Cel mai mare mister al creştinătăţii: cum a rămas Maica Domnului fecioară, deşi l-a născut pe Iisus Hristos. Miracolul explicat de preoţi

Cel mai mare mister al creştinătăţii: cum a rămas Maica Domnului fecioară, deşi l-a născut pe Iisus Hristos. Miracolul explicat de preoţi

Fecioara Maria şi pruncul FOTO Creştin ortodox

Logodită cu bătrânul Iosif, Maria l-a născut pe Iisus Hristos rămânând fecioară. Miracolul Mariei, sfânta sărbătorită de mai toate religiile lumii, este explicat de preoţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Praznicul Adormirii Maicii Domnului reprezintă momentul în care Maica Domnului trece din viaţa pământească la cea cerească, eveniment ilustrat de cântările bisericii: „Mutatu-te-ai la Viaţă, fiind Maica Vieţii”.
 
Despre Adormirea Maicii Domnului nu sunt consemnate informaţii în Sfintele Evanghelii, ci doar în Sfânta Tradiţie a Bisericii. Arhanghelul Gavriil i-a adus Maicii Domnului vestea că misiunea sa pe pământ s-a încheiat, iar aceasta a mers în Grădina Ghetsimani. Întorcându-se acasă, şi-a luat rămas bun de la cei apropiaţi. Toţi apostolii, în afara lui Sf. Ap. Toma, au fost aduşi pe norii cerului.
 
A doua zi de la înmormântare a sosit şi Sf. Ap. Toma, care a vrut să vadă pentru ultima dată trupul Fecioarei, dar, când mormântul a fost deschis, trupul Preasfintei nu mai era acolo, fusese luat de Fiul Său la ceruri. Cea mai veche atestare documentară a praznicului Adormirii Maicii Domnului este din secolul V.
 
O întrebare dăinuie de-a lungul veacurilor: cum a fost posibil ca Maica Domnului să rămână fecioară deşi l-a născut pe Iisus Hristos. 
 
Despre acest miracol nu vorbeşte doar tradiţia ortodoxă, ci şi cea catolică, anglicană şi luterană, dar şi cea musulmană. Părintele Eugen Tănăsescu spune că acest lucru e scris în Evanghelie: prin puterea Duhului Sfânt, minunea fiind prezisă de marii profeţi: că fecioara va purta în pântece pe Iisus Hristos şi va naşte şi că după naştere va rămâne tot fecioară. 
 
Maria, logodnica lui Iosif
 
Conform Noului Testament, în momentul conceperii lui Iisus Hristos, Maria era logodnica lui Iosif din Nazaret, un bătrân tâmplar. Logodna, ne explică părintele Eugen Tănăsescu, era o formă de promisiune. Când ieşea fecioara de la templu, unde era educată, ea avea de ales între a fi căsătorită sau a fi încredinţată cuiva. „Şi ea l-a ales pe Iosif, care era bătrân, tocmai în ideea de a nu se consuma căsătoria. Ea a fost încredinţată pentru că altfel nu se putea întreţine singură. Nicăieri nu se spune că fecioara Maria a fost căsătorită“, precizează Tănăsescu.
 
În scrierile apocrife ale lui Iosif Tâmplarul, din secolul al V-lea, pretinsă biografie a lui Iosif dictată de Iisus, se descrie modul în care Iosif, la vârsta de 90 de ani, un văduv care avea patru fii şi două fiice, a primit în casa sa pe Maria, care avea 12 ani. Tot aici se vorbeşte de faptul că Maria l-a născut pe cel mai mic fiu al său, Iacov (autorul pretins al protoevangheliei), apoi, când ea a împlinit 14 ani şi jumătate s-au căsătorit. Despre Iosif se spune că a murit la vârsta de 111 ani.
 
Maria, iubită de Dumnezeu
 
Numele „Maria“, potrivit unor surse, înseamnă „copil dorit“. Alţii consideră că „Maryam“ nu este un cuvânt de origine ebraică, ci egipteană şi datează din timpul captivităţii evreilor în pământul faraonilor. Conform acestei origini, cuvântul ar fi compus din două părţi, dintre care prima înseamnă „a iubi, a alege pe cineva“, iar a doua parte este numele zeului Amon. În transcriere grecească, cuvântul a devenit „Mariamne“, însemnând „aleasă, iubită de Amon“. Pentru creştini, cuvântul „Maria“, după transcrierea ebraică, şi Mariana, după transcrierea grecească, înseamnă „aleasă, iubită de Dumnezeu“. 
 
Fecioara Maria este singura femeie pomenită cu numele de Coran. Ea este privită ca un semn divin pentru omenire, lăudată pentru că şi-a apărat castitatea, vrednică de cinstire pentru evlavia ei.
 
Vă mai recomandăm:
 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările