Prefectul apolitic de Vrancea aplică legea cu „nuanţe“ politice. Primar PSD iertat, edil PNL executat prin ordin promt

Prefectul apolitic de Vrancea aplică legea cu „nuanţe“ politice. Primar PSD iertat, edil PNL executat prin ordin promt

Nicuşor Halici, prefectul judeţului Vrancea

Nicuşor Halici, prefectul judeţului Vrancea, a emis un ordin prin care i-a încetat mandatul de primar liberalului Neculai Ionescu, din localitatea Homocea. Un alt edil din judeţ, reprezentant PSD aflat într-o situaţie similară, este ignorat de prefectul Halici.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primarul Neculai Ionescu a fost condamnat la închisoare în decembrie 2015. Edilul a primit închisoare cu suspendare, pentru instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Potrivit unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie din iunie 2015, primarii condamnaţi cu suspendare îşi pierd automat mandatul.

Primarul rămas fără mandat susţine că prefectul Nicuşor Halici îl vânează de mai mult timp şi spune că deocamdată nu a luat o decizie în privinţa a ceea ce va face.

FOTO: Neculai Ionescu, ex-primarul comunei Homocea

”Nu am primit acest ordin al prefectului. După ce-l primesc, voi analiza şi am dreptul să mă adresez instanţei de contencios administrativ pentru a contesta ordinul de suspendare”, ne-a declarat primarul de la Homocea.

În aceeaşi situaţie de condamnare penală ca primarul de la Homocea se află şi primarul PSD din Străoane, Vasile Sbârciog, de la PSD, condamnat în anul 2014 la închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani, pentru săvârşirea a două infracţiuni concurente de cumpărare de influenţă, în dosarul „Mită la BAC”. În cazul pesedistului însă, prefectul n-a luat măsuri.

Nicuşor Halici spune că această decizie se poate lua doar în urma unui raport întocmit de secretarul primăriei, aşa cum a fost la Homocea.

„Ordinul de încetare a mandatului primarului de la Homocea l-am dat în baza raportului întocmit de secretarul comunei. La Străoane nu ştiu despre ce este vorba şi nici nu este responsabilitatea mea”, ne-a spus prefectul Nicuşor Halici.

Întrebat dacă a avut bunăvoinţa măcar să se intereseze de cazul primarului de la Străoane, despre care se ştie că trebuia să-şi piardă mandatul încă din vara anului trecut, de când a apărut decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prefectul Halici a continuat să susţină că este o problemă a secretarului comunei.

FOTO: Vasile Sbîrciog, primarul din Străoane

La rândul său, secretarul face pe neştiutorul. „La noi la Primărie nu a venit nicio sentinţă. Eu nu am aşa ceva, deci nu am ce raport să scriu. Sunteţi primul care mă sunaţi şi până acum nu m-a întrebat nimeni despre acest lucru, nici măcar prefectul”, ne-a spus Zamfira Macovei, secretarul comunei Străoane.

În alte judeţe, încetarea mandatelor unor primari s-a făcut de către prefecţi în baza unei circulare de la Ministerul de Interne.

“Am primit o circulară de la Ministerul de Interne care specifică foarte clar că această decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este obligatorie în condiţiile în care termenul de încercare nu a expirat”, ne-a declarat subprefectul Constantin Toma.

Am încercat şi noi să obţinem punctul de vedere al Ministerului de Interne, dar ni s-a comunicat că la întrebarea noastră vom primi răspunsul în termenul legal.

De menţionat că înainte de a fi prefect, Nicuşor Halici a fost angajatul Consiliului Judeţean Vrancea, fiind subordonat lui Marian Oprişan şi sprijinit de administraţia PSD să ajungă în funcţia pe care o deţine astăzi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: