Racla cu moaştele unui sfânt care ar fi trăit 360 de ani, adusă din Ucraina la Constanţa. Ar fi murit abia după ce l-a ţinut în braţe pe pruncul Iisus

Racla cu moaştele unui sfânt care ar fi trăit 360 de ani, adusă din Ucraina 
la Constanţa. Ar fi murit abia după ce l-a ţinut în braţe pe pruncul Iisus

Racla cu moaştele Dreptului Simeon                                         FOTO: Biserica Sf. Haralambie

Tradiţia spune că sfântul ar fi murit la vârsta de 360 de ani deoarece trebuia să se convingă de realitatea naşterii lui Iisus.

Ştiri pe aceeaşi temă

În seara zilei de vineri, 1 februarie, la biserica „Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie” (bulevardul Tomis, numărul 301, zona Boema) a fost adusă racla ce conţine un fragment din moaştele Sfântului şi Dreptului Simeon, de la mănăstirea „Sfântul Ilie” din Odessa (Ucraina).

Moaştele vor rămâne la biserică până pe 10 februarie, perioadă în care se vor săvârşi zilnic, de la ora 17.00, Taina Sfântului Maslu şi acatistul Sfântului Simeon.

Conform tradiţiei creştine, Dreptul Simeon ar fi murit la vârsta de 360 de ani. Dumnezeu l-a ţinut în viaţă pentru a se convinge de împlinirea profeţiei despre naşterea lui Iisus.

„Când, după porunca lui Ptolomeu, regele Egiptului, se tălmăcea Legea lui Moise şi toate proorociile din limba evreiască în cea elinească, pentru care lucru erau aleşi oameni înţelepţi din Israil, şaptezeci la număr. Între aceştia era şi Sfântul Simeon, ca un înţelept şi iscusit întru dumnezeiasca Scriptură. Atunci el, tălmăcind, scria cuvintele lui Isaiia proorocul şi, ajungând la cuvintele: Iată fecioară în pântece va zămisli şi va naşte fiu, s-a îndoit, zicând că nu este cu putinţă ca o fecioară, neştiind de bărbat, să poată naşte şi, luând cuţitul, a voit să radă cuvintele acelea. Dar îngerul Domnului i s-a arătat şi i-a ţinut mâna, zicând: "Nu fi necredincios faţă de cele scrise, şi a căror împlinire singur o vei vedea. Pentru că nu vei gusta moartea până ce nu vei vedea pe Cel ce se va naşte din Curata Fecioară, Hristos Domnul”, se spune în Sinaxarul Ortodox.

Dreptul Simeon este cel care l-a întâmpinat pe Iisus la Templu, la 40 de zile de la naşterea acestuia. Cu această ocazie, împlinindu-se promisiunea îngerului, Simeon se roagă să fie „slobozit” de povara anilor: „ acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta”.

Pe aceeaşi temă:

Cine a fost sfântul numit „Homer al oratorilor“. A interzis luxul preoţilor, recomandând o viaţă modestă

Povestea lui Bretanion, primul episcop al Tomisului. Cum a reuşit să se opună împăratului care i-a adus pe aceste meleaguri pe arieni

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările