Cazinoul din Constanţa, aproape de a fi reabilitat. Instanţa a respins contestaţia care împiedica începerea lucrărilor

Cazinoul din Constanţa, aproape de a fi reabilitat. Instanţa a respins contestaţia care împiedica începerea lucrărilor

Cazinoul Constanta fotografiat din aer FOTO Inquam Photos / Daniel Stoenciu

Cazinoul din Constanţa pare că are şanse la reabilitare, la cea de-a patra licitaţie pentru repararea sa. Ultima contestaţie depusă de o firmă care a pierdut competiţia a fost respinsă definitiv de instanţă.

La termenul din 13 decembrie 2019, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins definitiv plângerea împotriva procedurii de atribuire a contractului pentru Cazinoul din Constanţa. Aceasta fusese depusă de firma Eldiclau, care contesta câştigarea licitaţiei de către consorţiul SC Aedificia Carpaţi SA - SC Remon Proiect SRL - SC Profesional Construct Proiectare - SC Tehnoinstal SRL.

„Asta înseamnă că, în viitorul apropiat, Compania Naţională de Investiţii va atribui contractul (Proiectare, execuţie şi restaurare Cazino Constanţa şi lucrări exterioare (reabilitarea platformă terasă, reţele utilităţi, zid de apărare şi balustradă) consorţiului ce a câştigat cea de-a patra licitaţie pentru restaurarea Cazinoului: SC Aedificia Carpaţi SA - SC Remon Proiect SRL - SC Profesional Construct Proiectare - SC Tehnoinstal SRL“, a anunţat în seara de vineri Asociaţia ARCHÉ, formată din specialişti în patrimoniu, din Bucureşti şi din Constanţa, care au oferit vizibilitate internaţională situaţiei deplorabile în care se află Cazinoul din Constanţa, prin înscrierea sa pe Lista celor mai periclitate 7 monumente din Europa în 2018, Anul Patrimoniului European. 

Compania Naţională de Investiţii care administrează clădirea de patrimoniu de la malul mării a lansat o nouă licitaţie la 23 mai 2019, iar deschiderea ofertelor a avut loc la 16 iulie 2019, fiind declarată câştigătoare asocierea de firme Aedificia Carpaţi – Remon Proiect – Profesiona Construct Proiiect ARE şi Tehnoinstal, potrivit rezultatului licitaţiei organizate de Compania Naţională de Investiţii. Proiectul este în valoare de 44,9 milioane de lei (plus TVA) şi va dura doi ani şi jumătate, cu o garanţie de 5 ani.
 
Şi de această dată, un consorţiu care a pierdut a contestat licitaţia. Este vorba de o asociere de firme având ca lider de asociere SC Eldiclau SRL „Se pare că această epopee cu Cazinoul Constanţa durează mai mult decât ne aşteptam. Vineri, 13 septembrie, în ultima zi de depunere a contestaţiilor, ne-a adus o veste tristă. Recunosc că eu mă pregătisem ţinând cont că până în ultima zi nu au fost contestaţii, ma pregătisem pentru a întâmpina atât Compania Naţională de Investiţii, cât şi constructorul cât mai repede la Constanţa, fie pentru semnarea contractului, fie pentru semnarea ordinului de începere“, a spus Decebal Făgădău, primarul Constanţei.
 
Edilul spune că municipalitatea a făcut ce a putut: „L-am pus în siguranţă, am depozitat cu mare grijă toate candelabrele şi toate obiectele. Tare îmi este că încă o iarnă va produce prejudicii la Cazinoul nostru. Fac apel la cei din CNSC şi la cei din comisia de evaluare din cadrul CNI să opereze cât se poate de repede contestaţia şi în situaţia în care este respinsă, fac apel la contestatar să se oprească aici. Merităm un Cazino restaurat. Îmi doresc să avem o licitaţie finalizată. Îmi doresc ca municipiul Constanţa să se transforme într-un model de aşa nu, cum să putem modifica legea şi s-o îmbunătăţim“. 

Cazinoul, care face parte din patrimoniul municipalităţii, se află în această stare de pe vremea administraţiei Mazăre. Vrând să îl vândă unor investitori evrei care să-l facă stabiliment de jocuri de noroc, Radu Mazăre a încheiat un parteneriat public-privat cu o firmă israeliană. Aceasta a abandonat însă proiectul, fără să bage vreun ban. Contractul a fost reziliat, iar Mazăre, care a catalogat Cazinoul „această fată bătrână şi urâtă“, a tot încercat să îl vândă spunând că n-are bani nici să-l repare, nici să-l întreţină. Soluţia a venit de la autorităţile centrale, care au acceptat să-l preia pentru reparaţii. Clădirea a trecut, însă, de la unii la alţii până când nimeni nu s-a mai ocupat de ea.

Pe aceeaşi temă: 

Apelul făcut de arhitecţii din România pentru Cazinoul din Constanţa: „Procedura de licitaţie este greşită“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: