VIDEO Centrul oraşului şi Cartierul Bahne se transformă, pentru un an, în tranşee. Primarul spune că este strâns cu uşa să facă proiectul

VIDEO Centrul oraşului şi Cartierul Bahne se transformă, pentru un an, în tranşee. Primarul spune că este strâns cu uşa să facă proiectul

Reabilitarea reţelelor termice presupune schimbarea conductelor din oraş

Reabilitarea a sistemului de termoficare urbană are o finanţare de peste 70 de milioane de lei, 85% din fonduri fiind de la Uniunea Europeană.

Ştiri pe aceeaşi temă

După ce în precedentul exerciţiu financiar european, Cartierul Sud a beneficiat de un proiect de peste 36 de milioane de euro pentru înlocuirea reţelelor termice subterane şi modernizarea punctelor termice, Primăria Focşani se pregăteşte să demareze Etapa a II-a a proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare urbană, în Zona Centru şi în Cartierul Bahne.

Un proiect întârziat de licitaţiile repetate, care trebuie să fie neapărat finalizat până în martie 2021 şi care presupune înlocuirea reţelelor de transport pentru energia termică furnizată în sistem centralizat. Practic, în următorul an, zonele amintite se vor transforma în adevărate tranşee, urmând a fi realizate peste 2,8 km de reţea termică primară, practic 5,16 km de conducte de transport tur-retur, alţi 11 kilometri de reţea termică secundară, precum şi 9 puncte termice care vor fi reabilitate.

Lucrările au început deja şi pe 20 decembrie vor fi sistate timp de 20 de zile, fiind executate de Asocierea Elsaco Electronic&Sicor&Consis Construcţii.

Prezentarea proiectului în valoare de 70 de milioane de lei din care 50 de milioane de lei de la Uniunea Europeană, 7,6 milioane de lei de la bugetul de stat şi 1,1 milioane de lei de la bugetul local a avut loc joi, în prezenţa conducerii Primăriei Focşani,  a responsabililor de proiect şi constructorilor, dar şi a reprezentanţilor unor asociaţii de proprietari interesaţi să afle care sunt beneficiile acestei reabilitări. De altfel, unii au şi pus problema care va fi eficienţa acestui proiect în condiţiile în care foarte mulţi cetăţeni încă se debranşează de la sistemul centralizat. Cifrele arată că de la implementarea etapei I a reabilitării sistemului de termoficare, când încă ENET mai avea 15.200 de clienţi, acum numărul clienţilor s-a redus la aproximativ 12.000. Nici măcar primarul Cristi Misăilă nu s-a declarat un mare fan al proiectului, dar admite că dacă nu va fi implementat cu succes riscul este prea mare.

“Mulţi şi-au pus întrebarea de ce mai investim în acest sistem de la care foarte mulţi s-au debranşat. În primul rând, am fost printre puţinele oraşe din toată ţara selectaţi să facem această investiţie din fonduri europene. În momentul în care s-a pornit la acest drum nu mai putem da înapoi. Deja până în acest moment, în prima etapă, a fost o investiţie de peste 36 de milioane de euro. Dacă noi ne oprim astăzi şi nu continuăm acest proces investiţional, riscăm ca Uniunea Europeană să ne sancţioneze, să spună că nu ne-am atins indicatorii de performanţă din proiectul iniţial şi să dăm aceşti bani înapoi. Şi nu numai atât: în momentul în care se declară un proiect neperformant, toate celelalte proiecte dezvoltate de autoritatea  publică locală nu vor mai primi finanţare din fonduri europene. Ori, în acest moment, Primăria Focşani are în implementare şi evaluare proiecte europene în valoare de 100 de milioane de euro”, a spus primarul Cristi Misăilă.

Edilul a susţinut ideea că îi va încuraja pe noii dezvoltatori imobiliari să beneficieze de căldură şi apă caldă de la sistemul centralizat.

El speră că firmele care vor lucra la proiect nu vor strica foarte mult din partea de carosabil, ci vor folosi spaţiile verzi pentru săpături, amintind că a mai depus un proiect pe fonduri europene, care se află în evaluare, pentru modernizarea infrastructurii întregului Cartier Bahne, după finalizarea proiectului de termoficare. În paralel, primăria pregăteşte pentru noul exerciţiu financiar european etapa a III proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare urbană.


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările