Anchetă la Constanţa pentru moartea femeii care s-a aruncat de la etaj fără să primească asistenţă de la pompieri VIDEO

Anchetă la Constanţa pentru moartea femeii care s-a aruncat de la etaj fără să primească asistenţă de la pompieri VIDEO

Sursa martor

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă declanşează o anchetă privind cazul de la Constanţa, unde o femeie s-a aruncat de la etaj, dintr-un apartament cuprins de flăcări, fără ca pompierii să aibă desfăşurat vreun dispozitiv de salvare a acesteia.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Ca urmare a informaţiilor nou apărute în cazul incendiului produs astăzi în municipiul Constanţa, facem precizarea că inspectorul şef al ISU Constanţa a dispus derularea unei verificări cu privire la datele de interes  operativ de la momentul primirii apelului de urgenţă până la momentul sosirii tuturor resurselor la locul incidentului.
 
Totodată, la nivelul IGSU a fost deja constituită o comisie de verificare care se deplasează la Constanţa  în vederea clarificării situaţiei şi  dispunerii unor măsuri ulterioare.
 
Vom reveni cu informaţii suplimentare, în momentul în care vom avea datele preliminare ale comisiei.“, a transmis ISU Dobrogea. 
 
Presa a relatat că autoscara care putea ajuta femeia să coboare în siguranţă a ajuns cu mare întârziere la locul incendiului, iar ISU Dobrogea a comunicat timpi operativi mai mici decât cei surprinşi de martorii oculari. 

Autoscara ISU se afla la marginea oraşului şi a fost văzută în trafic prin Constanţa ajungând la incendiul din centrul oraşului la ora 9.40, deşi ISU spusese că a ajuns la ora 9.27. Femeia s-a aruncat de la etaj la ora 9.25. În plus, ISU Dobrogea nu are nici pernă pneumatică, nici plasă de siguranţă pentru salvarea persoanelor în astfel de situaţii. 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea din judeţul Constanţa este aşadar din nou în centrul unui scandal privind intervenţia la un incendiu care s-a soldat cu moartea unei persoane. O femeie de 57 ani s-a aruncat de la etajul 6 al blocului, din apartamentul cuprins de flăcări, sub privirile mulţimii - inclusiv ale pompierilor care abia îşi desfăşurau ustensilele de intervenţie. La locul incendiului nu exista nicio autoscară care să preia femeia de la etaj.

Este a treia intervenţie catastrofală a ISU Dobrogea, în cazuri extrem de grave. În februarie 2014, la incendiul devastator de la restaurantul Beirut din Constanţa în care au murit trei tinere, pompierii au ajuns la întârziere la localul care ardea peste drum de sediul lor, apoi au refuzat să intre să salveze fetele. În decembrie 2014, la prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol din Mamaia, pompierii au venit cu întârziere la intervenţie, greşind locul, nu au venit dotaţi cu cele necesare şi nu ştiau să pornească barca de intervenţie.

În cazul de marţi, 16 februarie 2021, de la Constanţa, moartea a lovit din nou, fără ca pompierii să intervină salvator. Ba chiar, urmărind imaginile filmate de martorii oculari se vede cum pompierii nu se grăbesc să sară în ajutorul femeii care se bălăngănea la înălţime, disperată, şi nu se panichează nici când aceasta cade pe asfalt, mai să-i lovească pe cei aflaţi dedesubt. 

„Nu avem plasă de siguranţă, nu avem pernă pneumatică. Avem doar 3 autoscări în judeţ“

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea din judeţul Constanţa nu are în dotare nicio plasă de siguranţă sau vreo pernă pneumatică pentru salvarea persoanelor surprinse de incendiu la înălţime. A existat o pernă pneumatică la Constanţa cândva, care a şi fost folosită la intervenţii, dar a fost retrasă din folosinţă în 2015, din cauza uzurii. Alta nu a mai fost primită. 

„Nu avem aşa ceva în dotare. Nu avem plasă de siguranţă, nu am avut niciodată. Nici pernă pneumatică nu avem, a fost prin 2015, dar a fost retrasă pentru că era foarte veche. Alta în loc nu am primit“, a declarat pentru „Adevărul“ Anca Chiriţă, purtătoare de cuvânt ISU Dobrogea. 

Judeţul Constanţa are doar 3 autoscări pentru intervenţii şi acestea au repartizate „astfel încât să acopere întreaga zonă de competenţă“: în Constanţa, Medgidia şi Cernavodă. 

Singura scară din Constanţa stă la marginea oraşului 

În reşedinţa de judeţ, singura autoscară stă în sediul de pompieri de la marginea oraşului, unde funcţionează Detaşamentului de Pompieri Palas. 

Incendiul de marţi s-a petrecut la mică distanţă de sediul central de pompieri (intitulat Detaşamentul de Pompieri Sublocotenent „Fripis Marius Daniel“ Constanţa Oraş).

Dar cum scara se afla la Palas, la o distanţă de circa 10 kilometri, a fost nevoie de 13 minute de la apelul la 112 şi de 12 minute de la alertarea internă, la ora 9.27 – după cum comunică ISU Dobrogea.

Totuşi camere de bord de pe maşinile constănţenilor au înregistrat trecerea autoscării prin oraş, la alţi timpi, mai mari decât cei comunicaţi de ISU, aceasta ajungând la locul incendiului la ora 9.40 (VEZI FOTO JOS).

Femeia s-a aruncat de la etaj la ora 9.25. 

Cameră de bord cu maşina ISU care ajunge la locul incendiului - ora 9.40 Sursa martor

IGSU: „Poate în filme aţi văzut aşa ceva“

Constanţa este un judeţ cu peste 17.100 intervenţii în anul 2020, dintre care aproape 15.000 au fost grave necesitând echipaje de descarcerare şi SMURD. Statistica n-a fost destul de îngrijorătoare pentru a califica judeţul la primirea unei perne pneumatice în dotarea ISU. 

„Plase de siguranţă nu există nicăieri în dotarea IGSU, doar în filme poate aţi văzut. Iar perne pneumatice avem în câteva judeţe din ţară. În Constanţa, nu. 

Nu ştiu exact dacă judeţul Constanţa se situează printre cele mai solicitate la nivel naţional. Trebuie văzut la câte intervenţii erau necesare astfel de dotări – pernă pneumatică sau autoscări. 

Utilitatea acestei perne pneumatice a fost cumva înlocuită de autoscări, care au roluri multiple, şi de evacuare a persoanelor aflate la înălţime şi de stingere a incendiilor la etaje superioare. 

Mai sînt echipaje de alpinişti care intervin pentru salvare, dar cum ştiţi, focul se degajează pe verticală, deci trebuie văzut în fiecare situaţie cum trebuie acţionat. 

Dar acum 2 ani am obţinut peste 50 autoscări prin fonduri europene nerambursabile, pe care le-am repartizat în ţară. Avem în derulare şi alte proiecte, de exemplu, pentru maşini de stingere“, a precizat pentru „Adevărul“ maiorul Adrian Marin, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). 

Întrebări pentru IGSU

La recomandarea maiorului Adrian Marin, „Adevărul“ a adresat câteva întrebări către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă pentru lămurirea acestei situaţii: 

- Ce mijloace de intervenţie deţine IGSU pentru salvarea persoanelor surprinse de incendiu şi/sau aflate la înălţime? Câte sunt acestea, unde au fost repartizate, pe ce criterii?

- Acoperă acestea necesarul pentru intervenţii? Cine stabileşte acest necesar?

- Primiţi solicitări din teritoriu, de la ISU-uri, pentru astfel de dotări?

- Unde se situează Constanţa, ca judeţ, într-un clasament naţional al intervenţiilor? La ora actuală, Constanţa nu are nicio pernă pneumatică pentru salvarea persoanelor de la înălţime. Nu avea nevoie de o astfel de dotare? Sau de mai multe autoscări, în afara celor 3 care stau la Constanţa, Medgidia şi Cernavodă? Cine răspunde de alocarea lor în teritoriu?

- Ce proiecte aţi desfăşurat din 2015 încoace şi ce proiecte aveţi în derulare pentru achiziţionarea de astfel de mijloace de intervenţie vitale? Anul 2015 a fost ales ca referinţă pentru că de atunci Constanţa nu mai are perna pneumatică?

- A existat vreodată un plan de a concepe un dispozitiv propriu pentru salvarea persoanelor în dificultate aflate la înălţime, cum ar fi o autoscară cu plasă/pernă pneumatică ataşată la nacelă? 

Ce s-a întâmplat la Constanţa 

Incendiul a izbucnit în jurul orei 9.15, la etajul 6 al blocului cu 7 etaje pe de Bulevardul Mamaia nr. 90, în zona Spitalului Militar din Constanţa. 

Femeia care locuia acolo s-a aruncat de la etaj sub privirile mulţimii. Ea a escaladat balconul, disperată, şi s-a aruncat de la înălţime, aterizând la baza blocului. Nu era nicio plasă de siguranţă întinsă acolo, nicio pernă pneumatică, nicio autoscară.
 
Victima are 57 ani, iar martorii oculari povestesc că soţul ei nu se mai afla în apartament când vălvătaia a cuprins locuinţa. Oamenii au relatat că bărbatul ar fi spus că o lumânare a provocat dezastrul. Soţii îşi pierduseră recent copilul, un fiu în vârstă de 28 ani, care s-a sinucis, iar părinţii îi făcuseră un mic altar în casă.
 
O oră mai târziu, după efectuarea manevrelor de resuscitare, a fost declarat decesul femeii. 
 
O cameră din apartamentul mistuit de fumul negru a rămas intactă. Soţii reuşiseră să iasă din apartament - el îmbrăcat în costum, ea încă în pijama -, dar femeia s-a întors să îşi recupereze laptopul. N-a mai putut ieşi.
 
Soţul femeii este conştient, stabil, suferind arsuri minore pe faţă de gradul 2. A fost dus la spital. 
 
ISU nu era pregătit să intervină la incendiu pentru salvarea femeii care s-a aruncat de la etaj. Autoscara, care ar fi putut ajuta femeia să iasă în siguranţă pe geamul de la balcon, a sosit cu întârziere de 20 minute - în medie. 
 
Nici perna pneumatică nu ar putut fi umflată şi întinsă, pompierii invocând spaţiul mic de manevră dintre bloc şi copaci, dar şi timpul foarte scurt de intervenţie. Iar o plasă de siguranţă care să fie întinsă şi ridicată pentru prinderea femeii nu există în dotarea ISU. Poliţia a deschis o anchetă pentru ucidere din culpă, in rem. 
 
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea din Constanţa a transmis poziţia sa oficială cu privire la intervenţia de la incendiul soldat cu moartea unei femei. 
 

„Referitor la incendiul produs în această dimineaţă în municipiul Constanţa, care s-a manifestat într-un apartament situat la etajul 6 al unui bloc de locuinţe, facem următoarele precizări:

• Apelul la numărul unic de urgenţă 112 a fost preluat de dispecerul ISU Constanţa la ora 09.14.
 
• La ora 09.15 au fost alertate simultan următoarele echipaje: 1 ambulanţă SMURD tip B2, 2 autospeciale de stingere şi 1 autoscară.
 
• Ambulanţa SMURD tip B2 şi cele 2 autospeciale de stingere au fost alertate din cadrul Detaşamentului de Pompieri Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanţa Oraş, care se află la aproximativ 2 km faţă de locul producerii incendiului. Primul echipaj care a ajuns la locul intervenţiei a fost ambulanţa SMURD tip B2, la ora 09.21.
 
• Având în vedere că la Detaşamentul de Pompieri Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanţa Oraş nu există autoscară, aceasta a fost alertată din cadrul Detaşamentului de Pompieri Palas.
 
• Autoscara a ajuns la locul intervenţiei la ora 09.27, distanţa parcursă fiind de 8 km. Ora la care femeia s-a desprins de la balcon a fost 09.25.
 
• Forţele aflate la locul intervenţiei în momentul sosirii autoscării erau 2 autospeciale de stingere, 1 ambulanţă SMURD tip B, precum şi 2 ambulanţe ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă.
 
• La nivelul judeţului Constanţa există 3 autoscări, repartizate astfel încât să acopere întreaga zonă de competenţă, astfel: Cernavodă, Medgidia şi Constanţa.“ 
 

Pe aceeaşi temă: 

Incendiu violent într-un bloc din Constanţa. O femeie a sărit de la etajul 6, din apartamentul în flăcări VIDEO 

EXCLUSIV Dosarul tragediei Siutghiol, clasat definitiv de Parchetul General. Primul om ajuns la elicopterul SMURD: „Regret toată viaţa că nu i-am salvat“

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările