Răsturnare de situaţie în procesul Uber: compania mai are o şansă în „războiul” cu taximetriştii clujeni. Gafa  instanţei care schimbă totul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uber a anunţat noi condiţii de funcţionare la Cluj. FOTO: Telem
Uber a anunţat noi condiţii de funcţionare la Cluj. FOTO: Telem

O eroare regretabilă s-a strecurat în decizia Curţii de Apel Cluj în cazul procesului dintre Uber şi taximetriştii clujeni: instanţa a comunicat iniţial că hotărârea este definitivă, fapt care i-a făcut pe avocaţii taximetriştilor să-şi declare victoria finală, iar presa a preluat astfel ştirea. Peste câteva ore, instanţa a revenit: „hotărârea nu este definitvă”. Efectele sunt majore.

Efectele acestei modificări a hotărârii Curţii de Apel Cluj în procesul Uber-taximetrişti sunt foarte importante: compania poate intenta recurs şi mai are o şansă de a câştiga litigiul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

 „După 3 ani în instanţă vine rezultatul final....AM CĂŞTIGAAAAAAAAAAAAAT!!!!!!!! Decizie definitivă şi irevocabilă! Uber OUT din Municipiul Cluj-Napoca !!!”, scria joi după-masă, pe pagina de Facebook a Asociaţiei Taximetriştilor Clujeni.  

Firma de avocatură Câmpan şi Ţimonea care i-a reprezentat pe taximetrişti anunţa după câteva ore într-un comunicat: „După doi ani şi jumătate de luptă, azi s-a câştigat bătălia cea mare. Curtea de Apel a pronunţat hotărârea definitivă şi executorie prin care a dispus încetarea şi interzicerea practicilor de concurenţă neloială desfăşurate de UBER”. 

Bucuria nu a durat foarte mult, deoarece Curtea de Apel a modificat, după alte câteva ore, minuta hotărârii. Propoziţia „Decizia este definitivă şi executorie” care a apărut iniţial în minuta instanţei a fost modificată cu „Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare”.

Reacţia Uber: „aplicaţia va funcţiona cu operatori de transport autorizaţi”

Reprezentanţii Uber au anunţat că deşi „hotărârea este dezamăgitoare”, „aplicaţia poate continua să funcţioneze. Între timp, am schimbat modul în care operăm, iar în prezent lucrăm doar cu operatori de transport autorizaţi, companii ce deţin licenţe de închiriere maşină cu şofer”. 

„Guvernul României s-a angajat recent să reglementeze serviciile de ridesharing, în următoarele săptămâni, printr-o ordonanţă de urgenţă. Ţări precum Finlanda, Portugalia, Estonia, Lituania, Croaţia, Slovacia, Cehia sau Polonia au adoptat sau sunt în curs de adoptare a unor reforme care deschid piaţa pentru noi alternative de mobilitate, cum ar fi aplicaţiile de ridesharing", au mai transmis oficialii Uber.

Taximetriştii: comunicatul Uber induce într-o eroare gravă atât pasagerii cât şi partenerii platformei

La rândul lor, taximetriştii au comentat comunicatul Uber arătându-se surprinşi, deoarece instanţa a  dispus „încetarea şi interzicerea practicilor de concurenţă neloială desfăşurate de pârâtele SC Uber Systems Romania SRL şi Rasier Operations B.V, constând în furnizarea de servicii în domeniul transportului, implicând transportul de persoane fără deţinerea autorizaţiilor legale”.

„Nu poate decât să ne surprindă comunicatul companiei americane, comunicat care induce într-o eroare gravă atât pasagerii cât şi partenerii platformei. 

Încercăm, pe scurt, să supunem atenţiei sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Cluj ieri, 25.04, unde, pe lângă rejudecarea cauzei şi admiterea lipsei calităţii procesuale a asociaţiei şi o parte din intervenienţi, pe lângă dispunerea de încetare a practicilor de concurenţă neloială de către pârâtă, sesiuni de informare, furnizarea de suport, publicarea dispozitivului prezentei hotărâri, mai spune ceva foooarte interesant! 

Şi anume: "Păstrează restul dispoziţiilor sentinţei apelate". Cu o motivare de 25 de pagini! 

Sentinţa, extrem de bine motivată, precizează printre altele: "Dispune încetarea şi interzicerea practicilor de concurenţă neloială desfăşurate de pârâtele SC Uber Systems Romania SRL şi Rasier Operations B.V, constând în furnizarea de servicii în domeniul transportului, implicând transportul de persoane fără deţinerea autorizaţiilor legale, pe raza Municipiului Cluj-Napoca.” – se arată într-o postare pe site-ul Asociaţiei. 

Uber, în regim de rent a car cu şofer

Asociaţia Taximetriştilor Cluj atrage atenţia autorităţilor asupra modului în care Uber continuă să opereze la Cluj  - cu operatori autorizaţi în regim de rent a car cu şofer.

„Mai mult, prin comunicat, compania recunoaşte că operează în Cluj-Napoca exclusiv cu operatori autorizaţi în regim de rent a car cu şofer, autorizaţi conform Legii 38/2003. 

Aceste aspecte nu pot decât să ridice întrebări adresate autorităţilor, Poliţia Rutieră, Poliţia Locală, Primăria Municipiului Cluj-Napoca dacă au cunoştinţă de aceste fapte, şi anume, efectuarea de servicii de rent a car cu şofer pe raza UAT Cluj-Napoca de către operatori autorizaţi ca transportatori în regim de rent a car cu şofer, FĂRĂ a deţine copii conforme pentru fiecare autovehicul, FĂRĂ a avea autovehiculele înmatriculate pe OPERATORUL AUTORIZAT, FĂRĂ a avea afişate ecusoanele conform legii sunt contravenţii la Legea 38 şi sunt sancţionate, conf. Art.55, cu amenzi cuprinse între 500 şi 25.000 lei. 

Oare partenerii, operatori autorizaţi cunosc prevederile Legii 38/2003? Ştiu că se supun controlului inclusiv al Poliţiei Locale?” 

„Avem un tip de transport identic cu cel al serviciului de taximetrie”

„Inovaţia este benefică, progresul este inevitabil, în orice domeniu! Dar, în numele progresului şi aşa zisei "inovaţii" NU putem încalca tot ce înseamnă legislaţie şi concurenţă loială, chiar dacă facem referire la un colos financiar cu rezonanţă mondială! 


Am fi fost deosebit de bucuroşi dacă "inovaţia" companiei era teleportarea pasagerilor de la A la B prin intermediul aplicaţiei. În schimb avem un tip de transport identic cu cel al serviciului de taximetrie”, concluzioneză taximetriştii. 

Gafa Curţii de Apel Cluj

Curtea de Apel a arătat iniţial: 

„Dispune încetarea şi interzicerea practicilor de concurenţă neloială desfăşurate de pârâta S.C. SC UBER SYSTEMS ROMANIA SRL  constând în furnizarea de servicii de suport referitoare la verificarea documentaţiei prezentate de furnizori şi a stării autovehiculului, precum şi în sesiuni de informare a furnizorilor care doresc să utilizeze aplicaţia UBER, toate în legătură cu furnizarea de servicii de transport pe raza Municipiului Cluj Napoca. Dispune publicarea dispozitivului prezentei hotărâri într-un ziar de largă circulaţie, pe cheltuiala pârâtei. Păstrează restul dispoziţiilor sentinţei apelate. Decizia este definitivă şi executorie.”

După câteva ore propoziţia  „Decizia este definitivă şi executorie” a fost schimbată că „Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare”: 

„Dispune din oficiu îndreptarea erorii materiale din cuprinsul minutei deciziei civile nr. 239/2019 pronunţate de Curtea de Apel Cluj în dosarul nr. 984/1285/2016, în sensul că "Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Cluj" iar nu "Decizia este definitivă", aşa cum din eroare s-a consemnat iniţial. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Cluj.”

Citeşte şi

Ce se întâmplă cu Uber după procesul pierdut cu taximetriştii la Cluj. „Decizia este dezamăgitoare, însă aplicaţia poate continua să funcţioneze“

Uber a pierdut procesul cu taximetriştii din Cluj la Curtea de Apel

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite