FOTO Familiile pilotului şi copilotului elicopterului SMURD prăbuşit, amendate pentru că ar fi declarat prea târziu decesele

FOTO Familiile pilotului şi copilotului elicopterului SMURD prăbuşit, amendate pentru că ar fi declarat prea târziu decesele

Amenda primită de familia pilotului SMURD. FOTO Expresmagazin.ro

Situaţie absurdă la Constanţa, după tragedia aviatică de pe lacul Siutghiol. Familiile pilotului şi copilotului au fost amendate pentru că nu au declarat la timp decesele membrilor de echipaj. Amenda a fost aplicată de ofiţerii de la Starea Civilă, subordonaţi Primăriei Constanţa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Familiile celor două victime s-au lovit de răceala angajaţilor de la Starea Civilă din Constanţa. 
 
Jurnalista Marilena Nedelcu, sora pilotului, a povestit la Realitatea TV că a obţinut Ceritificatul medico-legal abia pe data de 16 decembrie, după ora 16.00. Nu putea să meargă la Starea Civilă pentru că programul instituţiei se încheiase deja, aşa că a ales să se prezinte acolo pe data de 17 decembrie dimineaţa. 
 
"Pentru noi nu a mai contat că am plătit o taxă în plus. Oricum plăteam taxa de urgenţă. Eu cred că ne încadram în cele 48 ore, dar nu am stat să ne certăm. Soţul meu era acolo cu domnul procuror şi un domn de la MAI", a mărturisit Marilena Nedelcu.
 
Situaţia a devenit şi mai ridicolă în momentul în care procurorul care şi-a pus ştampila pe actele legate de deces a încercat să discute cu angajata de la Starea Civilă. Familia a fost amendată de faţă cu acel procuror. 
 
Ridicol este şi faptul că familia a plătit o Taxă de Urgenţă. "Cum este urgenţă, dacă am declarat decesul tardiv?", s-a întrebat jurnalista. 
 
Rodica Crăciun, directorul Starii Civile Constanţa a declarat pentru Adevărul că nu cunoaşte situaţia pentru că este liberă de sărbători, dar crede că angajata care a aplicat acea amenda nu şi-a făcut decât datoria. "Noi nu am făcut Legea 119 / 1996, dar suntem obligaţi să o respectăm. Familiile au plătit 23 lei pentru că Cerificatul se eliberează în aceeaşi zi şi o amendă de 50 lei pentru că nu au declarat decesul în termen de 48 ore. Nu cred că s-a încălcat legea. Am să verific actele luni dimineaţa, când ajung la birou", a explicat Rodica Crăciun.
 
Şefa de la Starea Civilă susţine că legea îi obligă pe angajaţii instituţiei să accepte o declaraţie de deces până la 3 zile după producere în cazul unei morţi naturale şi la cel mult 48 ore în caz de accident sau moarte violentă.
 
Controversele nu se opresc aici. Conform raportului Ministerului Administraţiei şi Internelor, tragedia a avut loc cu puţin timp înainte de ora 16.11 pe data de 15 decembrie. Trupul neînsufleţit al pilotului a fost găsit abia după ora 23.00 şi declararea decesului a avut loc la ora 0:35 a zilei de 16 decembrie, atunci când a fost adus la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Constanţa.
 
Un simplu calcul arată că decesul putea fi declarat, conform legii, până pe 18 decembrie dimineaţa. Familia are acum dreptul să conteste amenda în termen de 48 ore. Chiar şi aşa, apropiaţii au declarat că nu intenţionează să continue discuţia cu autorităţile. 
 
 

Vă mai recomandăm:

FOTO Epava elicopterului SMURD prăbuşit în lacul Siutghiol a fost adusă la mal. Şeful ISU Constanţa, demis

Bătrâna pentru care şi-au dat viaţa cei patru membri ai SMURD din elicopterul prăbuşit la Constanţa. Femeia a fost la câteva minute să moară alături de eroi

Martor al tragediei de pe lacul Siutghiol: „Mi-a atras atenţia zborul în picaj al elicopterului“

Baronul Nicuşor contra părintele SMURD: „Elicopterul avea flotoare. Hai să vedem, le mai găseşte în Siutghiol??“

FOTO Blestemul lacului Siutghiol, cimitirul de epave. Pe fundul apei zac mormane de fiare ale aparatelor de luptă nemţeşti, dar şi ambarcaţiuni noi

Tragedia de pe lacul Siutghiol. Bâlbele din misiunea de salvare a echipajului SMURD, după prăbuşirea elicopterului

Raed Arafat, pe contul său de Facebook, la 8 decembrie: „În scurt timp, operaţiunile de salvare din sud-estul ţării se vor desfăşura mai eficient“

UPDATE Elicopter SMURD prăbuşit. Toţi cei patru membri ai echipajului au murit

 

Amenda primită de familia pilotului. FOTO expresmagazin.ro

Imagini din aceeasi galerie
  • Amenda primită de familia pilotului. FOTO expresmagazin.ro
  • Chitanța eliberată de Primăria Constanța. FOTO expresmagazin.ro
  • Cerificatul medico-legal. FOTO expresmagazin.ro
  • Pilotul și copilotul elicopterului SMURD prăbușit în lacul Siutghiol.
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările