Problemele culturale de la „Tribuna“ se rezolvă cu comisia de disciplină şi cu poliţia

Problemele culturale de la „Tribuna“ se rezolvă cu comisia de disciplină şi cu poliţia

Managerul revistei culturale s-a speriat de cei circa 50 de intelectuali de pe holul instituţiei şi a chemat poliţia. FOTO: Remus Florescu

Circa 50 de scriitori, studenţi, ziarişti şi angajaţi ai unor instituţii de cultură din Cluj au protestat faţă de abuzurile la care sunt supuşi jurnaliştii de la cea mai importantă revistă culturală din Ardeal de către managerul Mircea Arman. În timp ce îl „judeca“ pe un coleg în Comisia de Disciplină, Arman a chemat poliţia, deranjat de protestul scriitorilor.

 

Sediul celei mai importante reviste culturale din Ardeal, „Tribuna“, a fost astăzi scena unui scandal demn mai degrabă de o asociaţie de locatari de la periferia oraşului decât de o instituţie de top a intelectualităţii clujene. Sensibilizaţi de abuzurile la care sunt supuşi de câteva luni angajaţii revistei de către noul manager, Mircea Arman, circa    50 de persoane, scriitori, studenţi, ziarişti, angajaţi ai unor instituţii culturale din oraş, au venit la sediul „Tribunei“ pentru a protesta în legătură cu ultima „ispravă“ a conducerii: „judecarea“ poetului Ştefan Manasia în comisia de disciplină. Jurnalistul de la Tribuna a fost acuzat că a publicat un articol despre situaţia de la revistă într-o altă publicaţie, Observator Cultural. El ar fi încălcat un articol din Regulamentul de Ordine Interioară care prevede că  ar fi trebuit să ceară anterior publicării textului menţionat, permisiunea biroului de presă al Consiliului Judeţean (CJ), instituţia care deţine revista. Ştefan Manasia a declarat că această comisie de disciplină a fost organizată pentru a-i „băga pumnul în gură“.„Ce se întâmplă azi aici e o progresie a abuzurilor la care suntem supuşi zilnic. Solicităm şi noi cât de insistent putem demiterea managerului“, a mai susţinut poetul înainte de a intra în biroul managerului. După câteva minute, Mircea Arman a chemat poliţia.

A chemat poliţia

Doi agenţi de poliţie cu doi jandarmi au venit la sediul instituţiei. Unul dintre ei a înregistrat cu camera video a telefonului mobil protestul şi a legitimate câţiva protestatari. După circa 30 de minute poliţiştii au plecat. „Nu s-a luat nicio măsură împotriva protestatarilor pentru că s-au manifestat paşnic“, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Cluj, Anca Sidonia Bolba. Comisia de disciplină l-a sancţionat pe Ştefan Manasia cu avertisment pentru jigniri aduse superiorului.

Cinci minute de întâziere sancţionate timp de 3 luni

Ovidiu Petca, un angajat al revistei de 23 de ani, a trecut şi el în urmă cu câteva zile prin comisia de disciplină. A fost sancţionat cu tăierea salariului timp de 3 luni pentru că a întârziat 5 minute la serviciu: „Am absentat 5 sau 10 minute şi mi-a zis: <<ar trebui să vă tai ziua>>. Apoi mi-a cerut notă explicativă. Acele câteva minute s-au transformat într-o oră, apoi în actele oficiale în două ore. Sancţiunea a fost retrogradarea pe 3 luni de zile şi tăierea din salariu. Şedinţa comisiei de disciplină a semănat cu un interogatoriu dat pe vremuri. Am contestat în isntanţă rezultatul“.

„Reconcilierea este imposibilă“

 Claudiu Groza, unul dintre redactorii de la „Tribuna“, a susţinut că singura soluţie pentru rezolvarea problemei de la revistă este revocarea din funcţie a managerului. „Le mulţumim celor care sunt alături de noi, iniţiativa a aparţinut unor scriitori. Trăim într-o dimensiune absurdă. În 18 ani de când fac presă în diverse medii nu am întâlnit aşa ceva.Sprijinul lor ne face să ne simţim normali într-o situaţie absurdă. După toate cele întâmplate în ultimele 4 luni, singura soluţie este revocarea managerului Mircea Arman , numirea unui redactor interimar şi refacera concursului pentru că o reconciliere este imposibilă în acest moment“. Groza a mai spus că din cauza unor iregularităţi prin care s-a constituit această comisie de disciplină, decizia pe care o va lua este ilegală întrucât cel care a demarat procedura de sancţionare face parte din Comisia de Disciplină, ceea ce este ilegal. Redactorul a mai spus că aşteptăm un punct de vedere de la Consiliul Judeţean, instituţia care deţine revista Tribuna. Angajaţii revistei au formulat o petiţie în care cerau Consiliului Judeţean luarea de măsuri în legătură cu situaţia de la Tribuna. Oficialii Consiliului au promis că vor organiza o întâlnire între angajaţi şi manager. Întâlnirea trebuia să aibă loc săptămâna trecută. Săptămâna aceasta, din nou preşedintele Consiliului Judeţean a spus că va organiza de întâlnire. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: