Cele 10 porunci pentru succesul în bucătărie scrise de un călugăr din Athos. E considerat cel mai bun bucătar de la Muntele Sfânt

Cele 10 porunci pentru succesul în bucătărie scrise de un călugăr din Athos. E considerat cel mai bun bucătar de la Muntele Sfânt

Sursa foto: sfmunteathos.wordpress

Călugărul a scris o carte despre arta culinară practicată pe Sfântul Munte în care sunt descrise ingredientele, reţetele şi secretele pe care bucătarii mănăstirilor le stăpânesc. Printre altele, părintele a redactat şi un decalog pentru succesul în bucătărie.

„Arta Culinară a Sfântului Munte” se numeşte cartea scrisă de călugărul Epifanie de la Chilia Mylopotamos, metoc (aflată în subordinea directă) a Marii Lavre.

Cartea Părintelui Epifanie, scrie agenţia de presă a Patriarhiei Române, Basilica,  a adunat reţete de mâncăruri de legume, mâncăruri de peşte şi mâncăruri de fructe de mare, fiind foarte folositoare celor deprinşi cu gătitul.

Părintele bucătar a redactat chiar şi un decalog (10 porunci) pentru succesul în bucătărie:

1.    Roagă-te pentru reuşita a ceea ce faci. Înainte de a începe să gătească, monahii îşi fac cruce şi rostesc o mică rugăciune pentru ca Dumnezeu să binecuvânteze lucrul lor. Alege, apoi, cu multă atenţie, ingredientele. De preferinţă, să fie naturale, curate si proaspete.

2.    Dă o importanţă şi o atenţie deosebită focului, învaţă să-l întrebuinţezi, căci fără acesta nu putem să gătim.

3.    Învaţă să deosebeşti şi să preţuieşti acele ingrediente care absolut necesare pentru gătit: ulei, ceapă, usturoi, sare, piper, lămâie etc.

4.    Relaţia ta cu apa trebuie să fie dintre cele mai bune. Deşi unul dintre cele mai simple elemente, apa este, cu toate acestea esenţială, căci fără apă nu putem găti.

5.    Nu te sfii: întreabă, ca să înveţi, citeşte cărţi de bucate, pune-ţi imaginaţia la contribuţie, dă-ţi silinţa să faci bine ceea ce faci.

6.    Educă-ţi simţurile, limba, cerul gurii, nasul şi vederea. Astfel vei putea să deosebeşti dulcele de iute, nesăratul de sărat, amarul de acru şi aşa mai departe.

7.    Fii atent la culori şi gusturi. O bună combinaţie de culori şi arome ne dă puncte în plus la prezentarea şi la servirea mesei.

8.    Tacâmurile noastre, cuţite, curăţătoare, polonice, strecurătoare, oale, trebuie să fie curate şi aşezate fiecare la locul lui. Întreaga bucătărie trebuie păstrată curată şi pregătită de acţiune în orice moment.

9.    Nu te teme de eventualele greşeli. Bazează-te pe îngăduinţa celor care te iubesc şi care vor mânca din mâncarea pe care ai pregătit-o pentru ei.

10.    Cu cât iubeşti şi preţuieşti mai mult pe cei din jurul tău, cu atât mai bună va fi mâncarea pe care o găteşti pentru ei.

Conform agenţiei Basilica, părintele Epifanie este, probabil, cel mai bun bucătar din Sfântul Munte, fiind chemat la cele mai mari praznice aghiorite pentru a rândui bucătăria, a găti şi a pregăti trapeza.

Pe aceeaşi temă:

Oamenii Arhiepiscopiei Tomisului, acuzaţi că îmbălsămează morţi într-un garaj, în secret. Preotul coordonator: „E la mine în curte şi pot să fac ce vreau“

Ce sunt „Fericirile“ şi cum se interpretează ele. De ce vor moşteni împărăţia cerurilor cei „săraci cu duhul“

  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările