Viaţa în comuna cu bază NATO. Primăriţa din Mihail Kogălniceanu: „I-am aşteptat tot timpul pe americani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terenuri M Kogalniceanu Constanta foto calin gavrilas

De vineri, 11 februarie 2022, 1.000 de soldaţi americani au început să sosească la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa. Imaginile cu convoaiele militare americane fac înconjurul ţării, însă pentru localnici nu este nimic ieşit din comun.

Situată la aproximativ 30 de kilometri de municipiul Constanţa, Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu este locul unde de ani buni sunt cantonate trupe NATO. Aici ajung în aceste zile şi convoaiele cu tehnica militară şi 1.000 de soldaţi americani din detaşamentul Task Force (TF) Cougar.

Mai mult, România vrea să construiască în jurul acestei baze un adevărat oraş militar NATO unde vor activa peste 10.000 de soldaţi şi angajaţi civili. Demersurile au început în urmă cu doi ani, fiind expropriate aproximativ 2.400 de hectare de teren din zonă. 

Oamenii din Mihail Kogălniceanu cred că trupele NATO, în special acum americanii, vin aici deoarece Baza militară este situată lângă Aeroport, ceea ce dă un plus de valoare zonei. 

„Cred că i-am aşteptat tot timpul pe americani. Noi eram obişnuiţi cu soldaţi deoarece aici existau şi înainte de ei două baze militare, una de aviaţie, alta de infanterie”, spune Ancuţa Belu, primarul comunei Mihail Kogălniceanu.

Americanii de acum, dar şi cei care au venit în ultimul deceniu şi jumătate la Kogălniceanu au fost primiţi bine de localnici care văd în ei un plus de siguranţă şi securitate. „Faptul că sosesc în bază nu ne creează o stare de panică. Este vorba despre siguranţa noastră. Este un plus de siguranţă prezenţa lor aici”, mai spune edilul. 

Ancuţa Belu explică faptul că nu este o problemă că 1.000 de soldaţi vin acum acolo. De-a lungul timpului a variat numărul de militarilor din bază şi nimeni nu comunica acest lucru public. De data aceasta, pe fondul tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia, faptul că vin americani aici are un impact mai mare în rândul românilor. 

Relaţiile oamenilor cu soldaţii americani nu au fost niciodată rele. Dincolo de mici şi rare certuri apărute, viaţa localnicilor şi a militarilor din bază s-a derulat în armonie. Mai mult, unele tinere din comună sunt acum căsătorite cu americani şi locuiesc în SUA.

Iohannis Geoana Stoltenberg baza Mihail Kogalniceanu militari americani 11 februarie 2022 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Soldaţii americani în Baza M.K. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

 

A crescut preţul imobilelor şi chiriilor

Dezvoltarea unei baze militare a dus şi la dezvoltarea localităţii. În primul rând, aici au apărut mai multe firme, în special în domeniul alimentaţiei publice. Sunt locuri unde soldaţii fac cumpărături uzuale, unde interacţionează cu localnicii. Afacerile acestea au adus, arată Ancuţa Belu, bani mai mulţi la bugetul local şi au creat noi locuri de muncă. 

Apoi, piaţa chiriilor a explodat în localitate. Aşa s-a ajuns ca un apartament cu două camere să fie închiriat cu sume chiar mai mari decât în oraşul Constanţa (peste 350 de euro/lunar). „Nu se prea găsesc imobile goale, de închiriat, la noi”, spune primarul. Cei care oferă aceste sume sunt militari sau angajaţi civili ai Bazei 57.

În urmă cu câţiva ani, după ce statul român a anunţat că aici se va realiza un oraş militar NATO, preţurile terenurilor şi clădirilor s-a majorat considerabil. Acum, de exemplu, un apartament se vinde cu aproximativ 50.000 de euro, iar metrul pătrat de teren intravilan cu până la 50 de euro.

În domeniul imobiliarelor au fost şi oameni care au pierdut din cauza viitorului oraş militar NATO. Este vorba despre deţinătorii de terenuri care au fost expropriaţi cu sume cu mult mai mici, spun ei, faţă de preţurile reale ale zonei (0,5 euro/mp de teren extravilan şi cu 3,90 euro/mp teren intravilan agricol). De aceea au dat în judecată Ministerul Apărării, iar procesele sunt pe rol.

Ancuţa Belu primarul Mihail Kogalniceanu foto FB/Anka belu

Primarul Ancuţa Belu şi soldaţi americani - arhivă FB/Anka Belu

 

Baza militară se măreşte, comuna vrea să devină oraş

Primarul Ancuţa Belu spune că administraţia locală a implementat aproape toate proiectele cu finanţare europeană pe care o comună le putea accesa. De aceea, următorul pas este ca Mihail Kogălniceanu să devină oraş. 

„Lunile următoare va fi un referendum local pentru a ne transforma în oraş. Diferenţa dintre sumele acordate unei comune şi oraş (prin alocări precum PNRR) sunt mari. Ne trebuie bani pentru anveloparea blocurilor, de exemplu, fonduri destinate unităţilor administrative teritoriale din zona urbană. Dacă rămânem comună vom bate pasul pe loc.”, explică primarul.

Istoria venirii americanilor 

Din februarie 2003, comuna Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa este cunoscută ca fiind locul unde „au venit americanii“. Localitatea cu aeroport şi bază militară, de pe şoseaua Constanţa – Hârşova, este situată la 30 kilometri de reşedinţa de judeţ şi este una dintre cele mai înstărite din Dobrogea. După instalarea trupelor SUA în baza de la Kogălniceanu, a urmat o perioadă de acalmie, în care nucleul militar american a rămas prezent cu forţe micşorate.

La 14 februarie 2017 a urmat o revenire spectaculoasă, marcată demonstrativ cu debarcarea unui efectiv sporit. Motivul: operaţiuni cu aliaţii din România, menite să asigure pacea şi stabilitatea regională pe flancul estic NATO.

În 11 februarie 2022, Mihail Kogălniceanu a fost iarăşi scena teatrului militar NATO, cu secretarul general NATO Jens Stoltenberg şi preşedintele român Klaus Iohannis ca maeştri de ceremonii. O mie de soldaţi americani din Detaşamentul Task Force Cougar au început să sosească, cu tehnica de rigoare, la baza de la Marea Neagră, ca o pavăză a ţărmului NATO sud-estic în faţa ameninţării făţişe a Rusiei, de invadare a Ucrainei.

Vă recomandăm şi: 

Preşedintele Klaus Iohannis şi Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, la Baza Mihail Kogălniceanu. Ce declaraţii au făcut cei doi oficiali VIDEO

Valul de nemulţumiri din spatele "oraşului" militar NATO. Localnicii reclamă despăgubiri prea mici la exproprieri

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite