Militarii americani se regrupează la Mihail Kogălniceanu. Ce armament de război au adus în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii americani  ajung, treptat, cu blindatele  Stryker în România U.S. Army Photo by Jacob Bradford
Militarii americani  ajung, treptat, cu blindatele  Stryker în România U.S. Army Photo by Jacob Bradford

Sosind în etape, dar în ritm accelerat, cei 1.000 de soldaţi americani ajung cu tot cu blindatele lor Stryker la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde se alătură celor circa 500 de trupe US Army care se află în România de mai multă vreme.

Plecaţi din Baza Rose Barracks din Vilseck, Germania, cei 1.000 de militari americani care fac parte din Regimentul 2 de Cavalerie Stryker (2nd Cavalry Regiment) se regrupează cu tot cu blindatele lor Stryker la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu şi împreună cu colegii lor care se află deja în România, dar şi cu militarii români se pregătesc să demareze o serie de exerciţii pentru ridicarea gradului de interoperativitate.

În primă fază este vorba de două convoaie rutiere care aduc în România blindatele Stryker care sunt operate de militarii americani. Prima coloană e formată din aproximativ 18 trailere şi ajunge la Mihail Kogălniceanu vineri dimineaţă în jurul orei 9.00.

Totodată, Ministerul Apărării a anunţat că „a doua coloană se va pune în mişcare de la Nădlac pe 11 februarie, în cursul dimineţii. Cel mai probabil, a doua coloană va ajunge la Mihail Kogălniceanu mâine (vineri - n.red.) seară”, după un marş de circa 850 de kilometri pe ruta Arad – Deva – Sibiu– Râmnicu Vâlcea – Piteşti – Bucureşti – Mihail Kogălniceanu.

În paralel, primele zece autocare care transportă militari americani din 2nd Squadron, 2nd Cavalry Regiment şi care luptă sub sloganul „Toujours Pret” („Mereu pregătiţi) au intrat în România prin punctul de trecere de la Vama Nădlac.

Ce vehicule de luptă ajung în România 

Numărul blindatelor Stryker (în diverse variante) dislocate de unitatea americană în România nu a fost comunicat oficial, dar trebuie spus că, în mod normal, o astfel de unitate este formată din 130 de astfel de vehicule de transport pentru infanterie, 9 vehicule cu rachete ghidate antitanc, 27 de vehicule de evacuare medicală, 12 vehicule de genişti, 32 de vehicule de comandă, 36 de vehicule cu mortiere de 120 mm, 56 de vehicule de recunoaştere, 13 vehicule de sprijin împotriva incendiilor, 3 vehicule de recunoaştere NBC (nuclear, bacteriologic, chimic) şi 12 Stryker dotate cu tun de calibrul 105 mm. 

Vehicule complexe, blindatele Stryker au şi un preţ pe măsură, de peste 4,9 milioane de dolari. Au un blindaj de 14,5 milimetri şi ca armament principal pot fi dotate cu o mitralieră grea de 12,7 milimetri, un lansator de rachete ghidate antitanc, un aruncător de grenade de 44 de milimetri montat într-o turelă telecomandată, un tun de 30 de milimetri Mk44 Bushmaster II sau chiar cu un tun de 105 mm. Stryker mai poate fi echipat pentru misiuni de recunoaştere, ca vehicule de comandă sau pentru evacuare medicală.

Vizitaţi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg 

Militarii din 2nd Squadron, 2nd Cavalry Regiment proaspăt sosiţi la Mihail Kogălniceanu, dar şi cei aproximativ 500 de soldaţi americani, organizaţi într-un grup de luptă, cu mijloace blindate şi chiar elicoptere de atac şi transport, care se află deja de mai multă vreme în baza militară din judeţul Constanţa, vor fi vizitaţi în cursul zilei de vineri de către şeful NATO, Jens Stoltenberg, şi depreşedintele Klaus Iohannis.

Pe fondul crizei create de Rusia în zona Mării Negre, nici militarii români şi polonezi ai Brigăzii NATO Multinaţionale Sud-Est nu au fost „iertaţi” şi au fost vizitaţi, joi, de preşedintele Klaus Iohannis şi de ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Unitatea este certificată de luptă şi are în dotare blindate moderne Rosomak (partea poloneză) şi Piranha V şi Piranha III (partea română).

Într-un discurs, preşedintele Iohannis a salutat „angajamentul solid şi substanţial” al Poloniei în ţara noastră, încă de la constituirea acestei structuri multinaţionale. „Trupele polone aflate efectiv în ţara noastră, alături de trupele române aflate în Polonia reprezintă expresia concretă a parteneriatului strategic extrem de valoros între Bucureşti şi Varşovia”, a spus Iohannis. Acesta a mai promis că România îşi va moderniza, în continuare, capabilităţile militare şi va dezvolta structura de forţe, acordând o atenţie deosebită unei tot mai bune instruiri a forţelor sale armate, inclusiv prin exerciţii militare desfăşurate în cadru aliat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite