Focşani: APIA îi controlează prin satelit pe ţărani

Focşani: APIA îi controlează prin satelit pe ţărani

Ţăranii, nevoiţi să-şi declare corect terenurile pe care le lucrează

Numărul fermierilor vrânceni care vor fi verificaţi anul acesta prin satelit de către Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură se va dubla, apreciază specialiştii instituţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, faţă de anul 2010, când au fost verificate prin teledetecţie aproximativ 2.700 de dosare ale fermierilor, în 2011 se estimează că vor fi controlaţi în jur de 5.000 de ţărani care primesc subvenţii pentru cultivarea terenurilor.

„Săptămâna viitoare urmează să se facă licitaţia pentru atribuirea contractului firmei care va realiza teledetecţia, Vrancea făcând parte şi în acest an dintr-un lot de judeţe care vor fi monitorizate prin satelit. Fermierii care nu declară corect suprafeţele de pământ pe care le muncesc vor fi penalizaţi, prin tăierea subvenţiei", ne-a declarat Vasile Chirilă, director adjunct la APIA Vrancea.

Păşuni în loc de păduri

Potrivit acestuia, anul trecut doar un fermier din cei 2.700 verificaţi cu satelitul a primit decizie de sancţionare pentru declararea incorectă a suprafeţelor pe care le lucrează, însă multe dintre dosare sunt încă în lucru şi este posibil să se găsească şi alte nereguli. În schimb, pe lângă teledetecţie, inspectorii APIA desfăşoară şi controale clasice.

„Avem peste 2.000 de debitori unde s-au găsit neconcordanţe în declaraţii şi conform legii aceştia sunt sancţionaţi şi pentru anii din urmă. Sunt fermieri care au declarat că deţin păşune, dar noi am găsit în schimb în acel loc pădure. Oamenii nici nu s-au deranjat să afle ce terenuri deţin", ne-a mai spus Vasile Chirilă.

Sancţiunile pentru fermieri se rezumă la tăierea subvenţiei pe anul respectiv, dar şi pe mai mulţi ani în cazul în care neconcordanţele sunt mari.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările