Seceta ne lasă fără pâine. „Sunt zone unde culturile de grâu sunt compromise“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seceta pune probleme agricultorilor FOTO: Pixabay
Seceta pune probleme agricultorilor FOTO: Pixabay

Fermierii se confruntă cu unul dintre cei mai secetoşi ani, culturile înfiinţate în toamnă fiind aproape compromise.

Mii de hectare de culturi agricole înfiinţate în toamna anului trecut în judeţul Vrancea sunt afectate de seceta pedologică prelungită, iar prognoza pentru perioada următoare nu este deloc fericită.

În Vrancea, peste 50.000 de hectare au fost însămânţate cu culturi de toamnă, în special cu grâu, secară, triticale, rapiţă.

Suprafaţa agricolă a judeţului este de circa 255.000 hectare şi se compune din peste 148.200 hectare teren arabil, 26.900 hectare de viţă-de-vie, aproximativ 3.600 hectare de livadă, restul fiind fâneţe şi păşuni.

Evident, suprafeţele arabil au cel mai mult de suferit, iar ploile căzute la sfârşitul săptămânii nu au avut consistenţă.

A plouat 5 litri/mp în judeţ şi aproape 10 litri/mp la Focşani, mult mai puţin decât era necesar.

În aceste condiţii, unii dintre fermieri, care deţin suprafeţe mari, au cerut Societăţii de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) să dea drumul la apă pe canale, pentru a putea iriga şi să salveze culturile de toamnă. Se vorbeşte chiar şi de o criză alimentară dacă seceta se va prelungi.

„Niciodată nu s-a mai întâmplat să începem irigatul culturilor la vremea asta. Culturile înfiinţate în toamnă suferă din cauza lipsei apei şi, dacă nu intervenim, riscăm compromiterea completă”, spune Constantin Scutaru, fermier vrâncean.

ANIF spune că asigură apă gratuită pe canale beneficiarilor cu care s-au încheiat contracte de irigaţii sau cu care vor încheia noi contracte. Astfel, se pun în funcţiune respectivele aducţiuni, asigurând nivelul optim de apă pentru irigaţii în punctele de livrare.

Apă gratis pe canale

„Chiar astăzi vom da drumul la apă pe canalul Siret-Bărăgan, unde apa curge gravitaţional, astfel că fermierii pot iriga gratuit. Am avut o solicitare din partea Asociaţiei Utilizatorilor de Apă de la Haret, pentru o suprafaţă de peste 730 de hectare, astfel că vom pompa apă pe canal. Este prima solicitare din acest an. La nivelul judeţului Vrancea putem iriga în jur de 8.000 de hectare de teren”, ne-au precizat reprezentanţii ANIF Vrancea.

Conform fermierilor, sunt zone unde culturile de grâu sunt compromise, iar floarea soarelui, care ar trebui semănată în perioada imediat următoare, are toate şansele să rămână la stadiul de intenţie, întrucât pământul este uscat.

Cei de la Direcţia Agricolă Vrancea urmează să demareze o acţiune de evaluare a pagubelor, verificând în teren datele furnizate direct de fermieri.

În urma acestei verificări, se va întocmi o documentaţie care va fi depusă la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, pentru acordarea de despăgubiri.

Meteorologii au anunţat că marţi, 5 aprilie, rezerva de umiditate din sol, în cultura grâului de toamnă, prezintă valori scăzute şi deosebit de scăzute în Moldova, pe suprafeţe extinse din Muntenia, Dobrogea, Crişana Şi Transilvania, local în estul şi centrul Olteniei, nordul şi nord-vestul Banatului.

Vă mai recomandăm:

Seceta a pus stăpânire pe jumătate de ţară. Fermier: „Situaţia e gravă în unele zone, grâul e cel mai afectat”

Seceta extremă afectează producţiile de vin şi de măsline din UE. Cercetători: Unele soluri sunt aproape de punctul în care nu mai pot susţine culturi agricole

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite