FOTO: Niculina Moraru, ultimul prim-secretar comunist al Vrancei, a stat trei luni în arest în 1990

FOTO: Niculina Moraru, ultimul prim-secretar comunist al Vrancei, a stat trei luni în arest în 1990

Niculina Moraru apare în această fotografie alături de regretatul compozitor Marin Constantin

Aceasta s-a aflat la cârma judeţului între anii 1985 şi 1989, iar vrâncenii nu-i păstrează deloc o amintire plăcută.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe data de 1 aprilie 1990,  vrâncenii aflau din presă că   Procuratura, împreună cu organele de poliţie  şi specialişti din cadrul Băncii Agricole şi  Băncii de investiţie, au lucrat timp de 3 luni  pentru strângerea dovezilor necesare  întocmirii unui dosar penal  şi  începerii urmăririi penale împotriva  fostei prim secretare Niculina Moraru.

Aceasta a fost arestată în ziua de 22 martie 1990, la orele 6. 30, fiind găsită în municipiul Braşov la o rudă a acesteia  şi închisă în arestul Poliţiei Judeţene Vrancea. 

Un procuror  îi întocmise un dosar penal pentru o investiţie derizorie la Muzeul Satului din Crângul Petreşti. În Ediţia Specială a ziarului „Viitorul” din 1 aprilie 1990, se aduceau mulţumiri şi ofiţerului care s-a deplasat la Braşov pentru a o aresta, acesta fiind una şi aceeaşi persoană, conform autorului articolului, cu  cu cel văzut în dată de 22 decembrie 1989  însoţit de demonstranţi şi vorbind  de la tribuna fostului Consiliu Judeţean, anunţând mulţimea  că fosta miliţie este alături de Revoluţie.

„După Revoluţia  din 1989 , unde vrâncenii se aşteptau să curgă lapte şi miere în jurul lor şi să fie pedepsit măcar comunistul nr 1 al judeţului, în speţă prim secretarul Niculina Moraru , în realitate nimeni nu a păţit nimic, iar viaţa şi-a urmat cursul , upgradat de  această dată,  dar cu noi probleme şi provocări  pentru urmaşii babei Vrâncioaia .  Anunţată cu surle şi trâmbiţe, arestarea Niculinei Moraru, tocmai la Braşov şi închiderea ei în beciurile Poliţiei Judeţene,  părea desprinsă din legendele despre cum împărţea dreptatea  Ţepeş ori Cuza Vodă. În fapt dosarul penal deschis pe numele acesteia a primit neînceperea urmării penale un an mai târziu”, spune istoricul Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale Vrancea.

 
Foto

Cei care au cunoscut-o pe Niculina Moraru înainte de 1989, nu-i păstrează deloc o amintire plăcută. De meserie inginer agronom, Niculina Moraru era de baştină din zona Urziceniului. De fapt, meseria pe care o avea a urmărit-o tot timpul cât a fost prim secretară, făcând paradă cu faptul că se pricepea în acest domeniu. 

Agronomii vrânceni povestesc şi astăzi că „tovarăşa prim” făcea „lecţii” cu şefii de fermă şi preşedinţii de C.A.P. din judeţ, pe care îi scotea la tablă şi le punea întrebări de genul: "Ştii, tu, dragă, cu ce începe agricultura? Nu ştii! Agricultura începe cu arătura! Să ştiţi de la mine!". Aceiaşi agronomi îşi mai aduc aminte că, la un „comandament agricol judeţean”, tovarăşa i-a întrebat cât lapte dau vacile din ferma lor. Când a aflat că producţia era de doar 2-3 litri, a izbucnit isteric: „- Da ce creşti acolo, pisici? Păi, dacă mă mulg eu şi tot dau mai mult lapte". 

După momentul 1990, Niculina Moraru s-a retras la Braşov, oraş unde locuieşte şi în prezent. Trăieşte modest şi se simte împlinită prin cele două fete ale sale, Luciana şi Dana, ultima fiind profesoară de muzică în Spania, la Conservator.

Vă mai recomandăm:

Arhivele comunismului:Niculina Moraru, primul-secretar al Vrancei cu apucături de ţaţă

 

 

Ziarul "Viitorul" anunţa începerea urmăririi penale împotriva "tovarăşei" Moraru

Imagini din aceeasi galerie
  • Ziarul "Viitorul
  • Niculina Moraru, dusă la audieri
  • Niculina Moraru, în 1989
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările