Preparate de post recomandate de călugări. Cum pregătim spanac cu orez ca la mănăstire

Preparate de post recomandate de călugări. Cum pregătim spanac cu orez ca la mănăstire

Spanac cu orez, mancare de post                                                          FOTO: Efrem Băndărică

Este perioada Postului Mare, dar şi perioada în care în pieţe se găsesc din abundenţă verdeţurile. Spanacul este unul dintre cele mai căutate alimente de sezon.

Ştiri pe aceeaşi temă

Foarte multe reţete de post se bazează pe combinarea diferitelor verdeţuri de sezon, iar spanacul este unul dintre cele mai căutate alimente. În bucătăriile mănăstirilor, călugării dau frâu liber inventivităţii feliuritelor mâncăruri de post.

„Spancul cu orez” este una dintre reţetele preferate de părintele Efrem, bucătarul mănăstirii Dervent, judeţul Constanţa. De altfel, specialistul are o serie întreagă de mâncăruri care se pot prepara cu uşurinţă în perioada Postului Mare sau Paştilor.

SPANAC CU OREZ

Ingrediente:

  • 800 de grame de spanac proaspăt
  • 3 cepe  
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 300 de grame de orez (se poate folosi orice fel de orez )
  • 5 căţei de usturoi
  • Piper şi sare după gust


Mod de preparare:

Spălam bine spanacul, îl scurgem şi îl tăiem fâşii subţiri (strângem în mână un mănuchi cât putem cuprinde şi tocăm fideluţă).

La fel procedam şi cu cele 3 cepe, pe care le călim într-o cratiţă sau tigaie cu uleiul de măsline. Când ceapa este călită adăugăm spanacul crud. Spanacul astfel pregătit o să păstreze toate proprietăţile.

Acoperim cu capac după ce l-am condimentat şi sărat după gust.

În cele 10-15 minute cât fierbe spanacul, punem şi orezul la fiert pentru 15 minute (numai jumătate din timpul lui de fiert). Punem orezul scurs de apă (după cele 15 minute) peste spanac şi lăsăm să fiarbă în continuare până face legătura şi se împrietenesc bine.

Punem usturoiul tocat, zdrobit sau pisat, după preferinţa fiecăruia, apoi potrivim de sare daca mai este nevoie.

Pe ceeaşi temă:

Cum se prepară „pasta de leurdă“ în bucătăria mănăstirilor. Reţeta părintelui Efrem de la Dervent

Cum se prepară delicioasa varză cu carne de peşte, o mâncare întâlnită în bucătăriile mănăstirilor

FOTO Cum arată cămara unei mănăstiri în prag de iarnă. Şirul borcanelor aşezate cu grijă şi frumos etichetate


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările