Premieră medicală la Spitalul Judeţean Constanţa: folosirea unei matrice de colagen pentru regenerarea cartilajului articular

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Metoda este folosită în alte centre medicale, iar la Spitalul Judeţean din Constanţa a fost utilizată pentru prima datăla începutul acestei luni.

O echipă de medici din cadrul secţiei clinice Ortopedie – Traumatologie  a utilizat pentru prima dată, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfîntul Apostol Andrei” din Constanţa, metoda inovativă de reparare biologică a defectelor de cartilaj articular.

„Noutatea în cazul acestei intervenţii este că s-a folosit o matrice de colagen care duce la regenerarea cartilajului articular, in cazul defectelor bine delimitate, la pacientii cu varste cuprinse intre 18 si 55 ani. Astfel de intervenţii s-au mai realizat în alte centre medicale din ţară , dar, niciodată  în cadrul Spitalului din Constanţa”, spun reprezentanţii instituţiei.
 
„Tehnica implică o metodă specifică de preparare intraoperator a unui gel de fibrină, care are rol atât de adeziv, cât şi de stimulare a formării de celule care stimulează colagenul. De mare importanţă pentru succesul  acestei tehnici sunt preparea şi uscarea zonei de cartilaj care primeşte matricea dar şi rapiditatea cu care se face acest lucru”, a declarat medicul Bogdan Obadă, director medical al SCJU şi medic în cadrul secţiei clinice Ortopedie-Traumatologie.

Pacientul supus intervenţiei prezenta în plus o leziune completă a ligamentului încrucişat anterior la acelaşi genunchi, care a fost rezolvată în cadrul aceluiaşi timp operator. Astfel, în prima parte a intervenţiei s-a realizat reconstrucţia artroscopică a ligamentului încrucişat anterior iar  în a doua parte s-a implantat biomatricea de colagen la nivelul defectului de cartilaj, prin abord minim invaziv.

Intervenţia a durat 2 ore şi  a fost realizată de o echipă complexă de medici :dr. Bogdan Obadă, dr. Titi Băjenescu, dr. Manar Zekra şi dr. Crina Alecu.

Pacientul se poate sprijini pe membrul inferior după 6 săptămâni de la intervenţie, după  6 luni îi este permisă alergarea iar după un an se permit schiatul şi sporturile de contact. Recuperarea genunchiului în ceea ce priveşte reconstrucţia ligamentului se face în aceiaşi parametrii, în primele 6 săptămâni postoperator.

Clinica Ortopedie-Traumatologie din cadrul SCJU Sf Apostol Andrei Constanţa dispune de 55 de  paturi. In cadrul acesteia se efectuează peste 2.300 de intervenţii chirurgicale pe an.

Pe aceeaşi temă:

Spitalul Judeţean din Constanţa a primit aparatură nouă pentru Secţia de Terapie Intensivă Copii

În minivacanţa de Sfânta Maria, peste 2.500 de pacienţi au avut nevoie de îngrijiri medicale

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite