Revelion la mănăstire, în locul petrecerilor din oraş

Revelion la mănăstire, în locul petrecerilor din oraş

Zeci de clujeni şi-au petrecut, anul trecut, Revelionul la mănăstirea Oaşa

Câteva zeci de tineri clujeni au ales mănăstirile Oaşa şi Putna ca destinaţie pentru Revelion. Aceştia îşi vor petrece noaptea dintre ani departe de petrecerile din restaurante sau cluburi. Vor avea parte, în schimb, de slujbe şi vor colinda îmbrăcaţi în costume populare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Câteva zeci de tineri studenţi la Cluj vor avea parte de un altfel de Revelion. Noaptea dintre ani nu-i va găsi în stradă urmărind focurile de artificii şi nici într-un restaurant sau într-un club, ciocnind un pahar de şampanie. Ei se vor reculege într-una din mănăstirile din ţară, unde slujbele maraton la care participă sute de pelerini au devenit deja tradiţie în noaptea dintre ani.

Revelion departe de zgomotele oraşului

Oana Băilă, de 21 de ani, studentă în anul III la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din Cluj, este unul dintre cei 25 de clujeni care îşi vor petrece Revelionul la Mănăstirea Oaşa, din judeţul Alba.

„Mi-am dorit acest Revelion la Oaşa ca o contracarare la petrecerile care au loc în oraş. Mi se pare mai frumos să auzi dangănele clopotelor, decât bubuiturile artificiilor”, a explicat Oana Băilă, cea care a organizat pelerinajul. Aceasta spune că i-a fost uşor să găsească clujeni care să-şi dorească să petreacă Revelionul la mănăstire, lista de aşteptare fiind mult mai mare decât numărul locurilor disponibile.

Mâncare şi cazare gratuite

Chiar dacă nu vor avea parte de petreceri cu muzică sau artificii, aşa cum se întâmplă în general de Revelion, programul este consistent. „Vom fi alături de alţi tineri, care vor veni din Timişoara şi Oradea.

Vom mânca împreună, iar după slujbe vom colinda în Biserică îmbrăcaţi în costume populare”, a explicat tânăra. Pentru toate acestea clujenii vor scoate din buzunare 70 de lei, costul transportului, masa şi cazarea fiind gratuite din partea mănăstirii. Sejurul ţine din dimineaţa de 31 decembrie 2009 până pe 2 ianuarie 2010. 

Revelion la Putna cu bucate vegetariene

Un alt grup de 14 clujeni îşi va petrece noaptea dintre ani la mănăstirea Putna. Marilena Marinescu, de 23 de ani, studentă la Facultatea de Istorie  din Cluj, va fi pentru a doua oară de Revelion la lăcaşul de cult din judeţul Suceava. „E foarte frumos. Mă încarc sufleteşte. Colindăm, urcăm pe munte, ne bulgărim. Aşa petrecem noi”, a declarat Marilena Marinescu.

La mănăstirea Putna sunt aşteptaţi aproximativ 500 de pelerini din toată ţara. „Mai sunt încă ceva locuri, însă foarte puţine. Pelerinii vor mânca exact ce mănâncă monahii. Regimul este unul lacto-vegetarian”, a explicat Arsenie, părintele-secretar al mănăstirii. Sejurul este din 29 decembrie 2009 până în 3 ianuarie 2010. Pentru grupuri organizate cazarea şi masa sunt gratuite, iar pentru ceilalţi costul cazării pentru o noapte este de 10 le, iar mâncarea va trebui adusă de acasă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările