FOTO VIDEO Ludovic Orban, la Focşani de sărbătoarea Unirii Principatelor: "Trebuie să desăvârşim unirea prin a da Moldovei ceea ce merită"

FOTO VIDEO Ludovic Orban, la Focşani de sărbătoarea Unirii Principatelor:

Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Focşani

Vrâncenii au sărbătorit astăzi, la Focşani, 162 de ani de la Unirea Principatelor Române Moldova şi Ţara Românească, eveniment petrecut pe 24 ianuarie 1859, moment istoric crucial care a stat la baza înfăptuirii României Mari.

În Piaţa Unirii din Focşani, pe unde trecea vechea graniţă dintre Moldova şi Muntenia, câtreva sute vrânceni şi români din toată ţara au asistat, alături de oficialităţi, la intonarea imnului naţional, defilarea gărzii de onoare şi intonarea Horei Unirii, rememorând evenimentele unioniste din 1859.

La manifestările de astăzi au participat mai multe oficialităţi care au susţinut discursuri: ÎPS Ciprian - Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Ludovic Orban - preşedintele Camerei Deputaţilor, Cătălin Dumitru Toma - preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Gheorghiţă Berbece - prefectul judeţului Vrancea şi Cristi Valentin Misăilă - primarul municipiului Focşani. Alături de aceştia, au fost prezenţi parlamentari de Vrancea, primari, consilieri judeţeni şi locali, şefi de instituţii publice, reprezentanţi ai armatei şi ai instituţiilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne. 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a spus că Moldova trebuie să se afle în atenţia guvernanţilor, pentru că 30 de ani a fost ocolită de la dezvoltare.: ”Generaţia primei uniri a pus bazele statului modern român şi a pregătit, practic, marea unire. Acest loc, unde s-a topit o graniţă artificială, a devenit punctul de unire al Munteniei cu Moldova. Din păcate, 30 de ani Moldova a fost ocolită de marile investiţii. Trebuie să desăvârşim unirea prin a da Moldovei ceea ce merită, o infrastructură de transport care să asigure conectarea la toate coridoarele de transport european, astfel încât dezvoltarea economică a Moldovei să aibă o bază solidă. Este un angajament pe care ni l-am luat, ca în următorii 6-7 ani să avem o autostradă a Moldovei şi a Unirii”, a spus Ludovic Orban.

 

Oficialităţile au mers din Piaţa Unirii la Prefectura Putna, unde preşedintele CJ Vrancea, Cătălin Toma, a inaugurat acest edificiu monumental şi a deschis simbolic porţile pentru public. Cu această ocazie a avut loc şi slujba de sfinţire realizată de ÎPS Ciprian, precum şi inaugurarea unei expoziţii de fotografie veche cu Focşaniul de odinioară, din colecţia vrânceanului Sorin Tudose, precum şi un recital al Corului Jeunesses al Liceului de Artă ”Gh. Tattarescu”.

 Despre clădirea simbol a vorbit directorul Casei de Cultură din Odobeşti, Romeo-Valentin Muscă, iar preşedintele CJ Vrancea, Cătălin Toma, a reiterat ideea înfiinţării la Focşani a mai multor filiale ale universităţilor din Bucureşti, respectiv Iaşi. ”Le mulţumesc tuturor celor care au pus umărul la realizarea frumoaselor activităţi de astăzi, dar şi invitaţilor din toată ţara care ne-au onorat cu prezenţa. La mulţi ani, vrânceni! La mulţi ani, români!”, a încheiat preşedintele Cătălin Toma. (Sursa: Consiliul Judeţean Vrancea)

Vă mai recomandăm:

Ciorovăială la inaugurarea clădirii fostei Prefecturi, între liberalul Toma şi pesedistul Oprişan - VIDEO

Prima Horă a Unirii „La Podu di chiatră”. Cum a scos în stradă domnitorul Cuza un oraş întreg

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările