Pacienţii cu accident vascular cerebral au o nouă şansă. Medicii din Constanţa pot utiliza o metodă inovatoare de tratament

Pacienţii cu accident vascular cerebral au o nouă şansă. Medicii din Constanţa pot utiliza o metodă inovatoare de tratament

Pacienţii cu accident vascular cerebral au acum o nouă şansă. La spitalul din Constanţa, medicii vor efectua o procedură inovatoare

Ştiri pe aceeaşi temă

Medicii din cadrul secţiei Neurologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa au participat zilele trecute la o simulare naţională, desfăşurată sub observaţia directă a mai multor specialişti veniţi de la Spitalul Universitar din Bucureşti, spune Crina Kibedi de la Biroul de relaţii publice din cadrul unităţii medicale. 
 
În cadrul simulării, medicii constănţeni au pus în aplicare protocolul naţional pentru efectuarea trombolizei. Întreaga activitatea s-a cronometrat, timpul fiind extrem de important în respectarea acestei proceduri.  Rezultatul a fost optim, iar de acum înainte medicii pot administra tratamentul trombolitic. 
 
Tromboliza este metoda terapeutică necesară pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic şi constă în injectarea unei substante trombolitice (denumită şi fibrinolitică), adica o substanţă capabilă sa dizolve un cheag format pe vasul de sânge. Aceasta se administrează doar pacienţilor cu diagnostic cert de AVC ischemic acut, în maximum 4 -5 ore de la debutul simptomelor.
 
Eficacitatea trombolizei este cu atât mai mare cu cât intervalul de timp de la producerea AVC-ului este mai mic. În cazul pacienţilor care au suferit un AVC şi au urmat tratatmentul trombolitic în timp util, efectele secundare vor fi reduse la minim, deficitul motor putând fi complet remis. 
 
“Este importantă recunoaşterea cât mai rapidă a semnelor de AVC acut, respectiv: prezenţa deficitelor motorii, a tulburărilor de limbaj, tulburări de vedere brusc instalate, asimetrie facială, tulburari de mers”, a declarat conf. univ. dr. Axelerad Any Docu, medic şef secţie Neurologie  SCJU Constanţa. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările