„Scoate scheletul din dulap! Eliberează şi vindecă rănile trecutului”. Programul din Cluj ce ajută victimele abuzurilor sexuale

„Scoate scheletul din dulap! Eliberează şi vindecă rănile trecutului”. Programul din Cluj ce ajută victimele abuzurilor sexuale

Adolescentă abuzată  FOTO 123RF

La Cluj s-a lansat un program de terapie pentru victimele abuzurilor sexuale. Iniţiativa se numeşte „Scoate scheletul din dulap! Eliberează şi vindecă rănile trecutului” şi este ideea terapeutului clujean Cristina Varo.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Scoate scheletul din dulap! Eliberează şi vindecă rănile trecutului” este un program dedicat victimelor abuzurilor sexuale care a fost lansat la Cluj. Scopul: să ajute femeile ce au trecut printr-o experienţă traumatizantă să meargă înainte.

„Ideea de a porni acest program o am de mai mult timp, de peste doi ani, de fapt. Experienţa din cabinet m-a determinat să-l concep ca program terapeutic de grup, iar acum am considerat ca a sosit momentul potrivit să-l lansez”, afirmă terapeutul Cristina Varo, într-un comunicat.

Lansarea acum a acestui program se datorează şi campaniei internaţionale #MeToo. Terapeutul clujean consideră că simpla împărtăşire nu rezolvă problema de fond, mai ales că societatea în care trăim nu se vorbeşte despre abuzuri sexuale deoarece e prea ruşinos.

„În ultima vreme vin tot mai des la cabinet persoane care au fost victime ale abuzurilor sexuale. Uneori motivul pentru care ajung la mine nu pare să fie acesta, ci lipsa de încredere în ele, relaţiile problematice cu cei din jur sau anxietatea etc. Pe aceste femei le-am avut în vedere când am conceput acest program. Cred că e nevoie de un demers terapeutic, de resemnificare a acestei experienţe şi de împuternicire în faţa sa, de o confruntare cu acest „schelet din dulap”, doar că de data asta persoana nu mai este singură, ci este susţinută să golească acest vas murdar. Astfel, devine capabilă să găsească modalităţi noi de a crea un viitor în care să se simtă eliberată de această tinichea care face zgomot în interior şi poate să îşi recapete liniştea, siguranţa, demnitatea, puterea şi încrederea în sine şi în ceilalţi”, afirmă Cristina Varo.

Ea va colabora în cadrul programului cu terapeutul Adonis Bunghis. Cei doi terapeuţi vor lucra cu un grup de femei care au fost abuzate sexual şi se vor folosi tehnici precum: hipnoză, psihodramă şi dramaterapie, limbajul corpului şi al emoţiilor corporale. Prima şedinţă va fi una individuală, iar restul, în grup. Cristina Varo spune că şi-ar dori să înceapă programul în cursul acestei luni.

Momentan se fac înscrieri online pe cristinavaro.ro. Programul cuprinde 12 sesiuni, iar costul acestuia e de 1.440 lei, putând fi achitat în rate.

Mai puteţi citi:

Apel de trezire la realitate a unui terapeut din Cluj: „Oamenii evadează, de obicei, fie în călătorii, fie în reţele sociale. E timpul să facem invers această călătorie“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările