
Primul an de mandat al lui Daniel David în funcţia de rector al Universităţii clujene Babeş-Bolyai a coincis cu primul an de pandemie COVID-19. Una dintre priorităţile noului rector a fost adaptarea la predarea online, pe care acesta o doreşte păstrată parţial şi după trecerea crizei medicale.
În primul an al pandemiei de COVID-19, la Universitatea Babeş-Bolyai s-au pus bazele unui nou tip de pedagogie universitară, adaptată la predarea online. Astfel, de săptămâna viitoare, UBB va fi prima universitate din România în care se va realiza un centru de realitate virtuală şi augmentată.
Noua pedagogie universitară
„Sper ca după pandemie să nu ne întoarcem la ceea ce a fost înainte de pandemie. Noi suntem printre puţinele universităţi care am făcut o nouă pedagogie universitară. Noi ne-am pregătit profesorii, vara anului trecut, astfel încât din toamnă să predea online. Să nu fie o simplă predare clasică pusă pe internet, pentru că studenţii s-ar plictisi”, spune David. Rectorul a explicat cum şi-a reorganizat el cursurile. „La fiecare oră le spuneam, data viitoare discutăm despre tema X. Le dădeam link-urile la două materiale pe care să le citească în regim gratuit. Apoi, la oră, aproximativ 15-20 de minute, le prezentam materialele. De ce? Pentru că studenţii au nevoie de un model care să le arate cum se filtrează şi se analizează critic informaţia”, detaliază rectorul. După o jumătate de oră, 20 de minute, se trece la întrebări, comentarii, discuţii: „Astfel, îi faci să fie implicaţi în propriul act de cunoaştere. Discutăm nu numai cunoaşterea legată de temă, ci şi alte elemente precum ce se poate cerceta în continuare, ce probleme se pot rezolva în plus. Se schimbă astfel modelul anterior, în care se preda o oră, o oră şi ceva, şi apoi, la final, rezervam câteva minute pentru discuţii”.
Realitate virtuală şi augmentată la UBB
Pentru a adapta modalitatea de predare la zona de online, săptămâna viitoare, la UBB se va demara un program de folosire a realităţii virtuale şi augmentate. „Am demarat o colaborare cu compania EON Reality în acest sens. Săptămâna viitoare, vom începe programul de training pentru 750 de profesori de la toate facultăţile”, a precizat David. În fiecare an, vor beneficia de aceste facilităţi de realitate virtuală şi augmentată 5.000 de studenţi.
Centru de cercetare de 40 de milioane de euro
Vă recomadăm să mai citiţi
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: