunerea primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, fiind adoptată cu votul majorităţii.

Termenele limită de plată a taxei rămân aceleaşi: 31 martie pentru primul semestru şi 30 septembrie pentru al doilea semestru. 

De asemenea, se păstrează categoriile de persoane scutite de plata taxei: veteranii de război şi văduvele acestora, nerecăsătorite, persoanele cu handicap grav sau accentuat, minorii cu grad I invaliditate şi beneficiarii art. 1 din Decretul-lege 118/1990 (adică persoanele persecutate politic sau deportate în timpul regimului comunist).

Majorarea taxei de habitat se aplică tuturor gălăţenilor, indiferent dacă aceştia colectează sau nu selectiv gunoiul (deşi, în alte state, există diferenţe simţitoare de taxe aplicabile celor care depozitează selectiv deşeurile şi cei care le aruncă la grămadă).

Din păacte, creşterea taxei nu este justificată, aşa cum ar fi fost de aşteptat, de o creştere a calităţii serviciilor de salubritate sau de o majorare a tarifelor unor servicii specifice, impuse de stat, ci este o măsură prin care se acoperă ineficienţa economică a operatorului Ecosal.

Primarul Ionuţ Pucheanu a explicat faptul că taxa de habitat actuală nu mai acoperă cheltuielile reale ale Ecosal cu precolectarea, colectarea şi transportul deşeurilor, situaţie cu care, potrivit edilului, Ecosal s-a confruntat în ultimii trei ani, deşi până acum nu s-a vorbit niciodată despre acest lucru.

„Această majorare a taxei ar fi trebuit operată în ultimii 2-3 ani, dar fosta administraţie a tărăgănat-o. Vreau să vă spun că actuala taxă, de 56 lei/persoană/an, nu mai acoperă nici pe departe cheltuielile Ecosal pentru colectare şi depozitarea deşeurilor. Deci, nu vorbim de cheltuieli mai mari anul viitor, ci sunt aceleaşi cheltuieli pe care le are Ecosal de trei ani încoace, cheltuieli neacoperite”, a argumentat Pucheanu. 

„Pot să vă spun că, de pildă, anul acesta, banii de salubrizare s-au terminat în iulie, cel puţin banii care proveneau din taxa de habitat. La această taxă, care este folosită pentru coletarea şi transportul gunoiului, se adaugă şi salubrizarea străzilor, transportul frunzelor etc, operaţiuni plătite de la bugetul local”, a mai adăugat edilul.

În acelaşi timp, Pucheanu a mai informat că de anul viitor apare o nouă taxă de mediu, de 80 de lei pe tonă, este o taxă care merge la Ministerul Mediului, de unde vor fi bugetate viitoarele proiecte pe mediu din ţară. „Această nouă taxă înseamnă că Primăria Galaţi va aloca anul viitor circa 2 milioane euro, dar aceste cheltuieli nu se reflectă în taxa de habitat”, a precizat edilul.

Cu toate că primarul a dat asigurări că taxa de habitat nu va fi influenţată de noua taxă de mediu, în raportul de specialitate al Ecosal, act care a stat la baza hotărârii de CL, se arată că va urma şi o altă majorare a taxei de salubrizare: „Considerăm că ordonatorul de credite va trebui să aibă în vedere că în perspectiva foarte apropiată, taxa de salubritate pentru persoanele fizice din municipiul Galaţi va suporta majorări consistente”.

Acelaşi raport mai precizează că la Galaţi ar exista cea mai mică taxă de habitat din regiune, aspect pe care urmează să-l verificăm în zilele următoare, în vederea unei informări corecte a publicului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite