Primarul din Focşani a desfiinţat o companie „dedicată” ginerelui său, pe care tot el o înfiinţase. Ginerele a ajuns şef la Poliţia Locală

Primarul din Focşani a desfiinţat o companie „dedicată” ginerelui său, pe care tot el o înfiinţase. Ginerele a ajuns şef la Poliţia Locală

Cristi Misăilă, primarul municipiului Focşani

Societatea care gestionează locurile de parcare în municipiu a fost înfiinţată de primarul Cristi Misăilă special pentru ginerele său. Între timp, acesta a devenit şef peste poliţiştii locali, aşa că, după trei ani de funcţionare, compania  este desfiinţată în urma unei decizii a aceluiaşi edil.

Societatea care administrează locurile de parcare din municipiul Focşani se află în procedură de desfiinţare, în urma unei decizii a primarului municipiului, cel care s-a aflat la originea înfiinţării ei. În primăvara anului 2017, edilul Cristi Misăilă a primit acordul Consiliului Local să înfiinţeze Parking, o societate pe acţiuni aflată în subordinea municipalităţii, cu scopul de a eficientiza acest serviciu care a funcţionat în cadrul unei alte instituţii subordonate Primăriei Focşani, respectiv Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice (DDSP).

„Am susţinut înfiinţarea acestei societăţi tocmai pentru a găsi soluţii pentru noi locuri de parcare şi pentru a veni în sprijinul cetăţenilor”, spunea Misăilă. La vremea respectivă, proiectul primarului a fost aspru criticat de opoziţie, care spunea că este o societate creată pentru a oferi locuri de muncă clientelei politice PSD. Lucru care s-a dovedit real, mai ales că primarul l-a impus în postul de director pe consilierul local PSD Dorian Alecsandrescu, nimeni altul decât ginerele său vitreg (ginerele actualei sale soţii).

„Tata socru” i-a găsit un loc mai bun

Tot la Parking şi-au găsit loc primari PSD care nu au mai câştigat alegerile, dar şi copiii unor fruntaşi ai partidului aflat la putere atunci. Dorian Alecsandrescu a stat aproximativ un an în postul de şef peste parcările oraşului, întrucât „tata socru” i-a găsit un post mult mai bun, reuşind să-l impună în funcţia de director al Poliţiei Locale Focşani.

Conducerea Parking a fost preluată tot de un membru important al PSD, Nicuşor Statache, care în afară de faptul că a reuşit să sporească zestrea de parcări a oraşului de la 8.200 la aproape 11.000 de locuri nu a dovedit că poate face din această societate una profitabilă pentru municipalitate. Timp de doi ani, firma a mers pe pierdere, un mic profit fiind realizat în anul 2019. 

Societatea Parking nu va mai gestiona locurile de parcare FOTO: Ştefan Borcea

Mai mult decât atât, un control al Camerei de Conturi Vrancea a evidenţiat faptul că Parking nu a plătit niciodată impozite pe teren, adică pe cele 11.000 de locuri de parcare pe care le are în gestiune. Vina o are şi Primăria Focşani, pentru că  nu i-a fost stabilite niciodată obligaţii fiscale datorate bugetului local, reprezentând taxa pe teren aferentă terenurilor ocupate de parcări. Prin această omisiune, bugetul local al municipiului Focşani a fost prejudiciat cu peste 165.000 de lei, bani care acum sunt imputaţi societăţii aflată în prag de lichidare.

Ce spune primarul

Oficial, primarul nu recunoaşte că acest motiv ar sta la baza denunţării unilaterale a contractului de delegare de gestiune şi invocă alte probleme. El spune că în urma verificărilor făcute de Corpul său de Control au fost găsite probleme grave legate de salubrizarea, întreţinerea şi gestionarea locurilor de parcare, invocând 40 de entităţi publice care au primit parcări gratuite de la Parking. „Considerăm că a fost încălcat grav regulamentul de organizare şi funcţionare al serviciului public de administrare, întreţinere şi exploatare a parcărilor în ceea ce priveşte acordarea de gratuităţi.Locurile acordate fără drept ar fi putut fi locuri de parcare cu plată sau parcări de reşedinţă, funcţie de locaţia respectivă”, se arată în raportul şefului Corpului de Control al primarului Cristi Misăilă.

Culmea, la desfiinţarea societăţii edilul nu s-a putut baza pe sprijinul consilierilor din partidul din care face parte (PSD), ci pe cel al noii majorităţi politice create în jurul PNL, partid care s-a opus înfiinţării în urmă cu patru ani. Deocamdată, Parking se va ocupa doar de blocarea şi ridicarea maşinilor parcate neregulamentar şi doar o parte din cei 40 de angajaţi vor fi transferaţi la DDSP. „Până la aprobarea bugetului, trebuie modificată organigrama. Nu vom transfera toţi angajaţii. Personalul TESA de acolo îl avem şi noi, prin urmare, nu îşi va găsi locul în organigrama noastră”, declară Costel Dochioiu, directorul DDSP Focşani.

Citeşte şi:

Haos în parcările din Focşani. Camera de Conturi ceartă şi Primăria pentru "superficialitate"

Primarul Misăilă vrea să-l pună şef al Poliţiei Locale pe ginerele iubitei sale

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările