Nicuşor Constantinescu, condamnat la 4 ani de închisoare în dosarul elicopterului SMURD prăbuşit pe lacul Siutghiol

Nicuşor Constantinescu, condamnat la 4 ani de închisoare în dosarul elicopterului SMURD prăbuşit pe lacul Siutghiol

Nicusor Constantinescu

Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare, de judecătorii Curţii de Apel Constanţa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Magistraţii Curţii de Apel au respins ca nefondat apelul declarat de Nicuşor Constantinescu, astfel încât a rămas definitivă sentinţa dată în 7 mai 2019 de magistraţii Tribunalului Constanţa, care l-au condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu.

În iunie 2015, Nicuşor Constantinescu, preşedintele de la acea vreme al Consiliului Judeţean Constanţa, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul elicopterului SMURD, prăbuşit în lacul Siutghiol. El este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată.

„În cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă (judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria).

La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” şi „Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă), a elicopterului respectiv.

La data de 01 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a pus la dispoziţia persoanei juridice elicopterul achiziţionat din fonduri publice, deşi firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi a fost achiziţionat elicopterul. Prin această acţiune, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a schimbat astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv.
 
Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului“, notează procurorii în rechizitoriul de trimitere în judecată.

Nicuşor Constantinescu are mai multe condamnări definitive la activ: 5 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor, 5 ani în dosarul Centrului Militar Zonal şi 10 ani în dosarul perdelelor forestiere.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: