FOTO VIDEO Gala de deschidere a TIFF: autorităţile au fost criticate pentru  finanţarea insuficientă

FOTO VIDEO Gala de deschidere a TIFF: autorităţile au fost criticate pentru  finanţarea insuficientă

Tudor Giurgiu, la Gala de deschidere a TIFF. FOTO: Remus Florescu

În deschiderea primei ediţii în care festivalul resimte criza, cei doi directori ai TIFF, Tudor Giurgiu şi Mihai Chirilov, au criticat dur finanţarea insuficientă şi lipsa de delicateţe a Primăriei, care alocă pentru un concert de o oră 40% din suma acordată pentru TIFF.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gala de Deschidere a TIFF a început în Piaţa Unirii, din centrul Clujului, în jurul orei 21.00. Cei doi şefi ai autorităţilor locale, primarul Emil Boc şi preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, au fost criticaţi la scenă deschisă. 
„Cred că autorităţile din Cluj ar trebui să ne trateze cu un pic mai multă delicateţe. Nu cred că e normal ca o câtăreaţă să primească onorariu 40% din bugetul alocat pentru TIFF”, a declarat Tudor Giurgiu referindu-se la concertul artistei suedeze Loreen, care a fost plătită cu 37.000 de euro din bugetul municipalităţii, cu ocazia Zilelor municipiului Cluj-Napoca. 
 
TIFF susţine angajaţii de la Tribuna 
 
“Trebuie să ne uităm şi la eforturile pe care le fac Iaşiul şi Timişoara pentru a găzdui festivaluri. Trebuie să avem grijă la cei care vin din urmă şi să creştem lucrurile organic. Am vrea un pic mai multă diplomaţie şi delicateţe din partea autorităţilor locale”, a mai arătat directorul festivalului.
Tudor Giurgiu a exprimat solidaritatea TIFF-ului cu angajaţii revistei culturale Tribuna, făcând un apel la preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu să ia măsuri. Este vorba despre scandalul provocat de noul director al revistei, a cărui demisie a fost cerută de angajaţi şi de 500 de intelectuali din România, printre care şi preşedintele Uniunii Scriitorilor. 
Festival de criză la Cluj
 
Şi directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, a susţinut că anul acesta bugetul festivalului a fost cel mai vitregit de sprijinul autorităţilor şi al sponsorilor. “Mă întreba cineva înainte de ce nu sunt vedete. Este una dintre cele mai sărace ediţii ale festivalului. Ar trebui să mulţumim angajaţilor care au aceeptat să mai lucreze la acest festival în condiţiile în care salariile au scăzut cu multe procente”, a precizat Chirilov. 
 
Vedetele sunt filmele 
 
“E prentru prima oară când TIFF -ul resimte acut criza financiară. Există tăieri consistente de la bugetul de stat şi cel privat. Nu ne împiedicăm de un ciot. Mergem mai departe. Vedetele acestui an de la TIFF sunt filmele. Într-un fel cred că aceeaşi explicaţie se aplică în acest an şi în campania vizuală. Dacă până acum campania noastră vizuală era cu luminiţe cu parodii, pe ideea că trebuie să ne amuzăm să dăm oamenilor o glumă. Nu, anul acesta am zis că suntemfestival de cinema şi trebuie să oferim oamenilor film. Să dăm ocazia unui cineast din România să regizeze această campanie. Nu mai avem nevoie de cârje umoristice ca să vindem un festival.  În fiecare an a fost filmul în faţă. Fiecare alege ce să pună în faţă. Ce film să pună în faţă. Unii aleg să pună crâşmele în faţă. Pentru că parcă şi crâşmele sunt mai pline la Cluj în timpul TIFF –ului”, a mai declarat Chirilov presei înainte de începerea galei. 
 
 
Ploaia a trimis o parte din clujeni acasă
În jurul rei 23.00, o ploaie a strticat planurile organizatorilor. O parte dintre cei prezenţi în PIaţa Unirii au părăsit sala de spectacol amenajată în Piaţa Unirii. Cei care au primit pături au trebuit să aştepte minute în şir să/şi primească buletinele lăsate ca garanţie. Proiecţia nu a fost însă oprită, pentru că ploaia s-a terminat după câteva minute.  
 
 
 
Citeşte şi 

Premieră absolută la TIFF. Trei regizori clujeni în competiţie la secţiunea Zilele Filmului Românesc

VIDEO De văzut la TIFF 2013:  „Fuck for Forest“, o peliculă cu tentă ecologistă ce frizează filmele porno, şi documentarul controversat „The Act of Killing“

VIDEO TIFF 2013 are buget mai mic şi bilete mai scumpe. Tudor Giurgiu: „Am fost amendaţi pentru reuşita Festivalului“

Usturoi ardelenesc pe covorul roşu. Şi nu oriunde, ci la Festivalul de Film de la Cannes

FOTO VIDEO Tom Sawyer, varianta de Cluj. „Transylvanian Garlic“, filmul prieteniei dintre un copil ţigan şi unul român

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: