Primar de pe litoral, despre purtarea măştii de protecţie în spaţii deschise: „Este o măsură aberantă care pune cruce turismului românesc“

Primar de pe litoral, despre purtarea măştii de protecţie în spaţii deschise: „Este o măsură aberantă care pune cruce turismului românesc“

Pe litoral Sursa Digi24

Autorităţile de pe litoral protestează la adresa preconizatei reguli de purtare a măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate: „Este o măsură aberantă care pune cruce turismului românesc! Oamenii au venit în vacanţă, la relaxare, cum poţi să-i obligi să respecte nişte reguli care se schimbă de la o zi la alta?“

Guvernul României intenţionează să introducă de la 1 august regula purtării măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate, iar măsura este contestată de autorităţile de pe litoral. 

Argeşul a adoptat deja această cale de protejare în aer liber, fiind urmat de Dâmboviţa care vrea să o aplice, tot de spaima carantinării. Sunt localităţi în România - Cartojani, Giurgiu; Gornet, Prahova; Făget, Timiş - deja închise ca urmare a izbucnirii focarelor de Covid-19. 
 
Pe litoral, aglomeraţia este de nestăvilit. Se fac hore în mijlocul staţiunii Mamaia sau la terase în Eforie, la Vama Veche îmbulzeala este maximă şi lucrurile vor continua aşa, până la finele vacanţei. Au fost date sancţiuni, au fost închise cluburi, iar şeful Poliţiei Constanţa a fost trimis la pensie, împreună cu adjunctul pe ordine publică.
 
Dar primarul PSD al Constanţei, Decebal Făgădău, critică decizia Executivului enumerându-i greşelile în gestionarea stării de urgenţă şi spunând că Ludovic Orban vrea să gonească turiştii spre ţări ca Grecia sau Bulgaria.
 
„Îmi este greu să înţeleg ce vor să facă guvernanţii. L-am ascultat pe premier şi înţeleg aşa: guvernul nu are nicio obligaţie, iar nouă, autorităţilor locale şi cetăţenilor, ne revin toate obligaţiile. Există o lege care obligă guvernul să distribuie măşti gratuit persoanelor care au venit până în 1.000 de lei. Nu au venit aceste măşti! 
 
Mi se pare aberant!
 
Dacă încă avem instituţii care nu respectă regula purtării măştii în spaţii închise, cum poţi să-i obligi pe nişte oameni care au venit în vacanţă, la relaxare, să respecte nişte reguli care se schimbă de la o zi la alta?
 
Eu cred că ar fi mult mai simplu ca guvernul să spună clar: domnule, hai să închidem turismul, hai să distrugem afacerile acestea.
 
Tot timpul sunt ameninţări, sunt reguli noi. Probabil ca urmează ca domnul premier să ne spună cu subiect şi predicat: dacă vreţi în concediu, nu mai mergeţi în România, pentru că e rău - mergeţi în Grecia, mergeţi în Bulgaria.
 
Asta mai rămâne să ne spună, cât de slabi suntem noi şi cât de puternici sunt ceilalţi.
 
Este o măsură aberantă care pune cruce turismului românesc!“, arată primarul Decebal Făgădău.
 
Premierul Ludovic Orban a anunţat la 28 iulie că obligativitatea purtării măştii în spaţii deschise va fi luată la nivel local, iar măsura se va aplica pentru anumite tipuri de activităţi şi în zonele foarte aglomerate. 
 
„Există o propunere formulată din partea specialiştilor din cadrul Consiliului de Suport Tehnico-Ştiinţific să nu decidem noi la nivel naţional, ci să lăsăm, să împuternicim, să dăm posibilitatea, pârghia, către comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă să decidă, pentru că ei cunosc mai bine situaţia. Este vorba de anumite tipuri de activităţi. De exemplu, pe faleză ni s-a semnalat că în zona Galaţi, zona Brăila pe faleză este o asemenea aglomeraţie, interacţiunea dintre oameni este foarte apropiată şi că singura soluţie de a reduce riscul epidemiei este purtarea măştii”, a declarat Orban, într-o conferinţă de presă.
 
Premierul a mai precizat că purtarea măştii ar putea fi obligatorie şi în pieţe, târguri sau în zona fabricilor, unde oamenii aşteaptă mijloacele de transport în comun. 
 
Pe aceeaşi temă: 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările