Scapi de o probă a BAC-ului dacă mergi la olimpiadă? Ideea inspectorului şcolar general din Cluj: ”Premiile şi menţiunile ar putea fi echivalate cu 10 la BAC”

Scapi de o probă a BAC-ului dacă mergi la olimpiadă? Ideea inspectorului şcolar general din Cluj: ”Premiile şi menţiunile ar putea fi echivalate cu 10 la BAC”

Examen Bacalureat FOTO: Adevărul

La întâlnirea inspectorilor şcolari generali din Regiunea de Nord-Vest, care a avut loc zilele trecute la Cluj, s-au discutat mai multe lucruri legate de îmbunătăţirea organizării examenelor naţionale. Una dintre ideile avansate a fost ca elevilor care iau premii sau o menţiuni la olimpiadele naţionale să li se recunoască efortul şi să li se dea 10 la respectiva probă de la Evaluarea Naţională sau Bacalaureat, fără ca ei să mai susţină proba.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conferinţa Regională a Inspectorilor Şcolari Generali din Regiunea de Nord-Vest, organizată din iniţiativa profesorilor clujeni, i-a adus în ”inima Ardealului”, în zilele de 25 şi 26 iunie, pe inspectorii şcolari generali din judeţele Alba, Arad, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Satu-Mare, Sălaj şi Timiş. La dezbaterile despre cum să îmbunătăţească actuala Lege a Educaţiei, dar şi metodologiile de organizare a examenelor naţionale, a participat şi secretarul de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Vasile Şalaru.

În urma dezbaterilor, inspectorii au formulat câteva idei pe care le vor trimite la sfârşitul acestei săptămâni la minister. Patru dintre acestea sunt: recunoaşterea cu nota 10 a probelor de Evaluare Naţională/Bacalaureat la care elevii au obţinut rezultate la fazele naţionale ale olimpiadelor în ultimii 2 ani; introducerea din clasele a III-a şi a IV-a a evaluării prin note pentru facilitarea adaptării elevilor în clasa a V-a; scurtarea perioadei de desfăşurare a examenului de Bacalaureat prin organizarea probelor de competenţe în timpul anului şcolar; reintroducerea salariului de merit şi a fondului de premiere la nivelul unităţii de învăţământ (la dispoziţia Consiliului de Administraţie al şcolii).

”Ideea echivalării premiilor şi menţiunilor de la olimpiade cu 10 la Evaluarea Naţională sau Bacalaureat a plecat de la Cluj. De ce să nu recompensezi acel elev? El oricum va lua notă mare la examen. Mi s-a părut că trebuie să recompensăm cumva performanţa copilului”, a declarat inspectorul şcolar general al judeţului Cluj, Valentin Cuibus, pentru ”Adevărul”. 

În opinia acestuia, noua Lege a Educaţiei nu va putea, tehnic vorbind, să fie modificată pentru ca echivalarea de care vorbea să fie pusă în aplicare la examenele naţionale 2016. În schimb, dacă ideea va fi acceptată şi aprobată, o Hotărâre de Guvern ar putea-o pune în practică.

Mai puteţi citi:

Bacalaureat 2015 Limba Maternă Maghiară şi Germană Cluj

Cu Bac-ul la psihiatru: sfaturile unui medic pentru elevii stresaţi care dau Bacalaureatul

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările